20.11.19

Μάζεψαν ελιές, τις άλεσαν στο ελαιοτριβείο του χωριού και δοκίμασαν 'καψαλιστό ψωμί ' με λάδι

Είναι η εποχή της ελιάς και μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς του 14ου Νηπιαγωγείου Μυτιλήνης επισκέφτηκαν έναν ελαιώνα στην Αγία Παρασκευή Λέσβου. Εκεί βρήκαν τον κ. Μιχάλη Γρημάνη που πήγε ειδικά για τους μικρούς μαθητές και τους μίλησε για την καλλιέργεια της ελιάς και τον τρόπο συλλογής του ελαιοκάρπου. Με την ντέμπλα που είχε μαζί του ράβδισε ελιές για να μαζέψουν τα παιδιά και να
γεμίσουν τα καλαθάκια που κουβαλούσαν. Ο ελαιώνας, γέμισε με παιδικές φωνές και τα μικρά χεράκια μάζεψαν τις ελιές πάνω από τα χόρτα και άκουσαν με προσοχή τα λόγια του κ. Μιχάλη.


Στη  συνέχεια επισκέφτηκαν το ελαιοτριβείο Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίας Παρασκευής όπου ο υπεύθυνος, κύριος Στρατής Βραχνός, ξενάγησε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και τους εξήγησε με υπομονή όλα τα στάδια της παραγωγής του λαδιού. Τον διαχωρισμό των καρπών από τα φύλλα, το πλύσιμο, το σπάσιμο και την άλεση, τη μάλαξη και τέλος την παραγωγή του φρέσκου λαδιού. Και αφού παρατήρησαν τα μηχανήματα και είδαν πως τρέχει το φρέσκο λάδι στο τέλος της διαδικασίας, τους περίμενε μια έκπληξη,  Ψημένο χωριάτικο ψωμί με το φρέσκο ελαιόλαδο της μηχανής, ρίγανη κι αλάτι (καπιράδα).


Στο μουσείο
Στη συνέχεια, σειρά είχε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, για να δουν τα παιδιά τον τρόπο παραγωγής του λαδιού τα παλιότερα χρόνια. Παρακολούθησαν βίντεο με πολλές πληροφορίες για την ελιά και τον καρπό της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Χρήση, συμβολισμούς, μυθολογία, κλπ. Ξεναγήθηκαν από το προσωπικό του μουσείου σε όλους τους χώρους και είδαν τις παλιές μυλόπετρες που άλεθαν τις ελιές, τα τσουπιά, την ατμοκίνητη αλλά και την πετρελαιοκίνητη μηχανή. Άκουσαν και τη μπουρού που έδινε το σύνθημα για το ξεκίνημα της δουλειάς αλλά και του διαλείμματος των εργατών. Πριν φύγουν από το μουσείο δεν παρέλειψαν να φτιάξουν όλοι μαζί ένα πάζλ με τον πίνακα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ με θέμα το λιομάζωμα.
Ήταν μια μέρα γεμάτη με εικόνες, γεύσεις, παιχνίδι αλλά και δουλειά. Είδαν από κοντά τις ελιές, μάζεψαν τους καρπούς τους και παρακολούθησαν τη δύσκολη διαδικασία παραγωγής του γευστικότατου και υγιεινού ελαιόλαδου.
Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ευχαριστούν την κ. Αθηνά Τσουλέλλη, μαμά της Ματίνας, που διοργάνωσε αυτή την όμορφη εκπαιδευτική εκδρομή για τους μαθητές, τις εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Την κ. Κλειώ Ρεπάνη που φρόντισε να αγοράσει το χωριάτικο ψωμί για να δοκιμάσουν τα παιδιά το φρέσκο λάδι, τον κ. Μιχάλη Γρημάνη που μας μίλησε για την καλλιέργεια της ελιάς, τον κύριο Στρατή Βραχνό για την ξενάγηση στο ελαιοτριβείο και όλο το προσωπικό του μουσείου για τη ζεστή φιλοξενία.