26.6.19

Απορημένα εμφανίζονται μέλη της διοίκησης ης εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε για τις ποινικές διώξεις διαπλάτυνσης του δρόμου Θεσσαλονίκης – Νέα Μουδανιά – Ποτίδαια.

Απορημένα εμφανίζονται μέλη της διοίκησης της περιόδου 2016, της εταιρείας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για την παραγγελία εκ μέρους του εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρη Μητρουλιά να ασκηθούν σε βάρος τους ποινικές διώξεις, για υπηρεσιακή απιστία, σε βαθμό κακουργήματος, επειδή τον Ιούλιο του 2016 αποφάσισαν να
ανακαλέσουν προηγούμενη απόφαση αρμόδιας υπηρεσίας της ίδιας εταιρείας, να κατάπτωση εγγυητικών επιστολών εργολάβου, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στην Voria.gr μέλη της διοίκησης εκείνης της περιόδου αναφέρουν ότι ενήργησαν απολύτως νόμιμα και σε γνώση και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.
Όπως σημειώνουν ο ανάδοχος του έργου της διαπλάτυνση μέρους του δρόμου Θεσσαλονίκης – Νέα Μουδανιά – Ποτίδαια, μήκους τεσσάρων χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ, δήλωσε στις αρχές του 2016 ότι αδυνατεί να το συνεχίσει λόγω πτώχευσης.
«Εκτός από το συγκεκριμένο έργο ο ίδιος ανάδοχος είχε άλλα έξι έργα για τα οποία είχε καταθέσει εγγυητικές συνολικού ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ, όλες από την τράπεζα Αττικής, γνωστή για τις σχέσεις της με το ΤΕΕ και όχι μόνον», επισημαίνει με νόημα μέλος της διοίκησης του 2016. 

«Εμείς εκείνο που κάναμε», συνεχίζει, «είναι ότι ήρθαμε σε συμφωνία με τον ανάδοχο και με την τράπεζα η οποία προέβλεπε να αναλάβει το υπολειπόμενο έργο άλλη εταιρεία, ο Άκτωρας, όπως και τα υπόλοιπα έξι, μαζί και το βάρος των εγγυήσεων για την ολοκλήρωσή τους. Σε αυτό συμφώνησαν όλοι και ενημερώθηκε εγγράφως και ο υπουργός Υποδομών ο οποίος δεν εξέφρασε καμία αντίρρηση, ούτε όμως και απάντησε στην επιστολή ενημέρωσης που του στείλαμε». 

Ωστόσο, λίγο καιρό μετά, αναφέρει το ίδιο στέλεχος, ο υπουργός αποφάσισε, άγνωστο για ποιο λόγο, να στείλει την υπόθεση στο Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου, προς διερεύνηση. «Ενώ, στο μεταξύ, εμείς είχαμε στείλει τη σύμβαση με το νέο ανάδοχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο και την ενέκρινε». 

Σύμφωνα με κύκλους της Εγνατίας το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών είναι σε γνώση του υπουργείου, όχι όμως και της Εγνατίας η οποία δεν ενημερώθηκε ποτέ για το περιεχόμενό του. Με βάση αυτό το πόρισμα ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων Διαφθοράς παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος, αν και, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, μετά την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα, οι υποθέσεις αυτές έχουν πάψει πλέον να θεωρούνται κακουργήματα.

Πηγή: voria.gr