10.10.19

Ξεκίνησαν από το Νοσοκομείο Χαλκιδικής οι απολύσεις επικουρικών Γιατρών

Το Νοσοκομείο Χαλκιδικής προχώρησε στην πρώτη απόλυση επικουρικού Γιατρού όπως προκύπτει από απόφαση που δημοσιεύτηκε στην διαύγεια στις 4 Οκτωβρίου στηριζόμενο σε πράξη της τοπικής επιτρόπου που δεν θεώρησε το ένταλμα πληρωμής του. Γιατρός μαιευτήρας - γυναικολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής απολύθηκε γιατί το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε άκυρη τη σύμβαση εργασίας του αφού είχε ξεπεράσει το 24μηνο.

Ο γιατρός εκτελούσε τα καθήκοντά του κανονικά και εφημέρευε όσες μέρες του αναλογούσαν, χωρίς να αμείβεται μισθό και εφημερίες, ανέφερε η ίδια στο σχετικό έγγραφο και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι αν απολυθεί «θα μείνουμε τρεις μόνιμοι ιατροί να εκτελούμε 10 εφημερίες τον μήνα»!
Είναι γνωστό ότι σε μια σειρά νοσοκομεία, όπως έχει καταγγείλει και η ΟΕΝΓΕ, με πρόσχημα την υπέρβαση του 24μηνου δεν πληρώνονται επικουρικοί γιατροί και κινδυνεύουν να απολυθούν .
Οι μεθοδεύσεις αυτές προφανώς γίνονται με την ανοχή του Υπ. Υγείας  και ανοίγουν το δρόμο για την απόλυση 1200 επικουρικών Γιατρών που σήμερα εργάζονται στα Νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας.
Αντί λοιπόν η πολιτική ηγεσία να παρέμβει προκειμένου να μπει φρένο στις απολύσεις, ακυρώνει ακόμα και τις προσλήψεις μονίμων Γιατρών στα ΤΕΠ με πρόσχημα προβλήματα στην επιλογή τους. Πολύ περισσότερο μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο βρίσκονται και χιλιάδες συμβασιούχοι που λήγουν οι συμβάσεις τους.
Είναι σίγουρο ότι αυτές οι ενέργειες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην διεύρυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ήδη οι μονάδες υγείας.
Η λύση λοιπόν δεν βρίσκεται στις απολύσεις αλλά στις προτάσεις που διεκδικεί το κίνημα των Νοσοκομειακών Γιατρών και γενικότερα το υγειονομικό κίνημα
Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει τώρα να παρέμβει και να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει προκειμένου:
– Να πληρωθούν άμεσα οι επικουρικοί Γιατροί και να πάρει μέτρα για να αποτρέψει τις απολύσεις.
– Να προχωρήσει στη μονιμοποίηση  των επικουρικών και γενικότερα όλων των συμβασιούχων που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
– Να καταργήσει όλες τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που οδηγούν στην ομηρία και την ανακύκλωση της ανεργίας και να επαναφέρει στο δημόσιο τις υπηρεσίες που πέρασαν σε ιδιώτες προχωρώντας στην επανασύσταση των οργανικών θέσεων.Νοσοκο
– Να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων καθώς και γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας των Νοσοκομείων και των μονάδων υγείας.
με πληροφορίες και από το ygeionomikoi.gr