Θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις της αγοράς στο σχέδιο της Κομισιόν για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.
Βασική επιδίωξη του τουριστικού κλάδου, όπως σημειώνουν παράγοντες του χώρου στο Capital.gr, ήταν να υπάρξουν κοινοί "κανόνες" στη φιλοξενία, στις μεταφορές και γενικότερα στην
ταξιδιωτική αλυσίδα, ώστε να γίνει πιο εύκολα και κυρίως συντονισμένα η μετάβαση στη νέα κανονικότητα.
Το πρώτο σχόλιο για τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήρθε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε πως οι διαφαινόμενες θετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελούν το πρώτο βήμα επανεκκίνησης του τουρισμού.
Επιπλέον, η έναρξη πτήσεων, οι διακρατικές συμφωνίες, τα πρωτόκολλα λειτουργίας, η στήριξη της εργασίας και τα εργαλεία ρευστότητας, θα καθορίσουν τη συνέχεια.
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η δήλωση του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Αλέξανδρου Βασιλικού, πως οι συστάσεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν τη σημασία του τουρισμού για τις οικονομίες της Ευρώπης, το εύρος και το βάθος των προβλημάτων μπροστά στα οποία βρίσκονται εκτεθειμένες οι επιχειρήσεις και τέλος την άμεση ανάγκη για επανεκκίνηση του τουρισμού.
"Τώρα πλέον είναι ώρα αφενός για διακρατικές συμφωνίες και υγειονομικά πρωτόκολλα που θα είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα, αφετέρου δε για καινοτόμα και τολμηρά μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου” τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
- Χωρίς διακρατικές συμφωνίες, όπου θα προβλέπονται οι μεταφορές και η διαμονή, είναι αβέβαιος ο εισαγόμενος τουρισμός στη χώρα μας, σημείωνε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος.
Οι συστάσεις της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ άλλων ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές ιχνηλάτησης σε εθελοντική βάση. Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν καλεί στις 27 χώρες μέλη να παρατείνουν την προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών προ την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 15 Ιουνίου.
Προτείνει ακόμη η διάρκεια των voucher, που οι αεροπορικές εταιρείες δίνουν έναντι των ματαιωμένων πτήσεων της προηγούμενης περιόδου, να παραταθεί για τουλάχιστον έναν χρόνο. Αυστηρές είναι οι συστάσεις και για την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων.
Ανακοινώσεις για τη στήριξη της αγοράς
Την ίδια ώρα αναμένονται, πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη στήριξη της τουριστικής αγοράς, αλλά και οι τελικές αποφάσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις.
Προωθούνται και διακρατικές συμφωνίες με Βουλγαρία, Αυστρία, Ισραήλ και Κύπρο για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. Συμπεριλαμβάνονται και άλλες χώρες που δείχνουν ότι έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα τον κορονοϊό, όπως για παράδειγμα η Δανία και η Νορβηγία.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Οι ταξιδιωτικές συστάσεις της Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη
Τις κατευθυντήριες γραμμές προς τα κράτη-μέλη για την σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο ενεργειών εντός της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σήμερα σειρά κατευθυντηρίων γραμμών και συστάσεων με στόχο να βοηθήσει τα κράτη μέλη να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά, τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις για την υγεία.
Οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής αποσκοπούν επίσης να βοηθήσουν τον ευρωπαϊκό τουριστικό τομέα να ανακάμψει από την πανδημία υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις και διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη παραμένει ο κορυφαίος προορισμός.
Τα κριτήρια της Κομισιόν
Σύμφωνα με την Κομισιόν τα κράτη-μέλη πρέπει να ενεργούν λαμβάνοντας υπόψη τρία κριτήρια:
- την εξέλιξη της επιδημίας, δίνοντας προτεραιότητα σε ταξίδια προς περιοχές στις οποίες η κατάσταση βελτιώνεται, λαμβάνοντας υπόψη τον περιφερειακό χάρτη που εκπονήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων
- τη διασφάλιση της δυνατότητας τήρησης των αποστάσεων μεταξύ επιβατών σε όλη της διάρκεια του ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης πρόσθετων μέτρων όταν προκύπτουν δυσκολίες στην επίτευξη του στόχου αυτού
- οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, δίνοντας προτεραιότητα στα διασυνοριακά ταξίδια για επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους.
Koινό πλαίσιο εντός της ΕΕ
Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, όταν ένα κράτος-μέλος αποφασίζει να επιτρέψει το ταξίδι εντός της επικράτειάς του ή σε συγκεκριμένες περιοχές πρέπει να το πράξει χωρίς διακρίσεις, επιτρέποντας επισκέψεις ταξιδιωτών από τις άλλες χώρες της ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρίσκονται σε παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις.
Οι κατευθυντήριες γραμμές θεσπίζουν ένα κοινό πλαίσιο για την ασφαλή επανέναρξη των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των πελατών και των εργαζομένων. Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν επιδημιολογικά δεδομένα, την ύπαρξη επαρκών υγειονομικών υποδομών τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και τους τουρίστες, την αξιόπιστη παρακολούθηση και τη δυνατότητα ανίχνευσης. Αυτές οι οδηγίες θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να μείνουν με ασφάλεια σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ ή άλλα καταλύματα διακοπών, να έχουν γεύματα και ποτά σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες και να έχουν ασφαλή πρόσβαση στην παραλία και σε άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.
Για τη στήριξη του τουριστικού τομέα, ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα υποστεί σημαντικό πλήγμα, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι έχει ήδη αποφασίσει τη χαλάρωση των κοινοτικών κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων καθώς και τη χρησιμοποίηση δανείων ύψους μέχρι 8 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση 100.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.
Σχετικά με το επίμαχο θέμα των πτήσεων που έχουν ακυρωθεί, η Επιτροπή επισημαίνει ότι είναι δικαίωμα του επιβάτη να απαιτήσει την επιστροφή του αντίτιμου σε ρευστό. Ωστόσο, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες, θα ζητήσει από τα κράτη-μέλη να κάνουν πιο ελκυστική την πρόταση για παροχή κουπονιών στους επιβάτες ώστε να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα σε άλλες πτήσεις. Στην περίπτωση αυτή, όπως τονίζει, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγγυηθούν την επιστροφή των χρημάτων εάν η αεροπορική εταιρεία πτωχεύσει.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες