«Η σωτηρία των τρισεκατομμυρίων» επιγράφει το σημερινό της εξώφυλλο η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Πρόκειται γιατο τεράστιο πακέτο βοήθειας ύψους 1,2 τρις ευρώ, που εγκρίνει σήμερα η γερμανική κυβέρνηση για να επουλώσει κάπως τις πληγές του κορωνoϊού στην οικονομία.
Στο κεντρικό της σχόλιο η εφημερίδα επικροτεί τα γρήγορα αντανακλαστικά του Βερολίνου και επισημαίνει: «Εδώ και
μια εβδομάδα η κυβέρνηση έβγαλε τα μπαζούκα της, αλλά μόλις λίγες ημέρες αργότερα μοιάζουν με άσφαιρα όπλα μπροστά στο βαρύ οπλισμό που κατεβάζει τώρα, για να απλώσει ένα τεράστιο μαζικό δίχτυ προστασίας σε όλη τη γερμανική οικονομία, το οποίο θα μείνει χωρίς αμφιβολία στα βιβλία της ιστορίας» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος της.
«Όποιος όμως βλέπει τη Γερμανία να διολισθαίνει προς την κρατική οικονομία, πλανάται πλάνην οικτρά. Το ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε μέτρα που θεωρούνταν αδιανόητα πριν λίγες ημέρες και προσφέρει όλες τις οικονομικές δυνατότητες που διαθέτει, για να κρατήσει όσο πιο χαμηλά γίνεται τις ζημιές της οικονομίας, αποτελεί τον μοναδικό δρόμο σε αυτήν την ιστορική κρίση. Πίσω από τα γυμνά τρισεκατομμύρια κρύβεται η μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων που έχτισαν την οικονομική τους ύπαρξη με σκληρή εργασία και δεν αξίζουν τον αφανισμό από έναν καταστροφικό ιό. Εάν αυτή η χώρα θέλει να παραμείνει όρθια, πρέπει να κρατηθεί ενωμένη. Τόσο τεράστιο είναι το διακύβευμα» επισημαίνει η εφημερίδα.
Ο σχολιαστής βλέπει προκλήσεις αλλά και ελλείψεις στη στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο από προηγούμενες κρίσεις, όπως η ευρωκρίση, που θα μπορούσαν να αναζωπυρωθούν. Και επικαλείται ως παράδειγμα τα «όπλα» που έριξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να καθησυχάσει τις αγορές.
Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ιταλία, λέει το αυτονόητο, ότι η χώρα δεν μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να αντεπεξέλθει των δυσκολιών. «Η ευρωζώνη», προτείνει, «θα πρέπει να απλώσει το δικό της δίχτυ προστασίας και να αποκλείσει ότι μετά την οικονομία, θα πρέπει να διασώσει και κράτη (…) Την περασμένη δεκαετία η Ευρώπη ξεπέρασε πολλές κρίσεις: τη δημοσιονομική, την ευρωκρίση, την προσφυγική κρίση, το Brexit. Θα ήταν κακό αστείο να διαλυθεί τώρα από έναν ιό».
23.03.2020
Ειρήνη Αναστασοπούλου