6.3.19

Βαρύ κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα για ΣΥΡΙΖΑ «βουβή οργή»

Οι Πρέσπες απομακρύνονται, το πρόβλημα παραμένει. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει περίπου δύο μήνες από τη «ληξιαρχική πράξη γέννησης» της Βόρειας Μακεδονίας, το θέμα στη Βόρεια Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει ξεχαστεί, αλλά αντίθετα το κλίμα εξακολουθεί να είναι πολύ βαρύ για το κυβερνών κόμμα.

Πηγή από τη Βόρεια Ελλάδα, περιγράφοντας αυτό το κλίμα στην «Κ», μιλάει για μια «βουβή οργή» η οποία προφανώς και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εκφραστεί στην κάλπη. 
Το βέβαιο είναι ότι στο Μαξίμου πόνταραν πολύ στη διαχρονική «ελληνική αρετή» πως τα πάντα ξεχνιούνται πολύ εύκολα, η οποία ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί στην πράξη.
 Ολες οι εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν λάβει χώρα στη Μακεδονία έχουν συνοδευτεί από έντονες αντιδράσεις ακόμα και επεισόδια. 
Και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στείλει πολλά στελέχη του από την «πρώτη γραμμή». Κατά σειράν, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Ολγα Γεροβασίλη διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, καθώς μίλησαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ο προβληματισμός στο Μαξίμου αυξάνεται καθώς βλέπει πως, παρά την επιμονή συνεχών εκδηλώσεων –χθες είχε ομιλία η κ. Εφη Αχτσιόγλου κατά την οποία επίσης υπήρξαν αντιδράσεις–, τα πνεύματα δεν έχουν κατευναστεί.
Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου επεξεργάζεται πιθανές στρατηγικές που θα μπορούσαν να μειώσουν τις απώλειες στη Βόρεια Ελλάδα και να οδηγήσουν την κατάσταση σε μια εκτόνωση. 
Η τακτική που έχει ακολουθηθεί μέχρι τώρα, και η οποία προσανατολίζεται στο να ταυτίζονται όσοι αντιδρούν με την άκρα Δεξιά, μπορεί να εξυπηρετεί το κεντρικό αφήγημα για τη δημιουργία του «προοδευτικού μετώπου», στη Βόρεια Ελλάδα όμως οδηγεί ολοταχώς το κόμμα προς μια βαριά ήττα, καθώς βάζει απέναντι το σχεδόν 70% που διαφωνεί με τη συμφωνία. 
Ενδεικτικές του εγκλωβισμού σ’ αυτή την αναποτελεσματική τακτική είναι οι τελευταίες «προληπτικές προσαγωγές» στις οποίες προέβη η αστυνομία Γιαννιτσών, κατά την ομιλία του υπουργού Ναυτιλίας Φώτη Κουβέλη, καθώς η «καταστολή» έξυσε και άλλες πληγές. Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν είναι λίγες οι φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, που λένε πως πρέπει να ακολουθηθεί μια πιο «light γραμμή», η οποία θα στηρίζεται κυρίως σε μια καμπάνια που θα προβάλει τα θετικά της συμφωνίας, όπως για παράδειγμα το πιο βασικό που κερδήθηκε από τις Πρέσπες: ότι η γειτονική χώρα από σκέτο «Μακεδονία» έγινε «Βόρεια Μακεδονία».
 Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης σημειώνουν πως εάν δεν υπάρξει αλλαγή τακτικής και δεν «πέσουν οι τόνοι, η ζημιά θα είναι πολύ μεγάλη» και θα αφήσει το αποτύπωμά της στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, αφού μόνο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει 2 εκατομμύρια πολίτες.
Οι δημοσκοπήσεις
Πηγές από τη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν πως οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν μια μεγάλη και παγιωμένη πλέον αποστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ, που σε πολλούς νομούς κινείται στο όριο του διψήφιου αριθμού.
 Ίδια εικόνα και στις αυτοδιοικητικές, όπου η κ. Νοτοπούλου και ο κ. Γιαννούλης δίνουν μάχη να μπουν στον δεύτερο γύρο. Ο κίνδυνος μιας μεγάλης καθίζησης στη Βόρεια Ελλάδα είναι και το βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών της άποψης πως οι εθνικές εκλογές πρέπει να πάνε το φθινόπωρο, ώστε να έχουν απομακρυνθεί όσο το δυνατόν οι Πρέσπες και να έχουν βρεθεί όσο το δυνατόν πιο δυνατά αντίδοτα. 
Το σενάριο αυτό, ωστόσο, σκοντάφτει, ως γνωστόν, πάνω στις ευρωεκλογές, στις οποίες μια μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ. θα οδηγήσει το Μαξίμου, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, σε ραγδαία κατάρρευση. Με δεδομένα τα παραπάνω, πρέπει να θεωρείται βέβαιη η άνοδος του κ. Τσίπρα το επόμενο διάστημα στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να επιχειρήσει ο ίδιος προσωπικά να δώσει τον τόνο πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη