12.11.20

Δήμος Προποντίδας:Τοποθέτηση κυψέλης στην ταράτσα του Δημαρχείου Είδη στον περιβάλλοντα χώρο της οροφής του Δημαρχείου είχαν τοποθετηθεί μελισσοκομικά φυτά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος BeePathNet,  στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Νέας Προποντίδας, πραγματοποιήθηκε δράση τοποθέτησης μίας κυψέλης στην ταράτσα του Δημαρχείου Νέων Μουδανιών.  
Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του Δήμου μας, ως περιβάλλον φιλικό και υγιεινό για την ανάπτυξη των μελισσών. Ήδη, στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν τοποθετηθεί στον περιβάλλοντα χώρο της οροφής του Δημαρχείου μελισσοκομικά φυτά.



Αξίζει να σημειωθεί, πως οι μέλισσες στις ταράτσες αποτελούν καλή πρακτική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα ίσως να είμαστε η πρώτη πόλη που την υιοθετεί.
Οι μέλισσες αποτελούν τον σημαντικότερο βιο-δείκτη του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, καθώς και το βασικό στοιχείο του οικοσυστήματος.
Υπάρχουν στη γη κοντά στα 80 εκατομμύρια χρόνια και εξελίχθηκαν μαζί με τα ανθοφόρα φυτά ενώ προσφέρουν το 70% του φαγητού μας.
Φωλιές/ κατασκευές με μοναχικές μέλισσες στην πόλη, στα πάρκα και στο Μουσείο:
 Οι κατασκευές με φωλιές μοναχικών μελισσών  ή αλλιώς τα ξενοδοχεία μελισσών, μας φέρνουν κοντά στη φύση και αυξάνουν τους επικονιαστές για τα άνθη ή και τα λαχανικά μας.
 Οι μοναχικές μέλισσες έχουν άλλη βιολογία και συμπεριφορά από τις κοινές μέλισσες (αυτές που κάνουν μέλι) και επιπλέον δεν κεντρίζουν! Είναι απολύτως απαραίτητες στον κόσμο μας. Άλλες μοιάζουν με μυρμήγκια, άλλες με σφήκες κι άλλες με βομβίνους. Υπάρχουν παντού, στον κήπο μας, στα πάρκα, στο βουνό, στις άκρες των δρόμων, αλλά δεν τις αναγνωρίζουμε.
 Οι μέλισσες στον αστικό ιστό, προϋποθέτουν και πράσινο και ανθοφόρα και μελισσοκομικά φυτά. Όταν όλα αυτά υπάρχουν, τότε η πόλη είναι όχι μόνο περισσότερο όμορφη αλλά διατηρεί και ένα υγιεινότερο περιβάλλον.
Ορθή συμπεριφορά κοντά στις μέλισσες:
• Πάντα πλησιάζουμε μια κυψέλη από το πλάι. Κάνουμε ήρεμες και αργές κινήσεις και δεν την ενοχλούμε κατά την πτήση της,
• Οι μέλισσες δεν θα έρθουν σε μας για να μας τσιμπήσουν, εκτός κι αν τις ενοχλήσουμε.
• Προστατευτικός φράχτης με σίτα αριστερά και δεξιά της κυψέλης (ή των κυψελών) θα προστατεύει τους επισκέπτες της ταράτσας.
• Ίσως προσελκυστούν από το άρωμά μας, αλλά και πάλι δεν θα μας τσιμπήσουν, εκτός κι αν μπλεχτούν στα μαλλιά μας.
• Ο φόβος μας, ανεβάζει την εφίδρωση και την θερμοκρασία στο σώμα μας και οι μέλισσες το αναγνωρίζουν.
• Ποτέ δε χτυπάμε μια μέλισσα! Πολύ περισσότερο μια σφήκα.
• Η σφήκα μπορεί να μας κεντρίσει πολλές φορές, η μέλισσα μόνο μία και μετά πεθαίνει.
• Μπορεί να κεντριστούμε οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και στην παραλία, επόμενα δεν μας εμποδίζουν οι μέλισσες στην ταράτσα.
Τι να γνωρίζουμε σε περίπτωση κεντρίσματος από μέλισσα ή σφήκα:
 Αρχικά μένουμε ψύχραιμοι και δεν κάνουμε απότομες κινήσεις
 Θα πρέπει να καταλάβουμε ένα ήταν μέλισσα ή σφήκα. Στο κέντρισμα της μέλισσας βάζουμε αμμωνία ή πολτό από μαγειρική σόδα, γιατί το δηλητήριο είναι όξινο και με την αμμωνία εξουδετερώνεται. Στο κέντρισμα της σφήκας το δηλητήριο είναι αλκαλικό και με το ξίδι (όξινο) εξουδετερώνεται.
 Αν το κέντρισμα είναι από μέλισσα πρέπει να αφαιρέσουμε το κεντρί προσεκτικά , χωρίς να το ζουλίξουμε, απλά ξύνοντάς το προς το πλάι,
 Τα κεντρίσματα από έντομα μέλισσας ή σφήκας προκαλούν μία τοπική φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος που είναι, αποτέλεσμα του δηλητηρίου που εισχωρεί στον οργανισμό μας με το κεντρί του εντόμου. Τοπική κοκκινίλα, πρήξιμο πόνος ή φαγούρα είναι τα κύρια συμπτώματα στο σημείο του τσιμπήματος που μπορούν να διαρκέσουν από αρκετές ώρες μέχρι αρκετές ημέρες, αλλά χωρίς κανένα πρόβλημα στην υγεία σας.
 Εάν δεν είστε αλλεργικοί απλά αφαιρέστε το κεντρί  και εφαρμόστε πάγο ή ακουμπήστε μια παγοκύστη για να αποφύγετε το πρήξιμο. Τέλος εφαρμόστε κάποιο αντιισταμινικό ή κρέμα κορτιζονούχο ή ακόμα και αντι-ισταμινικό χάπι για τη φαγούρα.
 Επικίνδυνα σημάδια που δείχνουν αλλεργία στο κέντρισμα: κνησμός στα μάτια, συσφιγκτικό αίσθημα στο λαιμό και στο θώρακα, ζάλη και σύγχυση , κοιλιακό άλγος ή κράμπες, ναυτία και εμετός, ερυθρότητα, οίδημα του λάρυγγα και δυσκολία στην αναπνοή.
 Απώλεια αισθήσεων δύναται να συμβεί σε περίπτωση τσιμπήματος από μέλισσα, εάν είμαστε αλλεργικοί, Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να  φοράτε ταυτότητα (λαιμό, χέρι) που να αναφέρει την αλλεργία και τηλέφωνο επικοινωνίας με άτομο που είναι ενήμερο για το νόσημα σας σε περίπτωση απώλειας επαφής με το περιβάλλον. Ίσως να πρέπει και να έχετε πάντα μαζί μας ένεση αδρεναλίνης.
 Θυμηθείτε ότι το δηλητήριο της μέλισσας έχει τουλάχιστον 18 φαρμακολογικά ενεργά συστατικά, και χρησιμοποιείται  από την Μελισσοθεραπεία, ενάντια σε πολλές παθήσεις.