10.11.18

Γιατί δεν άναψαν τα καζάνια στον Τύρναβο για το τσίπουρο ;

Δεν πήραν μπροστά τα καζάνια στον Τύρναβο αν και η αποστακτική περίοδος ξεκίνησε από τις 18 Οκτωβρίου, με τους αμπελουργούς και τους παραγωγούς τσίπουρου να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα ξεκινώντας από  Παρασκευή (09/11) κινητοποιήσεις.

Αιτία είναι η αλλαγή των δικαιολογητικών που ζητά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να εκδώσει τις απαιτούμενες
άδειες. Παραγωγοί και αμπελουργοί έβγαλαν σήμερα τα τρακτέρ στις 3:30 στις πλατείες των χωριών όπως του Αμπελώνα, του Δαμασίου και του Αργυροπουλίου και στις 4 το μεσημέρι κατευθύνθηκαν όλοι μαζί στην πλατεία του Τυρνάβου.

Στο μεταξύ, εκτάκτως θα συνεδριάσει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο Τυρνάβου με μόνο θέμα το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους αμπελουργούς της περιοχής προκειμένου να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του.

«Μας έχουν εγκλωβίσει. Το υπουργείο άλλαξε τον τρόπο αδειών ζητώντας περισσότερα χαρτιά ενώ έβγαλε την εγκύκλιο πολύ αργά και ενώ είχε ολοκληρωθεί ο φετινός τρύγος. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Μας κοροϊδεύουν από το υπουργείο. Κάθε μέρα μας υπόσχονται ότι θα δώσουν λύση στο ζήτημα αλλά λύση δεν βλέπουμε. Θέλουμε να ισχύσει το περσινό καθεστώς. Το ζήτημα της απόσταξης είναι ζήτημα επιβίωσης για την καλλιέργεια», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Διήμερων Αμπελουργών, Λάσκος  Μανδηλάς. 

Οι αμπελοπαραγωγοί του Τυρνάβου πάτησαν και φέτος τα σταφύλια ωστόσο τα στέμφυλα παραμένουν στις δεξαμενές, καθώς έχει μπλοκάρει η διαδικασία της απόσταξης. Οι διήμεροι αμπελουργοί ζητούν να ισχύσουν τα διήμερα, όπως και τα προηγούμενα χρόνια και όπως είχαν υποσχεθεί προ ημερών  τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αποστάξουν τα στέμφυλά τους και να παράξουν το τσίπουρο που τους αναλογεί στο πλαίσιο διήμερων.

«Το ζήτημα αφορά όλους τους αμπελοπαραγωγούς της χώρας. Μόνο στον Τύρναβο το πρόβλημα ακουμπά 4.000 οικογένειες» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής και πρόσθεσε: «Από το 1917 οι αμπελουργοί-παραγωγοί τσίπουρου είχαν δικαίωμα  απόσταξης μέσω 4 διήμερων που τους έδινε το υπουργείο. Αυτό άλλαξε από φέτος και ενώ είχαμε κόψει και πατήσει τα σταφύλια. Μας ζητούν να προσκομίσουμε δικαιολογητικά τα οποία δεν μπορούμε να βρούμε. Δεν υπάρχουν. Τα στέμφυλα περιμένουν μέσα στη δεξαμενή. Αν  δεν βρεθεί λύση θα οδηγηθούμε σε οικονομική καταστροφή».

Βγάζουν τα τρακτέρ για το τσίπουρο


Σύσκεψη για γερά νεύρα υπήρξε η χθεσινοβραδινή στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου που αφορούσε στο μέλλον της απόσταξης των διήμερων αμπελουργών – παραγωγών τσίπουρου.
Με απόφαση των συμμετεχόντων μετά από πρόταση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στέλιου Τσικριτσή αποφασίστηκε σήμερα τα τρακτέρ να βγουν αρχικά στον χώρο της Τούμπας στις 3.30 νωρίς το απόγευμα και στη συνέχεια να κατευθυνθούν και να παραμείνουν επ’ αόριστον στους δρόμους γύρω από την Κεντρική πλατεία. Την ίδια ώρα τα τρακτέρ θα βγάλουν οι αγρότες στις πλατείες του Αμπελώνα, του Αργυροπουλίου και του Δαμασίου.
Επίσης προτάθηκε η κάθοδος των αμπελουργών στην Αθήνα σε μια προσπάθεια πίεσης προς τα αρμόδια υπουργεία. Νωρίτερα με την έναρξη της εκδήλωσης τον λόγο πήρε ο πρόεδρος των διήμερων – αμπελουργών αμβυκούχων κ. Λάσκος Μανδηλάς ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες συνάδελφοι με την καθυστέρηση της απόσταξης. Ο κ. Λάσκος Μανδηλάς έκανε επίσης μια ιστορική αναδρομή στο πρόβλημα.
 Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης έκανε μια εκτενή αναφορά στο ιστορικό του όλου ζητήματος καθώς και τις προσπάθειες που έκανε ο ίδιος και η δημοτική αρχή γενικότερα ώστε η απόσταξη να γίνει όπως πέρυσι τουλάχιστον για φέτος, αναλαμβάνοντας ο οικείος Δήμος να μπορεί εκδίδει τις σχετικές δηλώσεις.
Ο κ. Σαρχώσης μάλιστα σημείωσε ότι σήμερα το μεσημέρι θα δοθεί λύση, για να ακούσει την απάντηση πολλών από τους παρευρισκόμενους ότι αυτό το ακούνε κάθε προηγούμενη μέρα για την επομένη εβδομάδες τώρα.
Με έντονη κριτική κατά των χειρισμών του δημάρχου Τυρνάβου το προηγούμενο διάστημα ο οποίος «λειτούργησε μόνος του ενώ θα έπρεπε ενωμένες οι παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με τους αμπελουργούς να κινούσαν συλλογικά τις διαδικασίες ώστε να αρχίσει η απόσταξη όπως πέρυσι», κινήθηκαν οι ομιλητές.
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Δράσης Πολιτών» κ. Στέλιος Ροντούλης πρότεινε τη σύσσωμη παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ηρθε η ώρα να παραδώσουμε τα κλειδιά του Δήμου στον κ. Τσίπρα, για να διοικήσει ο ίδιος μια πόλη καταστρεμμένη». Επίσης πρότεινε την ερχόμενη Δευτέρα να κλείσουν όλα τα σχολεία του Δήμου Τυρνάβου προκειμένου οι κυβερνώντες να αντιληφθούν την πάνδημη αντίδραση των δημοτών του Τυρνάβου στις αποφάσεις τους. Τέλος ζήτησε από τον κ. Σαρχώση να παραιτηθεί.
Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Στέλιος Χατζηκράχτης τάχθηκε στο πλευρό του αγώνα των αμπελουργών ζητώντας δυναμικές κινητοποιήσεις.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής κ. Κώστας Μπαργιώτας, o αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Τσιόπας, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ κ. Ρίζος Μαρούδας, ο πρόεδρος των αμβυκούχων Λάρισας κ. Στέλιος Παπαδημητρίου κ.ά.
ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)
Του Κώστα Τσόλα