11.3.20

Κατασκευή Ανεξάρτητου Δικτύου Φυσικού Αερίου στον Δήμο Πολυγύρου

Δήμαρχος  Πολυγύρου Α. Ζωγράφος
Στη συνέχεια της προσπάθειάς μας , που άρχισε το 2019 με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε, ότι παίρνει σάρκα και οστά η προεκλογική μας εξαγγελία- δέσμευση, για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού και δικτύου υγροποιημένου ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών του Δήμου Πολυγύρου. 
Ειδικότερα με την με υπ αρ 1099 Α / 2019 απόφαση της ΡΑΕ
(Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ) ανατέθηκε στην εταιρεία «HELLAS EDIL S.A», η κατασκευή σταθμού και δικτύου ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ με δαπάνη της εταιρείας για όλο το Δήμο Πολυγύρου. 
Ο Δήμος μας συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων περιοχών που θα κατασκευάσει ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, ενώ προς εξέταση βρίσκεται η μελλοντική διασύνδεση του Δήμου Πολυγύρου με τον αγωγό υψηλής πίεσης του Δ.Ε.Σ.Φ.Α, που αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα.
Επιμείναμε εξ αρχής για την έγκριση και υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, διότι πρόκειται για ένα έργο πνοής και ανάπτυξης, αφού το φυσικό αέριο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στις ελληνικές πόλεις, καθώς η χρήση του από τα νοικοκυριά για τις ανάγκες ψύξης/θέρμανσης/ζεστού νερού επιφέρει σημαντικές μειώσεις εκπομπών ρύπων. 
Αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή πρωτογενούς ενέργειας διεθνώς, δεδομένης της υπεροχής του έναντι των αντίστοιχων ενεργειακών μορφών και της καθοριστικής συμβολής του στην θωράκιση του τρίπτυχου «Περιβάλλον, Κοινωνία, Οικονομία», αναγκαίων συστατικών της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Στόχος μας η συνεχής βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας με μοντέλα Βιώσιμης Ανάπτυξης για όλους. Στη συνέχεια τη σκυτάλη παίρνει η δεύτερη προεκλογική μας δέσμευση, όντας σε εξέλιξη η εγκατάσταση LED Φωτισμού για όλο το κοινόχρηστο ηλεκτρικό δίκτυο του Δήμου μας. Ας αντικαταστήσουμε τα λόγια με τα έργα.
Συνεχίζουμε..








Iδιωτική Εταιρία Διανομής Αερίου Edil Hellas

26 02 2019

Η συγκεκριμένη επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1985 στη Θεσσαλονίκη με αντικείμενο τα τεχνικά έργα φυσικού αερίου, τηλεπικοινωνιών, στη συλλογή και διαχείριση απορριμμάτων καθώς και στα συστήματα βιολογικού καθαρισμού και ΧΥΤΑ υπέβαλλε στη ΡΑΕ αιτήσεις για χορήγηση αδειών διανομής αερίου σε τοπικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε άδειες για τις περιοχές Δεσκάτης των Γρεβενών και Πολυκάστρου του Κιλκίς. Ταυτόχρονα όπως και οι ήδη δραστηριοποιούμενες στην επικράτεια ΕΔΑ αιτήθηκε και άδειες διαχείρισης δικτύου διανομής στις συγκεκριμένες περιοχές.
Όπως προκύπτει από τις αιτήσεις που έχει υποβάλλει η Edil Hellas,  το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στη Δεσκάτη και το Πολύκαστρο αποτελείται από:
1.  Σταθμό συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG). Για την τροφοδότηση του δικτύου διανομής (4 bar), θα εγκατασταθεί σταθμός αποσυμπίεσης συμπιεσμένου φυσικού αερίου 1.800m3/h (CNG Station) στον οποίο το συμπιεσμένο φυσικό αέριο θα μεταφέρεται με ειδικά βυτιοφόρα οχήματα, και
2. Δίκτυο χαμηλής πίεσης 4 bar, το οποίο τροφοδοτείται με φυσικό αέριο από το σταθμό αποσυμπίεσης 200/4bar και διανέμει το αέριο σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές.
Η λύση που επιδιώκει να παράσχει η εταιρία στις περιοχές αυτές όπου δεν είναι διασυνδεδεμένες με δίκτυα διανομής είναι η παροχή φυσικού αερίου μέσω εικονικού αγωγού CNG.
Η Edil συνεργάζεται χρόνια με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ στην κατασκευή κι επέκταση δικτύων της στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας.
Η απόπειρα της εταιρίας να διεκδικήσει άδειες διανομής για περιοχές που βρίσκονται απομακρυσμένες από κεντρικά δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου, δημιουργεί προφανώς νέα πεδία δράσης για μικρομεσαίες ιδιωτικές εταιρίες.