Με κυρίαρχο χρώμα το «μπλε» της θάλασσας που περιβάλει την Ολυμπιάδα και τα Αρχαία Στάγειρα, η κεντρική προβλήτα του οικισμού γέμισε φωνές, μυρωδιά και χρώμα, αφού η επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνα Νικολάου παρουσίασε στο κοινό συνταγές με «Μύδια Ολυμπιάδας», τα οποία συνδύασε εξαιρετικά με τοπικά προϊόντα και βότανα του Αριστοτελικού Όρους.
Μαζί της η Δήμητρα, ντόπια νοικοκυρά, η οποία καινοτόμησε, γεμίζοντας με μύδια τα ζυμαρικά και παρουσιάζοντάς τα στο κοινό ως φρέσκια μαγειρική άποψη!
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρχαία Στάγειρα» και στελεχώθηκε από το χορευτικό τμήμα Βαρβάρας, το οποίο χόρεψε «ανάμεσα στο θαλασσινό νερό και στο βουνό», τιμώντας την τοπική παραγωγή αλλά και τη γαστρονομική κληρονομιά.Είναι η προσφορά των ανθρώπων στον τόπο τους, είναι η μεγάλη γιορτή των προϊόντων μας, είναι ο ίδιος μας ο τόπος!Αυτό είναι το KOUZINA όλων μας!
Προσεχείς Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις List Navigation
Μάιος 2018
Ιούνιος 2018
Η γιορτή της παράκτιας ζώνης
Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και όλα τα fish restaurants της παράκτιας ζώνης σας υποδέχονται, για να σας προσφέρουν θαλασσινά πιάτα, μαγειρεμένα με τα πιο φρέσκα υλικά. Ζητείστε άφοβα, τολμήστε τους προτεινόμενους συνδυασμούς, ακολουθήστε τους θαλάσσιους γαστρονομικούς μας δρόμους και απολαύστε την πιο όμορφη απόδραση του καλοκαιριού που έρχεται! Καλή σας διασκέδαση!
Η γιορτή της παράκτιας ζώνης
Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και όλα τα fish restaurants της παράκτιας ζώνης σας υποδέχονται, για να σας προσφέρουν θαλασσινά πιάτα, μαγειρεμένα με τα πιο φρέσκα υλικά. Ζητείστε άφοβα, τολμήστε τους προτεινόμενους συνδυασμούς, ακολουθήστε τους θαλάσσιους γαστρονομικούς μας δρόμους και απολαύστε την πιο όμορφη απόδραση του καλοκαιριού που έρχεται! Καλή σας διασκέδαση!
Η γιορτή της παράκτιας ζώνης
Τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και όλα τα fish restaurants της παράκτιας ζώνης σας υποδέχονται, για να σας προσφέρουν θαλασσινά πιάτα, μαγειρεμένα με τα πιο φρέσκα υλικά. Ζητείστε άφοβα, τολμήστε τους προτεινόμενους συνδυασμούς, ακολουθήστε τους θαλάσσιους γαστρονομικούς μας δρόμους και απολαύστε την πιο όμορφη απόδραση του καλοκαιριού που έρχεται! Καλή σας διασκέδαση!
Η γιορτή της μοναστηριακής κουζίνας
Μοναστηριακό τραπέζι με προϊόντα που παράγονται από τους μοναχούς του Μοναστικού Οίκου Παναγίας "της χαράς των θλιβομένων" Παλαιοχωρίου και φημίζονται για την αγνότητα και την ποιότητά τους. Ο chef Δημήτρης Πολύζος και ο chef του Athena Pallas Ηλίας Γκότσης προετοιμάζουν μοναστηριακά πιάτα και μεταφέρει νοερά τους επισκέπτες στην Αθωνική Πολιτεία, μυώντας τους στις γαστρονομικές συνήθειες των αγιορειτών μοναχών!
Η γιορτή της μοναστηριακής κουζίνας
Παραδοσιακό θρησκευτικό κουρμπάνι, βασισμένο σε συνταγές παρμένες από την τοπική θρησκευτική παράδοση. Πραγματοποιείται στον αύλιο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος Μεγάλης Παναγίας, αναδεικνύει την τοπική μοναστηριακή παραγωγή και συνοδεύεται πάντα από συμμετοχή στον Εσπερινό.
Η γιορτή της μοναστηριακής κουζίνας
Γνήσιο αγιορείτικο δείπνο, προετοιμασμένο από το chef του Ekies All Senses Resort Δημήτρη Παμπόρη και τη Μιράντα Γκιούρα, το οποίο θα συνοδευτεί από οινογευσία αθωνικών οίνων. Πράγματι το «Μετόχι Χρωμίτσα» παρουσιάζει αυθεντικούς αγιορείτικους οίνους, φτιαγμένους από τους καρπούς των αμπελώνων του Αγίου Όρους και τα χέρια των αγιορειτών μοναχών. Οι ποικιλίες πολλές, με το "Κορμίλιτσα", τον επίσημο οίνο του Κρεμλίνου, να έχει εξέχουσα θέση!
Η γιορτή της μοναστηριακής κουζίνας
Μοναστηριακό δείπνο, το οποίο πραγματοποιείται στις πλαγιές του Αριστοτελικού Βουνού από εκπροσώπους τοπικών συλλόγων γυναικών. Παρατίθεται στο μαγικό αυλόγυρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου του Βουνού με την απίστευτη θέα στον αθωνικό κόλπο και συνδυάζεται με συμμετοχή στο Μεγάλο Εσπερινό.
Η γιορτή της μοναστηριακής κουζίνας
Κλασσικό μοναστηριακό δείπνο, το οποίο πραγματοποιείται στον αύλιο χώρο του εξαιρετικού παρεκκλησίου του Γοματίου, μετά τον καθιερωμένο Εσπερινό. Το μεγάλο κυπαρίσσι της αυλής, η παλιά καμπάνα, η παρουσίαση της "γυριστής" γοματιανής πίτας και η μαγική θέα στο χωριό θα μετατρέψουν το θρησκευτικό κουρμπάνι σε απόλαυση των αισθήσεων.
Η γιορτή της μοναστηριακής κουζίνας
Η chef Ντίνα Νικολάου παρουσιάζει εξαιρετικό μοναστηριακό μενού, βασισμένο στην αγιορείτικη κληρονομιά και στα προϊόντα του Αγίου Όρους. Στο μαγικό "μπαλκόνι στο Αιγαίο", όπως χαρακτηρίζεται ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ, με θέα την κορυφή του Άθωνα και τα "Δρένια" του Αιγαίου Πελάγους να είστε σίγουροι ότι θα ζήσετε το γαστρονομικό μεγαλείο της θαλασσινής μοναστηριακής κουζίνας και θα νιώσετε την αθωνική αύρα σε κάθε σας κύτταρο!
Η γιορτή των μοναστηριακών προιόντων
Μια περιπλάνηση ανάμεσα στα αγιορείτικα ευλογημένα προιόντα του Αγίου Όρους και σε βυζαντικά, θρησκευτικά μνημεία, που θα αφήσει την πιο όμορφη γαστρο-πολιτιστική καλοκαιρινή ανάμνηση. Μια εξαιρετική περιήγηση ανάμεσα σε αγιορείτικα μνημεία πολιτισμού και σε γαστρονομικές συνήθειες των αγιορειτών! Κλείστε θέση τώρα! Η επιλογή θα σας δικαιώσει!
Η γιορτή της Ποντιακής πίτας
Εκπληκτικό μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής με έμπνευση από τον Πόντο, το οποίο συνοδεύεται από μουσικά ποντιακά ακούσματα. Μια ιστορική αναδρομή στη γεύση, ένα νοερό ταξίδι στις κουζίνες "εκείνες" και μια περιπλάνηση στην πατρίδα των γαστρονομικών ανακαλύψεων.
Η γιορτή της θαλλασινής Μικρασιάτικης γαστρονομίας
Με έμπνευση από τη γαστρονομική κληρονομιά των μικρασιάτικων πατρίδων, με σεβασμό στις συνήθειες των προγόνων - που παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα της ιστορίας, με αγάπη προς την παραγωγή της αθωνικής θάλασσας, ο chef του Macedonia Palace Σωτήρης Ευαγγέλου παρουσιάζει στο κοινό ένα μενού τεσσάρων πιάτων, που μοιάζει να "δραπέτευσε" από τα αρχοντικά τραπέζια της Σμύρνης και να συστήνεται εκ νέου στους συνδαιτημόνες του Fish Restaurant Lemoniadis.
Η γιορτή της Ανατολίτικης παράδοσης
Μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής, το οποίο παραδίδεται από Μικρασιάτισσες νοικοκυρές της Ουρανούπολης και εντυπωσιάζει τους συμμετέχοντες. Βότανα από το Αθωνικό Όρος, αγνό ελαιόλαδο και ζύμες φτιαχτικές συνταιριάζονται και δημιουργούν αρχοντικά πιάτα του "τότε" και νόστιμα μαντί, που μοιάζουν να περιέχουν μέσα τους την ίδια την αθωνική φύση! Μία δραστηριότητα για λίγους και πραγματικά εκλεκτούς!
Η γιορτή των Ανατολίτικων πικάντικων γεύσεων
Μάθημα παραδοσιακής μαγειρικής, που παραδίδεται στο γραφικό ξωκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων με τη μαγική θέα στον Ακάνθιο Κόλπο. Ντόπιες νοικοκυρές προετοιμάζουν θρησκευτικό δείπνο με μύδια Ολυμπιάδας και διδάσκουν στους παρευρισκόμενους τον τρόπο παρασκευής του. Μετά το μάθημα ακολουθεί προσφορά χειροποίητων μεζέδων!
Η παγκόσμια ημέρα των ωκεανών
Ο chef Παναγιώτης Παπαδόπουλος του Relais & Chateau Restaurant Avaton παρουσιάζει το πλέον ιδιαίτερο αλλά και αντιπροσωπευτικό θαλασσινό μενού για να τιμήσει την "παγκόσμια ημέρα των ωκεανών", όπως αυτή ορίζεται να τιμηθεί από όλα τα restaurants της αλυσίδας ανά τον κόσμο.
Μαζί του ο chef του Nikopolis Thessaloniki Στέφανος Σταμίδης, ο οποίος αποτελεί τον εκλεκτό προσκεκλημένο chef της βραδιάς αλλά η επικεφαλής chef του KOUZINA Ντίνα Νικολάου, που φιλοξενεί στο Avaton Luxury Villas Resort Γάλλους και Ισπανούς εκπροσώπους Τύπου και γευσιγνώστες.
Βραδιά για λίγους και πολύ εκλεκτούς!
Η γιορτή της θάλασσας
Η Αμμουλιανή διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην κεντρική Μακεδονία. Αυτό σημαίνει ότι το ψάρι που προσφέρεται στα restaurants του νησιού είναι ψάρι ημέρας. Άλλωστε στην Αμμουλιανή το χθεσινό ψάρι δε θεωρείται φρέσκο!!! Γι αυτό και οι κάτοικοι υποδέχονται τους επισκέπτες στα ψαροκάικα του λιμανιού, όπου αναβιώνοντας το πατροπαράδοτο έθιμο του "γρίπου", τους μαθαίνουν τις τεχνικές του ψαρέματος. Η ψαριά καταλήγει στο λιμάνι, όπου ψήνεται επί τόπου και συνοδεία αγιορείτικου τσίπουρου και οίνου μετατρέπεται σε γιορτή της θάλασσας και της χαράς!
Το ίδιο βράδυ συνταγές και πιάτα από την Προικόνησσο της Μικρασίας και φρέσκα θαλασσινά από την αθωνική θάλασσα, εμπνέουν το chef Στέφανο Σταμίδη από το Nikopolis Thessaloniki, ο οποίος "δραπετεύει" από την κουζίνα του Dome Real Cuisine και δημιουργεί γεύσεις εκστατικές και γαστρονομικές εικόνες που συνθέτουν πιάτα με "άποψη" και "ταυτότητα". Είναι η "Γιορτή της Προικόνησσος" και σας περιμένει να την τιμήσετε!
Η γιορτή της Γαλημής
Menu για ψαγμένους επισκέπτες, δημιουργημένο ως cooking show από 4 chef της Λέσχης Ελληνικής Γαστρονομίας, που "αποκαλύπτουν" μπροστά στο κοινό τη μικρασιάτικη παράδοση μέσα από τα αμμουλιανιώτικα υλικά, τις σύγχρονες τεχνικές και τις ιστορικές διαδρομές.
Η γιορτή του μεσογειακού ελαιόλαδου
Menu του σπουδαίου Λιβανέζου chef George Akkiki φτιαγμένο "από λάδι και ελιά της Μεσογείου", που παντρεύει τις λαδένιες γεύσεις των τοπικών προϊόντων με εκείνες των μεσογειακών επιρροών, δημιουργώντας πιάτα εμπνευσμένα από την κουζίνα των χρωμάτων του Λιβάνου και των αρωμάτων της Μεσογείου.
Το οθωμανικό δείπνο
Η chef Ντίνα Νικολάου και νοικοκυρές από τα Στάγειρα και τη Στρατονίκη βρίσκονται μαζί στο πράσινο «Άλσος του Αριστοτέλη» και μαγειρεύουν "πιάτα του Σουλτάνου", φέρνοντας στο προσκήνιο τη γαστρονομική ιστορία των Σιδηροκαυσίων και τη μεσογειακή επιρροή στην κουζίνα των ημιορεινών περιοχών της προαθωνικής χερσονήσου.
Η γιορτή της Μεσογείου
Ο executive chef του Avaton Luxury Villas Resort Παναγιώτης Παπαδόπουλος και o διάσημος Λιβανέζος chef Georges Akkiki δημιουργούν ένα κατεξοχήν μεσογειακό menu της Βηρυτού, όπου οι θαλασσινές γεύσεις και η ψαρο-παραγωγή του Ακάνθιου Κόλπου κυριαρχούν και συναρπάζουν. Ένα γαστρονομικό ταξίδι στα μεσογειακά παράλια της Αθωνικής Πολιτείας, η θέα της οποίας από τους κήπους του Avaton κόβει την ανάσα. Πρωτοβουλία για λίγους και πραγματικά εκλεκτούς!
Η γιορτή της Μεσογειακής κουζίνας
Ο Λιβανέζος chef Georges Akiki και ο chef του Relais & Chateaux Avaton Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εμπνέονται από τη μεσογειακή παραγωγή της θάλασσας των Πυργαδικίων και δημιουργούν καλοκαιρινά θαλασσινά πιάτα, χρωματισμένα – λες - από τον ουρανό και τη γη, αρωματισμένα με τη μυρωδιά της φρέσκιας ψαριάς των ντόπιων καϊκιών. Μαζί τους η Αμαλία, η αεικίνητη ιδιοκτήτρια του ομώνυμου fish restaurant, η οποία βάζει τη δική της πινελιά στο μεσογειακό μενού.
Η γιορτή της λήξης
Το KOUZINA 2018 κλείνει τις πύλες του όσο εντυπωσιακά τις άνοιξε. Η τελετή λήξης σηματοδοτείται από την απονομή περίφημων βραβείων, τα οποία αποτελούν τον πλέον κορυφαίο ετήσιο τοπικό γαστρονομικό θεσμό.