29.3.19

ΕΦΕΤ Ενημέρωση των καταναλωτών για τα σχολικά κυλικεία, επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα

Ο ΕΦΕΤ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνουν ότι,σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα επιτρεπόμενα προς πώληση τρόφιμα σε κυλικείαή καντίνες των σχολείων είναι μόνο 
1. ΦΡΟΥΤΑ – ΛΑΧΑΝΙΚΑ  
 Φρέσκα φρούτα − λαχανικά ανάλογα με την εποχή, καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.  

 Αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.    
 Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού. 
 Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντινών από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. 
 Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των
κυλικείων – καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού η λεμονιού. 
 Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 330ml. 
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ 

 Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες  και ημιαποβουτυρωμένο (1,5% − 1,8% λιπαρά).
 Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%) σε συσκευασία έως 250ml. 
Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα σε ατομική μερίδα έως 200 γραμμάρια. 
 Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους. 
 Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.

 Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
 Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική  συσκευασία έως 50 γραμμάρια.
 Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική  συσκευασία έως 50 γραμμάρια. 
 Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία  έως 50 γραμμάρια. 

Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές : Κορεσμένα λιπαρά έως 3%, trans λιπαρά έως 0,1%, νάτριο έως 0,5%.

4.   ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

 Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια. 
 Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60 γραμμάρια. 
 Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40 γραμμάρια, η  οποία να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές : Κορεσμένα λιπαρά έως 3%
trans λιπαρά έως 0,1% Νάτριο έως 0,5%. 
 Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60 γραμμάρια) με τις παρακάτω προδιαγραφές :  
- Η περιεκτικότητά τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων. 
- Ανά 100 γραμμάρια προϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα 10 γραμμάρια, (β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 10 γραμμάρια, (γ) τα
κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα 5 γραμμάρια και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα 0,5 γραμμάρια.  
 Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας − πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γραμμαρίων και με την συγκεκριμένη προδιαγραφή : Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη – φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά από ελαιόλαδο, μαλακή μαργαρίνη ή
φυτικά έλαια, όπου το τελικό προϊόν δεν πρέπει να ξεπερνάει το 30% σε συνολικά λιπαρά και το 0,1% σε trans λιπαρά.  
 Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές : Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, μαγιά, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο−νάτριο. Για τη γέμιση τα
επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών. 
 ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ 
 Τα σάντουιτς – τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των  τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου − καντίνας αυθημερόν. 
 Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο. 
 Επιτρέπεται η χρήση τυριών όπως αναφέρονται στην περίπτωση 2
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ, στοιχείο 5. 
 Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές : Κορεσμένα λιπαρά έως 1 %, νάτριο έως 1%. 
 Λαχανικά όλων των ειδών.
 Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
 Αβγό καλά βρασμένο.
 Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου
 Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των 
προαναφερόμενων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι. 
 ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ 
 Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150 γραμμαρίων (με  περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
 Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια.
 Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50 γραμμάρια. 
 Μέλι σε ατομική μερίδα.
 Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30 γραμμάρια. 
 Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών. 


7. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

 Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί
καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική
συσκευασία έως 50 γραμμάρια.  Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί. 

8. ΥΓΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ 

 Εμφιαλωμένο νερό. 
 Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα : χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών. 
 Καφές μόνο για το προσωπικό.
 Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών. 

9. Επιτρέπεται η διάθεση και “βιολογικών προϊόντων” όπως αυτά ορίζονται στους Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,
με την προϋπόθεση  ότι αυτά εμπίπτουν στον ανωτέρω κατάλογο.

10. Δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και
προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποιημένους οργανισμούς.