5.12.18

Πήγαν για ανάθεση και βγήκαν... καθυστερημένοι στην αποκατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων οδοστρώματος από θεομηνία στη Σιθωνία τον Ιούλιο του 2017 .

Ένα ακόμη έργο, που αφορά στην αποκατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων οδοστρώματος από θεομηνία στη Σιθωνία τον Ιούλιο του 2017 (για Πόρτο Κουφό) , θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς η διοίκηση είναι αναγκασμένη να αλλάξει τη διαδικασία του τρόπου ανάθεσης του. Μπροστά στον κίνδυνο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, να απορρίψει το φάκελο του έργου, λόγω παρέλευσης του  χρόνου της έκτακτης ανάγκης και της άμεσης παρέμβασης, η ανάθεση θα γίνει πλέον με τακτικό
διαγωνισμό και όχι με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως αρχικά είχε προγραμματίσει η ΠΚΜ.

Η διοίκηση της περιφέρειας, όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της  συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής 4-12-18, είχε σκοπό να προωθήσει το υποέργο «Αποκατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων οδοστρώματος του οδικού δικτύου Δήμου Σιθωνίας» προϋπολογισμού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο εκτιμήθηκε πως όταν ο φάκελος του έργου θα σταλεί προς έγκριση στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, δεν θα πάρει έγκριση, καθώς έχει ήδη περάσει πάνω από ένας χρόνος από το διάστημα της έκτακτης ανάγκης.

Εξάλλου αυτό έγινε και στην περιφερειακή ενότητα της Πιερίας, όπου σύμφωνα με την πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, Αθηνά Αηδονά, απορρίφθηκαν από την αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης τρία έργα που αφορούσαν σε αποκαταστάσεις ζημιών από θεομηνία. Είπε μάλιστα πως έφταιξε και ο χρόνος και το γεγονός ότι για δυο από αυτά, προϋπόθεση ήταν να συναφθούν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Π.Ε Πιερίας και των αντίστοιχων Δήμων.

Και ενώ σήμερα η Οικονομική Επιτροπή επρόκειτο να εγκρίνει τους όρους  της πρόσκλησης του έργου, σε διαδικασία  προσφυγής  με διαπραγμάτευση, τελικά το θέμα αποσύρθηκε προκειμένου να επανεξεταστεί η διαδικασία.

Θα προχωρήσει με τακτικό διαγωνισμό

Αυτό σημαίνει ότι το έργο στη Χαλκιδική, που αφορά σε καθαρισμούς πρανών και οδοστρωμάτων της Σιθωνίας, θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, καθώς η διοίκηση της ΠΚΜ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε τακτικό διαγωνισμό, τηρώντας το νόμο και τις προϋποθέσεις που θέτει. Υπηρεσιακοί παράγοντες υποστήριξαν πάντως ότι η διαδικασία άρχισε αργά, καθώς δεν είχαν εγκριθεί τα κονδύλια του έργου, που προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, όπου περιφερειακοί σύμβουλοι, επισήμαναν ότι είχαν ενημερώσει εγκαίρως για τους κινδύνους να μην εγκριθεί το έργο. «Σημαντικά έργα που αφορούν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των πολιτών καθυστερούν για άλλη μια φορά, καθώς η διοίκηση της ΠΚΜ επέλεξε λάθος τρόπο για την ανάθεση τους» τόνισε ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Παρέμβαση».

Πρόσθεσε πως είχαν επισημανθεί οι κίνδυνοι για τη  μη έγκριση του έργου, όπως και έγινε, γεγονός που θα σημάνει νέα μεγάλη καθυστέρηση. Από την πλευρά του ο Γιάννης Ανδρίτσος από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» έθεσε ερωτηματικά για τις καθυστερήσεις, ενώ καυτηρίασε το  τρόπο με τον οποίο επέλεξε η διοίκηση της ΠΚΜ να αναθέσει το έργο.

Ολοκληρώθηκαν τα έργα σε Ουρανούπολη

Στο μεταξύ η Οικονομική Επιτροπή της ΠΚΜ ενέκρινε τον πίνακα απολογιστικών εργασιών και διάθεση πίστωσης του έργου για «Κατεπείγουσες εργασίες προς αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων και θυελλωδών ανέμων στις περιοχές της Ουρανούπολης και Παλιουρίου στις 26 Μαρτίου 2018», συνολικού ποσού 417.687 ευρώ.

Πρόκειται για τις πλημμύρες που έπληξαν την περασμένη άνοιξη την περιοχή της Κασσάνδρας, όπου λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης έκλεισαν δρόμοι και δίκτυα, ενώ σημειώθηκε πτώση βράχων στην Ουρανούπολη.

«Από την πρώτη στιγμή διαθέσαμε τα αναγκαία μηχανήματα για να γίνουν διανοίξεις δρόμων και ένας παρακαμπτήριος δρόμος από την Ουρανούπολη προς το Άγιο Όρος, προκειμένου να υπάρχει άμεση πρόσβαση» τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Μπάμπης Στεργιάδης.

Τα χρήματα που δόθηκαν, όπως είπε, είναι από ίδιους πόρους της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ενώ τέσσερις ήταν οι εταιρείες ανάδοχοι του έργου αποκατάσταση των ζημιών σε Ουρανούπολη και Παλιούρι. Τα έργα αφορούσαν σε καθαρισμό φερτών υλικών και τόνων λάσπης, κοπής δέντρων που έπεσαν λόγω της θεομηνίας, αποκατάσταση των πρανών και άλλων εργασιών που βοήθησαν να μπει η περιοχή σε μια κανονικότητα. «Τα αντιμετωπίσαμε όλα πολύ γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να δοθούν οι δρόμοι στη κυκλοφορία και να αποκατασταθεί το σύνολο των ζημιών» σημείωσε ο κ. Στεργιάδης.


Φανή Σοβιτσλή

makthes.gr