12.3.20

Δημοδιεύθηκε το ΦΕΚ που προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων - Αναμένεται η Υπουργική Απόφαση

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ που προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων, θα ακολουθήσει (πιθανότατα εντός της ημέρας) η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει το ακριβές πλαίσιο (Παρασκευή η Δεύτερα η έναρξη αναστολής).
Δεδομενου οτι πρόκειται για μια πρωτοφανη κατάστασή, που αφορα το υπερτατο αγαθο της υγείας, ας επιδειξουμε ολοι ψυχραιμια και υπομονη.
Άρθρο 11
Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών
1. Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης ή και διάδοσης κορωνοϊού COVID-19 που ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής, μερικής ή ολι- κής, αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δικαστηρίων, καθώς και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.


2. Το μέτρο της παρ. 1 επιβάλλεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, καθώς και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην περίπτωση των στρα- τιωτικών δικαστηρίων, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Με όμοια απόφαση ορίζεται και κάθε συναφής και αναγκαία πρόβλεψη για τα ζητήμα- τα αναστολής ή παρέκτασης δικονομικών προθεσμιών, αναστολής ή παράτασης παραγραφών, αναστολής διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και διενέργειας πλειστηριασμών, παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας, καθώς και για όλα τα λοιπά ζητήματα που αφορούν στο καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας.
Δημήτρης Χρ. Αναστασόπουλος 
Δικηγόρος Αθηνών, Πρόεδρος της Ε.Ε.Ν.e-Θεμις (www.ethemis.gr), 
Συμβουλος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Ανακοινώνονται μέτρα προστασίας για τα δικαστήρια – Ποιες περιπτώσεις θα εξαιρεθούν από την αναστολή

Πληθώρα επιστολών τα τελευταία εικοσιτετράωρα των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων της χώρας, των δικαστικών υπαλλήλων της Αθήνας, του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, αλλά και μεμονωμένες φωνές που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση λήψη μέτρων στα πλέον πολυσύχναστα σημεία της χώρας, τα δικαστήρια, όπου καθημερινά όπου καθημερινά διασταυρώνονται χιλιάδες πολίτες και διάδικοι, κινητοποίησαν τους αρμοδίους για επίσπευση των αποφάσεων.

Όλα τα αιτήματα διατυπώνονταν προς τους υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, Βασίλη Κικίλια και Κώστα Τσιάρα, και συνέκλιναν στην άμεση εφαρμογή μέτρων θωράκισης των δικαστηρίων για την προστασία δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων και πολιτών, λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ενώ εντός εικοσιτετράωρου αναμένεται η εξαγγελία μέτρων από τα συναρμόδια υπουργεία, σύμφωνα με πληροφορίες του «Dikastiko.gr», το υπουργείο Δικαιοσύνης σε στενή συνεργασία και επικοινωνία με την ηγεσία της Δικαιοσύνης έχει συγκεντρώσει τις προτάσεις της για να προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων.
Πάντως μέχρι χθες βράδυ οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η συγκλίνουσα πρόταση είναι ασφαλώς να ρίξουν τις ταχύτητες στα δικαστήρια, ωστόσο να συνεχιστούν οι διαδικασίες όπου κριθεί απαραίτητο και με συγκεκριμένο προσωπικό ασφαλείας. Δηλαδή τα δικαστήρια να παραμείνουν ανοιχτά μόνο για όπου υπάρχει κίνδυνος λήξης των 18μηνων προφυλάκισης, όπου υπάρχει ορατός κίνδυνος παραγραφών των αδικημάτων αλλά και για τα αυτόφωρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο τραπέζι… έχει πέσει και η πρόταση τα επικείμενα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό να μην ισχύσουν( τουλάχιστον σε αυτή τη φάση) σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, αλλά μόνο σε αυτά των μεγάλων περιφερειών που είναι και πολυπληθέστερα.