22.1.19

Τι άλλο θα ακούσουμε από Συριζαίους «Αντιιμπεριαλιστική η συμφωνία των Πρεσπών»!

 Στην ομιλία στην επιτροπή για την Συμφωνία των Πρεσπών  η κεντρική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε  "Αυτή η συμφωνία είναι αντιιμπεριαλιστική..."
Η Συμφωνία των Πρεσπών, το κείμενο που στήριξαν με δηλώσεις αλλά και με πράξεις το Στείτ Ντηπάρτμεντ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ, η καγκελάριος Αγγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος
πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ακόμη και ο ακροδεξιός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτ είναι … «αντιιμπεριαλιστική».
Κι όμως αυτό το επιχείρημα -που δεν αντέχει σε καμία κριτική- επιστρατεύτηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να 

Η  Ιγγλέζη ακούει την αντιιμπεριαλιστική συμφωνία
δικαιολογηθεί (προφανώς σε αριστερά ακροατήρια) η προώθηση της συμφωνίας. Του κειμένου που στο άρθρο 2 περιγράφει αναλυτικότατα  την διαδικασία εισόδου της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην συνέχεια την ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ έχει δοθεί στην δημοσιότητα η …πρόοδος των συνομιλιών Ελλάδας και ΗΠΑ στο πλαίσιο του διαλόγου για την λεγόμενη «στρατηγική συνεργασία».
Δεν αστειευόμαστε. Ακριβώς αυτό είπε στην ομιλία στην επιτροπή για την Συμφωνία των Πρεσπών η κεντρική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου. Κάτι που δεν έχει διανοηθεί να δηλώσει ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο Νίκος Κοτζιάς ως υπουργός Εξωτερικών, ούτε κανένας άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος. Αντιθέτως μνημονεύουν συχνότατα την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ως το βασικότερο δεδομένο της συμφωνίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε θα ακολουθήσει συντομότατα και το πρωτόκολλο που θα κληθεί να κυρώσει η ελληνική Βουλή.Η τοποθετήση αυτή της Σ.Αναγνωστοπούλου προκάλεσε μάλιστα και το …τρολάρισμα από Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ που φυσικά σε τίποτε δεν διαφωνούν – και το δήλωσαν- με την ΝΑΤΟίκή ομπρέλα της συμφωνίας.
Ο … «αντιιμπεριαλισμός»
Ας τα δούμε όμως αναλυτικά:
Χαρακτηριστικά η Σία Ανανγωστοπούλου δήλωσε:  «Αυτή η συμφωνία είναι αντιιμπεριαλιστική και είναι αντιιμπεριαλιστική, κυρίες και κύριοι, για να μην ακούμε ό,τι θέλουμε, γιατί όταν δημιουργείται, όταν γίνεται μία συμφωνία, η οποία δημιουργεί ρωγμές σε αυτό που θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις, στους ανταγωνισμούς τους, μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις και εκεί δημιουργείται μία νησίδα συνύπαρξης, φιλίας και συνανάπτυξης, αυτό είναι ρωγμή στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών προθέσεων».
Μάλιστα ξεχνώντας ότι ακριβώς αυτό προβλέπεται στην συμφωνία δήλωσε: «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει αν η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Βόρεια Μακεδονία θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Είναι δικό της θέμα. Εμάς μας ενδιαφέρει είτε ενταχθεί είτε δεν ενταχθεί, να μην αισθάνεται ότι εμείς είμαστε εχθρικοί στην επιβίωση τη δικιά της, όπως και να τη βλέπει. Είναι λάθος ιστορικά και το έχουνε πληρώσει διάφοροι λαοί, είναι λάθος ιστορικά να θεωρούμε ότι ο ιμπεριαλισμός νικιέται ότι είναι αντιιμπεριαλιστική πολιτική όταν σε ένα γείτονα βγάζουμε εχθρική συμπεριφορά με διάφορα προσχήματα και νομίζουμε έτσι ότι χτυπάμε τον ιμπεριαλισμό».
Η δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και του …Ανδρέα Λοβέρδου του ΠΑΣΟΚ που σημείωσε απορημένος: «Μια συμφωνία που είναι το προαπαιτούμενο για την ένταξη μιας άλλης χώρας στο ΝΑΤΟ,  την χαρακτηρίζετε αντιιμπεριαλιστική;». Πρόσθεσε μάλιστα πως «εμείς που είμαστε πεντακάθαροι, σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και την ένταξή της στους δυτικούς Θεσμούς- μεταξύ των οποίων και στο ΝΑΤΟ- δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Εσείς όμως, από τον ιδεολογικοπολιτικό κλονισμό που έχετε υποστεί, περνάτε και σε υπερβολές».
Π.Καμμένος: Γερμανική η συμφωνία
Αν η Σία Αναγνωστοπούλου ήταν η …μια πλευρά του δράματος η άλλη ήταν σίγουρα ο Πάνος Καμμένος. Ο πρώην υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν στηρίζεται από τις ΗΠΑ αλλά από την Γερμανία που έχει συμφέροντα στην περιοχή. Χωρίς να αρνηθεί όμως ότι στηρίχθηκε από τις ΗΠΑ στο παρελθόν. Τουλάχιστον αυτός δεν ενέταξε την συμφωνία στην …μάχη κατά του ιμπεριαλισμού.
Όπως δήλωσε ο Πάνος Καμμένος: «Είμαι ο μόνος που ξέρω και πολύ καλά γνωρίζω και θα το καταθέσω σήμερα στη συζήτησή μας  ότι δεν σας πίεσε κανείς. Ρώτησα εγώ προσωπικά τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, υπεύθυνο για την Ευρώπη, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν για τη λύση του ονοματολογικού στα Σκόπια και η απάντηση ήταν όχι. Η πρόταση ήταν του κ. Κοτζιά και βεβαίως με αρκετά μεγάλη πίεση από τη μεριά της κυρίας Μέρκελ και της Ευρώπης, γιατί η Ευρώπη θέλει να κάνει μπίζνες στα Σκόπια, θέλει να δημιουργήσει αγωγούς».
Μάλιστα ο Πάνος Καμμένος πρόσθεσε πως «δεν πιέζουν λοιπόν οι Αμερικανοί και έτσι και έτσι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή στο ΝΑΤΟ χάρη σε αυτή την κυβέρνηση, είναι ο στενότερος σύμμαχος. Έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις πολεμικές μονάδες μας και έχουμε ασφαλίσει την Ελλάδα -αυτή εδώ η κυβέρνηση- έχοντας τις καλύτερες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Επισήμανε επίσης ότι «το ΝΑΤΟ, έτσι και έτσι ελέγχει την περιοχή, αλλά αυτή τη στιγμή με αυτήν τη Συμφωνία, σας το λέω εγώ, που είμαι ο πλέον φιλοαμερικανός και εμπιστεύομαι τις Ηνωμένες Πολιτείες». Πάντως άφησε και τις αιχμές του για το παρελθόν υποστηρίζοντας πως «δεν είναι η κυβέρνηση Τράμπ η οποία θέλει αυτή τη λύση, την παγκοσμιοποίηση την θέλει το ίδρυμα Κλίντον, τα ιδρύματα του Σόρος και αυτοί που υπηρετούν την παγκοσμιοποίηση» αναφέροντας ότι «ήταν η κυρία Μπακογιάννη μετά πόθου που ήθελε να δώσει τη λύση με τον ορισμό τον γεωγραφικό Βόρεια Μακεδονία»
imerodromos.gr

                          Η δήλωση στο χρόνο 12:05