9.2.19

Αρναία και Παλαιοχώρι Χαλκιδικής bike friendly περιοχές -Ναυαρχίδα η ποδηλατική διαδρομή που ενώνει το Δραγουντέλι της Σιθωνίας με το Χολομώντα, την Αρναία και το Παλαιοχώρι αλλά και Παγγαίου- Άθωνα

Σε διαδικασία απόκτησης σήματος πιστοποίησης υπηρεσιών, δομών και υποδομών για την εξυπηρέτηση του ποδηλατικού τουρισμού (bike friendly) βρίσκονται οι περιοχές της Αρναίας και του Παλαιοχωρίου, μετά τη δημιουργία και χαρτογράφηση των ποδηλατικών διαδρομών «του Αλέξη Ζορμπά» και του «Ελάτου»,
οι οποίες συνδέουν τις πλαγιές του Χολομώντα με το Αριστοτελικό Όρος.
Αυτό σημαίνει ότι τα καταλύματα που (καταρχάς) θα πιστοποιηθούν πληρούν εννέα (9) κριτήρια ποιότητας, τα οποία αποτελούν τη βάση εξοικείωσης δυνητικών ποδηλατών με τον προορισμό – είτε αυτοί τον επισκεφθούν με δικό τους ποδήλατο, είτε το ενοικιάσουν από τοπικές επιχειρήσεις.
Οι περιοχές της Αρναίας – Παλαιοχωρίου, φυσικά χωροθετημένες στους πράσινους πρόποδες των προστατευμένων από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000 ορεινών όγκων, ενδείκνυνται για ποδηλασία, η οποία αποτελεί ήπιας μορφής ανθρώπινη δραστηριότητα, που αναπτύσσεται σε περιβαλλοντικά κατάλληλους προορισμούς περιηγήσεων και αποδράσεων.
Η παρέμβαση αποτελεί το δεύτερο στάδιο της πρωτοβουλίας του Συλλόγου Επαγγελματιών Αρναίας, ο οποίος καταρχάς συντήρησε, σηματοδότησε και χαρτογράφησε τις προαναφερόμενες διαδρομές, παραδίδοντας προς προώθηση στον Προαθωνικό Οργανισμό Τουρισμού ένα εξαιρετικό εναλλακτικό τουριστικό προϊόν – πολλά υποσχόμενο για την παράλληλη ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.
Ποδηλατικές διοργανώσεις και προσέλκυση ειδικών ομάδων επισκεπτών αποτελούν τους στόχους των ντόπιων επαγγελματιών, οι οποίοι συ-στρατεύονται στις ομαδικές αναπτυξιακές προσπάθειες, λειτουργώντας μόνο με επαγγελματικούς όρους, συνθέτοντας brands και ακολουθώντας ροές στρατηγικών σχεδιασμών, οι οποίοι μέχρι σήμερα λειτούργησαν άκρως αποτελεσματικά ως προς την τουριστική ανάπτυξη του ορεινού όγκου της Χαλκιδικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποδηλατικό πρόγραμμα της Ανατολικής Χαλκιδικής «από το Χολομώντα μέχρι το Αριστοτελικό Όρος και τον Άθωνα», το οποίο θα συνδεθεί άμεσα με το αντίστοιχο πρόγραμμα του Παγγαίου Όρους, προωθείται συστηματικά σε ειδικά ευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία από «Τις Πόλεις του Μεγαλέξανδρου», έτσι ώστε ως δομημένο προϊόν να αποτελέσει λόγο και τρόπο δικτύωσης της περιοχής με ομοειδείς περιοχές ανά τον κόσμο.
Το συγκεκριμένο σήμα (bike friendly) λειτουργεί από 2016 σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και έχει ήδη πιστοποιήσει πάνω από 50 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα.
olathessaloniki.com


go cycling» από το Παγγαίο μέχρι τη Χαλκιδική


Προγράμματα Ποδηλασίας Βουνού και Περιπατητικών / Πολιτιστικών Περιηγήσεων παρουσιάσθηκαν από τις «Πόλεις του Μεγαλέξανδρου» κατά τη διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης Ferien
Σειρά 14 επαγγελματικών συναντήσεων πραγματοποίησαν στελέχη και συνεργάτες του Δικτύου «Οι Πόλεις του Μεγαλέξανδρου» κατά τη διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης Ferien της Βιέννης (10 - 13.1.19), σε μια προσπάθεια τοποθέτησης εναλλακτικών μακεδονικών περιοχών στην αυστριακή τουριστική σκακιέρα.
Ναυαρχίδα της προωθητικής εξόρμησης αποτέλεσε η ποδηλατική διαδρομή, που ενώνει το Δραγουντέλι της Σιθωνίας με το Χολομώντα, την Αρναία και το Παλαιοχώρι, αλλά και εκείνη του Αριστοτελικού Όρους που το συνδέει με το Παγγαίο και τον Άθωνα. Στοχευμένες παρουσιάσεις του κοστολογημένου πακέτου εναλλακτικών διακοπών σε «σπεσιαλίστες των ποδηλατικών περιηγήσεων» αυστριακών και βαυαρικών τουριστικών γραφείων αναμένεται να αποδώσουν σημαντικά, δεδομένου ότι οι εν λόγω διαδρομές περιλαμβάνουν και συνδέονται με παγκόσμιας απήχησης ιστορικά brands:
-          «Αριστοτέλης»,
-          «Μέγας Αλέξανδρος»,
-          «Άγιον Όρος»,
-          «Αλέξης Ζορμπάς».
Παράλληλα, στη Βιέννη παρουσιάσθηκε ολοκληρωμένο πολιτιστικό πρόγραμμα για αυστριακούς δυνητικούς ταξιδευτές, που στο πλαίσιο επίσκεψής τους στο Άγιον Όρος, πραγματοποιούν ιστορική περιήγηση στη Θεσσαλονίκη, τα Σιδηροκαύσια, τα Αρχαία Στάγειρα και την Αμφίπολη. Εξαιρετικό ήταν όμως το ενδιαφέρον των αυστριακών επαγγελματιών για το μακεδονικό round trip, που ξεδιπλώνει μια λαμπρή και ισχυρή ιστορική πορεία τεράστιων Ελλήνων ανδρών μέσα από επισκέψεις σε φυσικούς, αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία παγκόσμιου βεληνεκούς.   
Η πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί την επόμενη Άνοιξη όπου «αυστριακές επαγγελματικές και δημοσιογραφικές επισκέψεις» αναμένεται να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον, ενώ τον Οκτώβριο προγραμματίζεται η πραγματοποίηση παρουσίασης του υποδικτύου «ευρωπαϊκοί παραδοσιακοί οικισμοί» στην Αυστρία, προκειμένου να δημιουργηθεί η πρώτη δικτύωση μακεδονικών παραδοσιακών οικισμών με αντίστοιχους αυστριακούς.
«Σε μια περίοδο που - σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Αυστρίας - η αυξητική ροή των Αυστριακών στην Ελλάδα ξεπερνά το 18%, εμείς δημιουργούμε τα τουριστικά προϊόντα και την υποδομή, ώστε να παρουσιάσουμε στον κόσμο μια αλυσίδα δεδομένων, αντάξια της ιστορικής διαδρομής που προωθούμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Δικτύου και Δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος και συνεχίζει: «Δημιουργούμε εκείνα τα στοιχεία δικτύωσης μακεδονικών προορισμών με ομοειδείς σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και τις πάσης φύσεως ανταλλαγές, εναρμονιζόμενοι πλήρως με το τουριστικό σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Όσο ο σχεδιασμός αναπτύσσεται, τόσο η ιστορία θα μετατρέπεται σε λόγο και τρόπο ποιοτικής και πολιτιστικής τουριστικής ανάπτυξης της μακεδονικής γης».    


ΑΠΕ ΜΠΕ