6.5.19

Σε τεντωμένο σχοινί η Τεχνική Ολυμπιακή - Στασιμότητα και στη πώληση του Πόρτο Καρράς

Στην άμεση λήψη δραστικών αποφάσεων υποχρεώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018 τη διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής υπό την οικογένεια Στέγγου. Ο όμιλος, κατά τη χρήση του 2018, παρέμεινε με αρνητικό κεφάλαιο κίνησης ύψους 36 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποτελεί "καμπανάκι" για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς του.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη στασιμότητα που χαρακτηρίζει το εγχείρημα της πώλησης του ξενοδοχείου Πόρτο
Καρράς, καθιστά αναγκαία την ένεση ρευστότητας, με την εισηγμένη να "βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγάλο οργανισμό του εξωτερικού για την πλήρη αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού", όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση του 2018.
Το Πόρτο Καρράς
Όσον αφορά στο πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της Τεχνική Ολυμπιακή, το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Σιθωνίας Πόρτο Κάρρας, οι προσδοκίες για ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της πώλησής του έχουν αποδυναμωθεί. Παρότι το ενδιαφέρον είναι σημαντικό, ο πωλητής φέρεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει τίμημα σημαντικά χαμηλότερο από το ζητούμενο που τοποθετείται στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ.
Κατά την αποτίμηση για τη χρήση του 2018, η αξία του Πόρτο Καρράς μειώθηκε κατά 72,5 εκατ. ευρώ, σε 394,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2017. Η μείωση αυτή, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση του 2018, προέκυψε επειδή η ζητούμενη τιμή πώλησης μειώνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της προς πώληση έκτασης.
Αλλά κι επειδή η λήξη στις 31 Δεκεμβρίου 2020 των οικοδομικών αδειών για την ανάπτυξη 526 κατοικιών "πριονίζει" την εύλογη αξία του ακινήτου, δεδομένου ότι θα χρειαστεί να εκκινηθεί, εκ νέου, η διαδικασία ανανέωσής τους.
Η… μη πώληση του Πόρτο Καρράς έχει παράδοση, καθώς η Τεχνική Ολυμπιακή είχε βάλει πωλητήριο και το 2014, οπότε η αμερικανική Hines είχε βρεθεί κοντά στην απόκτηση του ξενοδοχείου. Και τότε η διαδικασία δεν προχώρησε για το ξενοδοχείο που αγόρασε η Τεχνική Ολυμπιακή, τέλη 1999, προς 96,3 εκατ. ευρώ.
Τα μεγέθη
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του 2018, το κυκλοφορούν ενεργητικό (36,7 εκατ. ευρώ) είναι χαμηλότερο από τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (72,7 εκατ. ευρώ) της Τεχνική Ολυμπιακή, με αποτέλεσμα το κεφάλαιο κίνησης να είναι αρνητικό. Ποσό ύψους 28 εκατ. ευρώ αφορά βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις από τις οποίες περίπου 24 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοφληθούν με την υπογραφή της σύμβασης αναχρηματοδότησης με μεγάλο οργανισμό του εξωτερικού, όπως αναφέρει η εισηγμένη.
Ταυτόχρονα, από τους πέντε κλάδους, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται, μόνο οι δύο είναι κερδοφόροι. Οι τομείς, δηλαδή, των ξενοδοχείων και της διαχείρισης μαρίνων απέφεραν το 2018 λειτουργική κερδοφορία περίπου 5 εκατ. ευρώ και 581,4 χιλιάδων ευρώ, αντίστοιχα. Αντίθετα, η Τεχνική Ολυμπιακή έχει ζημιές από τις κατασκευές (-2,7 εκατ. ευρώ), το καζίνο (-335,7 χιλ. ευρώ) και τις πωλήσεις οινοπνευματωδών ποτών και αγαθών (-233,3 χιλ. ευρώ).
Πάντως, ο αριθμοδείκτης γενικής ρευστότητας παραμένει άνω του 1, γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία ενδέχεται να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Σε αυτό βέβαια, θα παίξει ρόλο το εάν στεφθούν με επιτυχία οι συζητήσεις της Τεχνική Ολυμπιακή με τις συστημικές τράπεζες, αλλά και με ξένο fund για την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού. Όπως κι αν αξιοποιηθεί, επιτυχώς -και προτού λήξει τμήμα του δανεισμού της- η "γραμμή άμυνας" της εταιρείας, το Πόρτο Καρράς του οποίου η εύλογη αξία υπερβαίνει το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης των 36 εκατ. ευρώ.
Του Δημήτρη Δελεβέγκου