6.4.19

Εφημερίδα Παρασκήνιο 6-4-19 Δήμαρχος Χαλκιδικής στο Σκαμνί για κακούργημα - ΚΑΡΦΙΤΣΑ 5-4-19 Υπόθεση διαφθοράς ταλανίζει τον Δήμο Σιθωνίας

Το halkidikigr σχετικά με τα δημοσιεύματα για τον Δήμαρχο Σιθωνίας τα αναδημοσιεύει με κάθε επιφύλαξη, περί του βασίμου των καταγγελιών.
Γράφει η Εφημερίδα Παρασκήνιο 6-4-19
Δήμαρχος στο σκαμνί για κακούργημα  Σκάνδαλο εκατομμυρίων ευρώ για υπόθεση  με ψηφιακά υδρόμετρα εκατομμυρίων ευρώ φέρεται να εμπλέκονται δήμαρχος μεγάλου δήμου της Χαλκιδικής, αντιδήμαρχος, υπάλληλοι και δημοτικοί σύμβουλοι εναντίον των οποίων ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος







ΚΑΡΦΙΤΣΑ  5-4-19 Υπόθεση διαφθοράς ταλανίζει τον Δήμο Σιθωνίας 












Σχετικό, λεπτομέρειες, απάντηση δημάρχου  22-2-19    https://www.karfitsa.gr



Παρασκήνιο και η Καρφίτσα είναι του ίδιου εκδότη Νίκου Καραμανλή, προέδρου του Ομίλου NK Media Group  ekdoseisalexandros.gr



karfitsa.gr  

 Υπόθεση διαφθοράς ταλανίζει το δήμο Σιθωνίας


Εγγυήσεις χιλιάδων ευρώ και περιοριστικούς όρους επέβαλαν οι δικαστικές αρχές του Πολυγύρου στον δήμαρχο και σε στελέχη της διοίκησης του δήμου Σιθωνίας για υπόθεση διαφθοράς μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή για την υπόθεση ψηφιακών υδρομέτρων. Η δικογραφία βρίσκεται στη κύρια ανάκριση μετά τις διώξεις σε βαθμό κακουργήματος που άσκησε η εισαγγελέας Πολυγύρου.
Από τη ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟΥ
Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται ο δήμαρχος, στέλεχος της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, αντιδήμαρχος, υπάλληλος στην υπηρεσία δόμησης του δήμου, μέλος της οικονομικής επιτροπής, ενώ φέρεται να εμπλέκονται και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Σιθωνίας.
Το προηγούμενο διάστημα όλοι οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να απολογηθούν για μια σειρά από κακουργήματα. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, ορισμένοι κατέβαλλαν εγγυήσεις πολλών χιλιάδων ευρώ, συγκεκριμένα στον δήμαρχο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 25.000 ευρώ, ενώ σε κάποιους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και η παρουσία τους σε αστυνομικό τμήμα.
Η υπόθεση
Η υπόθεση που ερευνούν οι δικαστικές αρχές της Χαλκιδικής τους τελευταίους μήνες, αφορά σε προμήθεια έργου για την αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης στο δήμο Σιθωνίας, (ηλεκτρονική – ψηφιακή παρακολούθηση συστημάτων ύδρευσης). Το έργο αφορούσε στον εκσυγχρονισμό της ύδρευσης με ψηφιακούς υδρομετρητές, που θα «ενημέρωναν» αν υπήρχε διαρροή νερού και θα μετρούσαν με ακρίβεια την κατανάλωση μέσω ενός λογισμικού.
Η εν λόγω σύμβαση προμήθειας, συνολικής δαπάνης 9,4 εκατομμυρίων ευρώ (7.650.000 εκ. ευρώ και ΦΠΑ),άλλωστε είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. 
Σχετική έκθεση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Συμβάσεων που συντάχθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2016 και βασίζεται σε έλεγχο που έγινε από τις 24 – 26 Φεβρουαρίου 2015 (και η οποία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) αναφέρει πως «διαπιστώθηκε ότι είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης και συμβασιοποιήσης του ελεγχόμενου υποέργου, δεν είχε όμως αρχίσει η εκτέλεση του» (εδώ η έκθεση). Με βάση αυτή τη διαπίστωση, τα μέλη της Αρχής αποφάσισαν ομόφωνα τη διακοπή της προόδου διαδικασίας ανάθεσης και εκτέλεσης της σύμβασης «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης του δήμου Σιθωνίας (ηλεκτρονική ψηφιακή παρακολούθηση συστημάτων ύδρευσης συμβατικού  τμήματος (…) 7.415.463 πλέον ΦΠΑ».
Το έργο σταμάτησε, ωστόσο με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, στις 22 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής προς την κοινοπραξία (εργολαβική εταιρία) που είχε αναλάβει την εκτέλεσή του. Το ποσό της εντολής ήταν 3.018.980,88 ευρώ και είχε ζητηθεί από τον εργολάβο για την εκτέλεση μέρους του έργου. Τα χρήματα αυτά αποφασίστηκε να δοθούν στον εργολάβο ο οποίος, όπως προκύπτει από τη βεβαίωση καλής εκτέλεσης της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Σιθωνίας με ημερομηνία 30/11/2016, είχε εκτελέσει την προμήθεια υλικών και την τοποθέτηση τους, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της σύμβασης.
Έργο φάντασμα
Όπως αναφέρει μιλώντας στην «Κ» ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Σιθωνίας, κ. Σωτήρης Ληστής, το έργο που αφορούσε σε γεωτρήσεις και δεξαμενές σε 21 σημεία του δήμου Σιθωνίας, άρχισε να υλοποιείται από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με τον ίδιο, νωρίτερα δεν είχε γίνει καμία εργασία.
Όπως εξήγησε άλλωστε στην «Κ», ο ίδιος ανακάλυψε την ύπαρξη του έργου λίγο πριν τα Χριστούγεννα και διαπίστωσε ότι έχουν τοποθετηθεί τα υδρόμετρα ψηφιακής ανάλυσης σε όλες τις γεωτρήσεις. 
Ο κ. Ληστής κατήγγειλε το θέμα στις δικαστικές αρχές και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με εντολή εισαγγελέα αυτοψία στο συγκεκριμένο έργο, ενώ παράλληλα η δημοτική αρχή κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Η δικαστική έρευνα συνεχίστηκε και κατέληξε στον εντοπισμό μιας σειράς κακουργηματικών παραβάσεων στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί.
Επιστολή για επανέλεγχο
Στο μεταξύ, με επιστολή του στις 19 Μαρτίου ο δημοτικός υπάλληλος στην υπηρεσία δόμησης που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση καθώς κατηγορείται ότι βεβαίωσε ψευδώς την προμήθεια  και τοποθέτηση υλικών που ουδέποτε εκτελέστηκαν από την ανάδοχο κοινοπραξία, ζητά από τη δημοτική αρχή να δώσει εντολή ελέγχου ορθής εκτέλεσης της προμήθειας.
 Μάλιστα όπως αναφέρει στην σχετική επιστολή η υπογραφή του αποτελεί αποκλειστικά και μόνο αποτέλεσμα επιμερισμού υπηρεσιακού φόρτου  και υπαλληλικής εμπιστοσύνης.
Ο φάκελος με το κατηγορητήριο για τη συγκεκριμένη υπόθεση,  αναμένεται  να διαβιβαστεί την εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
1/2016
(της διαδικασίας του άρθρου 2 παρ. 2 περ. ζ΄ του ν. 4013/2011)
Θέμα: Έλεγχος στο Δήμο Σιθωνίας Νομού Χαλκιδικής σχετικά με τις διαδικασίες προκήρυξης, ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων των δύο υποέργων, υπ’ αριθμ. 1 με τίτλο «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης Δήμου Σιθωνίας (ηλεκτρονική ψηφιακή παρακολούθηση συστημάτων ύδρευσης) » και υπ’ αριθμ. 2 με τίτλο «Αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Σιθωνίας», της πράξης με τίτλο ''Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης (ηλεκτρονική – ψηφιακή παρακολούθηση συστημάτων ύδρευσης) και αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Σιθωνίας''. 
Ειδικότερα διαπιστώθηκαν τα εξής:
Ε.1 ΕΥΡΗΜΑΤΑ σχετικά με το Υποέργο 1 «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης Δήμου Σιθωνίας (ηλεκτρονική
– ψηφιακή παρακολούθηση συστημάτων ύδρευσης)»
Ε.1.1 Ύπαρξη όρων της διακήρυξης που δύνανται να εμποδίζουν, περιορίζουν ή νοθεύουν τις συνθήκες
πραγματικού ανταγωνισμού κατά τον οικείο διαγωνισμό, κατά παράβαση των αρχών της διαφάνειας
και της ίσης μεταχείρισης του δικαίου δημοσίων συμβάσεων

Ε.1.2 Παραβίαση της αρχής της διαφάνειας λόγω εκ νέου αξιολόγησης - βαθμολόγησης των τεχνικών προσφορών  των  διαγωνιζομένων,  πλην  όμως  με  ήδη  γνωστό  το  περιεχόμενο  των  οικονομικών προσφορών τους

Ε.1.3 Μη προσήκουσα δημοσιότητα των όρων του διαγωνισμού


E.2. ΕΥΡΗΜΑΤΑ σχετικά με το Υποέργο 2 «Αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Δήμου
Σιθωνίας»
Ε.2.1 Προκήρυξη και ανάθεση της σύμβασης ως προμήθειας, ενώ προεξέχον σκοπός της σύμβασης ήταν
αυτός του έργου

Ε.2.2 Παραβίαση της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και καθορισμός φυσικού αντικειμένου της σύμβασης του υποέργου 2 χωρίς την έκδοση των προαπαιτούμενων περιβαλλοντικών εγκρίσεων

Ε.2.3 Μη προσήκουσα δημοσιότητα των όρων του διαγωνισμού, όπως και των σχετικών τροποποιήσεων
καθώς και μη προσήκουσα μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής προσφορών στο διαγωνισμό

Ε.2.4 Παραβίαση των αρχών της τυπικότητας, της μυστικότητας των προσφορών και της διαφάνειας του
ενωσιακού δικαίου δημοσίων συμβάσεων λόγω σύγχυσης των δύο πρώτων σταδίων του διαγωνισμού

Η Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη την υπ’ αριθμ. 3/2015 Οριστική Έκθεση Ελέγχου, καθώς και το σύνολο των
προσκομισθέντων εγγράφων και στοιχείων, εξέδωσε την υπ' αριθ. 274Α/2015 Απόφασή της, με την οποία
αποφάσισε ομόφωνα: 
Τη διακοπή της προόδου της διαδικασίας ανάθεσης και εκτέλεσης των δύο ελεγχθέντων συμβάσεων:
α)  με α.π.  19750/22.10.2014 (ΑΔΑ:  7ΛΧΩΩ1Φ-Μ9Ρ)  και  τίτλο «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης  Δήμου
Σιθωνίας  (ηλεκτρονική  –  ψηφιακή  παρακολούθηση  συστημάτων  ύδρευσης)»,  συμβατικού  τιμήματος
7.650.000,00€ πλέον ΦΠΑ και 
β) με α.π. 22695/5.12.2014 (ΑΔΑ: ΩΨΥ4Ω1Φ-ΩΤΓ) και τίτλο «Αναβαθμίσεις εγκαταστάσεων επεξεργασίας
λυμάτων Δήμου Σιθωνίας», συμβατικού τιμήματος 7.415.463,00€ πλέον ΦΠΑ, 
καθώς διαπιστώθηκαν παραβιάσεις της εθνικής και  ενωσιακής νομοθεσίας για την ανάθεση δημοσίων
συμβάσεων. 
Αθήνα, 18-2-2016
ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ
Ο Πρόεδρος

Ράικος  Δημήτριος

Ο Δήμος άσκησε αίτηση ακύρωσης στο ΣΤΕ και Αίτηση Θεραπείας στην ΕΝΙΑΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ
ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ    εδώ