10.9.19

Ο Χαλκιδικιώτης Μαργαρίτης Σχοινάς ένας από τους 8 αντιπροέδρους της Κομισιόν -Συγχαρητήριο Μήνυμα της Δημάρχου Κασσάνδρας

Το χαρτοφυλάκιο για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής αναλαμβάνει ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που διακινούνταν από το πρωί, σύμφωνα με τις οποίες ο έλληνας πρώην επίτροπος θα τοποθετούνταν σε θέση αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Οπως ανακοίνωσε η εκλεγμένη πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο πρώην επικεφαλής υπεύθυνος Τύπου της Ομάδας Γιούνκερ θα είναι και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς θα είναι ένας από τους οκτώ αντιπροέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντιπρόεδροι αναλαμβάνουν, επίσης, ο Φρανς Τίμερμανς, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο Γιόσεπ Μπορέλ, η Βέρα Γιούροβα, ο Μάρος Σέφκοβιτς και η Ντουμπάβκα Σούιτσα.
Προκειμένου να αναλάβουν τα καθήκοντά τους όλοι οι επίτροποι θα πρέπει να λάβουν την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την κ. Φον ντερ Λάιεν, η επιλογή των χαρτοφυλακίων έγινε καθώς επιθυμεί μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα λειτουργεί αποφασιστικά και θα παρέχει απαντήσεις. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προχώρησε μάλιστα στη δημιουργία χαρτοφυλακίου για την Άμυνα και της Διαστημική πολιτική για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ.

Η πρώτη του δήλωση

Στην πρώτη του δήλωση, ο κ. Σχοινάς αναφέρει πως είναι ενθουσιασμένος που αναλαμβάνει να διοριστεί ως αντιπρόεδρος της ΕΕ για την Προστασία του Τρόπου Ζωής, χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει τη μετανάστευση, την ασφάλεια, την εργασία και την εκπαίδευση.
«Είμαστε έτοιμοι για δουλειά και περιμένουμε τη συζήτηση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πώς μπορούμε να μεταφράσουμε τις πολιτικές μας προτεραιότητες σε πραγματικά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους» προσθέτει.
Thrilled to be nominated as VP for Protecting our Way of Life covering , , , . Ready to get down to work & looking forward to discussing with @Europarl_EN about how we can translate our political priorities into real results for Europeans.








View image on Twitter



Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962  (καταγωγή Κασσάνδρα Χαλκιδικής )  σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Bruges με υποτροφία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990 και έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στα Ιδιαίτερα Γραφεία ξένων Επιτρόπων:
• 1993-1994 Μέλος του γραφείου των επιτρόπων Matutes και Oreja.

• 1999-2004 Αναπληρωτής Διευθυντής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Loyola de Palacio.

• 2004-2007 Διευθυντής του γραφείου του πρώτου Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Μάρκου Κυπριανού.

Από το 1994-1999 διετέλεσε Διευθυντής Ενημέρωσης στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Υπηρετώντας τις παραπάνω θέσεις ασχολήθηκε με θέματα μεταφορών, ενέργειας, ενημέρωσης, πολιτισμού και επικοινωνίας, καταναλωτών και δημόσιας υγείας.
Μήνυμα της Δημάρχου Κασσάνδρας
Συγχαρηρια στον συντοπίτη μας Μαργαρίτη Σχοινά
Θερμά συγχαρητήρια και ευχές για δύναμη και επιτυχία στο έργο του απευθύνει η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, στο νέο εκπρόσωπο της Ελλάδος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και για τη θεση του αντιπρόεδρου της Κομισιον που για πρώτη φορά θα βρίσκεται Έλληνας. 

«Πρόκειται για έναν άνθρωπο με βαθιά πίστη στο έργο που επιτελεί και έντονη συναίσθηση καθήκοντος στον ρόλο του στις Ευρωπαϊκές προκλήσεις. Πάνω από όλα όμως πρόκειται για έναν Κάσσανδρο που δεν παραλείπει στιγμή να ενδιαφερθεί και να νοιαστεί για την πατρίδα του την Κασσάνδρα, τον τόπο που αγάπησε και περνά εκείνο το κομμάτι της ζωής του, με τα ζεστά καλοκαίρια γεμάτα οικογενειακή και φιλική γαλήνη και θαλπωρή. Τον ευχαριστούμε για όσα έχει κάνει μέχρι σήμερα για την Κασσάνδρα μας και ευελπιστούμε στη διαρκή και εποικοδομητική συνεργασία του», τόνισε η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά



Τη λίστα με τα χαρτοφυλάκια των αντιπροέδρων της Επιτροπής και των επιτρόπων ανακοίνωσε σήμερα η νέα πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Συγκεριμένα, στο στενό της επιτελείο θα βρίσκονται τρεις εκτελεστικοί αντιπροέδροι.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς (Ολλανδία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση. 
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέιτε Βέσταγκερ (Δανία) θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή αλλαγή και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. 
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών. 
Οι υπόλοιποι πέντε αντιπρόεδροι: 
Ο Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ. Η Βέρα Γιούροβα (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και Διαφάνεια· 
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής·
 Ο Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις· 
Η Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία. 
Και οι υπόλοιποι επίτροποι:
 Ο Γιοχάνες Χαν (Αυστρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου). Η Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία) θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά («Καινοτομία και Νεολαία»). Η Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Υγεία». Η Κάντρι Σίμσον (Εσθονία), θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Ενέργεια». Η Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Διεθνείς εταιρικές σχέσεις». Η Σιλβί Γκουλάρ (Γαλλία), θα είναι αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς και βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος. Ο Λάσλο Τρότσανι (Ουγγαρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης. Ο Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία), θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου. Ο Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία) θα πάρει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας. Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (Λιθουανία), θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Περιβάλλον και Ωκεανοί». Ο Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο), θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης. Η Ελένα Ντάλι (Μάλτα) θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο «Ισότητα». Ο Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Γεωργία». Η Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία) θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου «Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις». Η Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία) θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές». Ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία) θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Διαχείριση Κρίσεων». Η Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία) θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικές Υποθέσεις». Πηγή: ΑΠΕ