Σύσκεψη για το θέμα των παράνομων κτηματογραφήσεων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας συγκάλεσε στο γραφείο του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, υπό την απειλή επιβολής προστίμων ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βάρος της χώρας μας. Στη συνάντηση η οποία έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου, εκτός από τον υπουργό μετείχαν οι δήμαρχοι Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος, Βόλβης Διαμαντής Λιάμας και Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, μαζί με συνεργάτες
τους καθώς και η γραμματέας του υπουργείου Γιόλα Βαλατσού και η Ευαγγελία Ρέππα, επρόσωπος του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Γιάννη Σάββα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το voria.gr στην εισαγωγική παρέμβασή του ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε προς τους τρεις δημάρχους ότι “η χώρα αντιμετωπίζει επιβολή σοβαρού προστίμου, που θα επιβαρύνει εσάς και τους δημότες σας“. Γι’ αυτό σας κάλεσα, να μου πείτε τι γίνεται με αυτή την υπόθεση”. Υπογράμμισε, μάλιστα, πως “με παρέμβασή μου στους εμπειρογνώμονες της ΕΕ και μετά και σε ανώτατο επίπεδο, σταμάτησα το πρόστιμο, προκειμένου να πάρω χρόνο για τη χώρα”.
Η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι “ο ανάδοχος, με τον οποίο ο δήμος είναι σε δικαστική διαμάχη, εισέπραξε χρήματα και για τις συμπληρωματικές συμβάσεις με διαταγές πληρωμής. Κερδίσαμε ένα δικαστήριο για επιστροφή από τον άνοδοχο 450.000 ευρώ και έχουμε κάνει δέσμευση των λογαριασμών του, και τώρα είμαστε στη διαδικασία να εγγράψουμε υποθήκες.
Παράλληλα λάβαμε αποφάσεις ανάκλησης των παράνομων συμβάσεων αλλά κολλήσαμε στην Πολεοδομία Πολυγύρου, όπου υπαγόμαστε”, στην οποία η δήμαρχος, άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει πρόβλημα, υπαινισσόμενη ότι στελέχη της έχουν σχέση με τον ανάδοχο
Πώς στήθηκε το σκάνδαλο (σχετικό και εδώ sithonianews)
Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο των παράνομων κτηματογραφήσεων εκτυλίχθηκε το διάστημα 1999 – 2007. Οι διοικήσεις τεσσάρων καποδιστριακών δήμων, Αρέθουσας, Εγνατίας (νυν δήμος Βόλβης), Βασιλικών (νυν δήμος Θέρμης) και Κασσάνδρας, προκήρυξαν διαγωνισμό για την κτηματογράφηση και τον πολεοδομικό σχεδιασμό περιοχών τους και συνήψαν συνολικά έξι συμβάσεις, μία ανά δήμο, πλην της Κασσάνδρας η οποία υπέγραψε τρεις. Και στις έξι περιπτώσεις ανάδοχος ανακηρύχθηκε η εταιρεία ΓΑΙΑ. Ωστόσο, στη συνέχεια, και κατόπιν σχετικής υπόδειξης (αιτιολογημένης έκθεσης) των πολεοδομικών γραφείων, τα οποία τότε υπάγονταν στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, έγινε σκανδαλώδης επέκταση των συμβάσεων, πάντα με τον ίδιο ανάδοχο, υπερδιπλασιάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το αντικείμενο του έργου και φυσικά και το ύψος της αμοιβής.
Η επέκταση των συμβάσεων κρίθηκε παράνομη στα διοικητικά δικαστήρια, ωστόσο, οι φυσικοί αυτουργοί τους, σε βάρος των οποίων είχαν ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, απαλλάχθηκαν με βούλευμα.
Τον Οκτώβριο του 2011 η υπόθεση οδηγήθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο έκρινε παράνομες τις επεκτάσεις των συμβάσεων κτηματογράφησης και ζήτησε να υπάρξει συμμόρφωση, δηλαδή ακύρωση των συμβάσεων αυτών, διαφορετικά η χώρα απειλείται με επιβολή προστίμων τα οποία ενδέχεται να υπερβούν ακόμη και τα 100 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση έχει περάσει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση και από υπουργό σε υπουργό χωρίς ωστόσο να οδηγηθεί σε αίσιο τέλος για τη χώρα.
Έως σήμερα μόνον ο δήμος Θέρμης φέρεται να έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες τις οποίες υπέδειξαν οι αρμόδιες αρχές, ακύρωσης της επέκτασης της σύμβασης του πρώην δήμου Βασιλικών και επιστροφής των χρημάτων που αντιστοιχούν σε αυτήν. Μάλιστα, για το λόγο αυτό ο δήμος βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την εταιρεία ΓΑΙΑ. Στους άλλους δύο δήμους, Βόλβης και Κασσάνδρας έγιναν κάποιες ενέργειες οι οποίες, όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Η κατάσταση στους άλλους Δήμους
Ενημερώνοντας τον υπουργό ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες ότι “ο δήμος μας έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία συμμόρφωσης και την έχει αποδεχθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακυρώσαμε τη σύμβαση και επιπλέον είμαστε στα δικαστήρια με τον ανάδοχο διεκδικώντας τα χρήματα, τα οποία είχε ήδη εισπράξει με κατάσχεση στο ταμείο μας. Παράλληλα, δεσμεύσαμε την περιουσία του και τον κηρύξαμε έκπτωτο”.
Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας είπε πως “εμείς είμαστε της γραμμής 'κάνουμε ό,τι μας λέει το υπουργείο'. Ανακαλέσαμε τις αποφάσεις. Μετά έπρεπε να κάνουμε διαχωρισμό του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και εκκαθάριση. Την έκανε ο δήμος Θεσσαλονίκης καθώς σε αυτού την Πολεοδομία υπαγόμαστε, αλλά επειδή την έκανε με λάθος τρόπο, δεν την αποδεχθήκαμε. Τον Φεβρουάριο του 2017 ζητήσαμε από το υπουργείο οδηγίες τι να κάνουμε. Δεν πήραμε απάντηση. Τον Απρίλιο του 2019 ο υπουργός κ. Χαρίτσης μας είπε να αποδεχθούμε τις δύο ανακλήσεις που έκανε ο δήμος Θεσσαλονίκης. Το κάναμε, αφού μας το επέβαλε. Όμως το καλοκαίρι του 2019 ήρθε απόφαση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που έλεγε ότι αυτό ήταν παράνομο. Τώρα πήραμε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο με την οποία ανακαλέσαμε τις αποφάσεις του Απριλίου 2019 και είμαστε σε αναμονή για το τι να κάνουμε”.
Κλείνοντας τη συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως “απ' ό,τι φαίνεται αυτά που έκανε ο δήμος Θέρμης είναι ισχυρά” και κάλεσε και τους άλλους δύο δήμους να πράξουν ανάλογα. Είπε, επίσης, πως σε αυτό θα τους βοηθήσει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας η οποία θα εξετάσει κάθε περίπτωση χωριστά και θα εκδώσει το τελικό πόρισμα το οποίο θα είναι δεσμευτικό.
Πηγήvoria.gr