Συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, έχει ζητήσει ο Σύλλογος Φίλων Νέας Παραλίας
Σημάδια εγκατάλειψης εμφανίζει η βιτρίνα της Θεσσαλονίκης, η Νέα Παραλία, παραμένοντας «ζητούμενο» η συντήρηση ενός έργου αστικής ανάπλασης το οποίο κόστισε πάνω από 35 εκατ. ευρώ.
Εδώ και δυόμισι χρόνια έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το αρδευτικό σύστημα, εκατοντάδες δέντρα, φυτά αλλά και θάμνοι έχουν ξεραθεί, περισσότερες από 1.000 λάμπες έχουν καεί εδώ και μήνες και δεν έχουν αντικατασταθεί, ενώ αρκετά είναι και τα κατεστραμμένα φωτιστικά. Δεκάδες είναι και τα φαινόμενα βανδαλισμού κατά μήκος όλης της παραλίας, αν και το φαινόμενο δείχνει να βρίσκεται σε ύφεση το τελευταίο διάστημα.
Άγνωστοι έχουν ξηλώσει όλα τα φωτιστικά σώματα από το αμφιθέατρο της Νέας Παραλίας τα οποία δεν λειτουργούσαν το τελευταίο διάστημα. Τα παραπάνω είναι μερικές από τις αποκαρδιωτικές εικόνες που έχουν «ραγίσει» το στολίδι της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει ξεπεράσει τα ελληνικά όρια και έχει καταφέρει να αποσπάσει 14 διεθνή βραβεία με πιο σημαντικό το Α΄ βραβείο- για την πιο φιλική και εύκολα προσβάσιμη ανάπλαση μέσα σε αστικό περιβάλλον-από την διεθνή ένωση αρχιτεκτόνων το 2014 στην Νότια Αφρική.
«Δυστυχώς δεν βρήκαμε καμία μελέτη συντήρησης από την προηγούμενη Διοίκηση για να εφαρμόσουμε. Τρέχουμε τις διαδικασίες, καταγράφουμε συνεχώς τα προβλήματα και μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση των βλαβών στην Νέα Παραλία» είπε στοethnos.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά έχουμε προϋπολογίσει ένα κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ το οποίο θα δοθεί αποκλειστικά για την συντήρηση της Νέας Παραλίας. Η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε μεριμνήσει τίποτα για το θέμα αυτό».
Με δεδομένο ότι παραμένει εκτός λειτουργίας το αρδευτικό σύστημα από το 2017 υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθεί και αυτή η φυτευτική περίοδος, καθώς δεν έχουν τοποθετηθεί οι νέες αντλίες νερού, αν και έχει ολοκληρωθεί η προμήθειά τους από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Γκράφιτι «κοσμούν» πολλά σημεία της παραλίας, ενώ αρκετοί είναι και οι ασυνείδητοι πολίτες που κυκλοφορούν με μηχανάκια πάνω στο πλακόστρωτο. Σημαντικές φθορές καταγράφονται και στο ξύλινο ντεκ, οι περισσότερες δεξαμενές νερού είναι βρώμικες και χωρίς νερό-φωτισμό και σε κακή κατάσταση. Άδοξο τέλος είχαν ακόμη και τα 60 δέντρα που φυτεύτηκαν πέρυσι από 60 σχολεία και με τη συμμετοχή 3.000 μαθητών μετά από χορηγία τουΥΜΑΘ.
Εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζουν εδώ και χρόνια και τα περισσότερα σιντριβάνια της Νέας Παραλίας. Ενδεικτικό είναι ότι τα σιντριβάνια στον Κήπο του ήχου δεν λειτούργησαν ποτέ από το 2008 οπότε και παραδόθηκαν με εξαίρεση το πρώτο δίμηνο.
Αντίστοιχα, το συντριβάνι που βρίσκεται στο ύψος του Αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει να λειτουργήσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Βρύσες είναι σε άθλια κατάσταση, υπάρχουν πολλά ξεχαρβαλωμένα πίλαρ, σκουριασμένα μεταλλικά στοιχεία, ξεκολλημένα μάρμαρα στο κήπο του Νερού και πολλά άλλα προβλήματα τα οποία έκανε γνωστά με επιστολή τον περασμένο Νοέμβριο ο Σύλλογος «Φίλοι της Νέας Παραλίας» στο νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.