10.12.20

Επιμελητήριο Χαλκιδικής: μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων προχωρούν σε λιανική πώληση ειδών, που η πώλησή τους από αντίστοιχες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έχει ανασταλεί

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ & ΑΠΟΦΥΓΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πολύγυρος, 10 Δεκεμβρίου 2020 Αριθ. Πρωτ. :  3635
ΠΡΟΣ   : 1) Υπουργό Ανάπτυξης &
Επενδύσεωνκο Άδωνι   Γεωργιάδη2) Αναπληρωτή ΥπουργόΑνάπτυξης & Επενδύσεων κο Νικόλαο Παπαθανάση 3) Γενικό Γραμματέα Εμπορίου   & Προστασίας Καταναλωτήκο Παναγιώτη Σταμπουλίδη
ΚΟΙΝ.:   1) KEEE 2) Επιμελητήρια Χώρας3) Βουλευτές Χαλκιδικής4) ΜΜΕ

ΘΕΜΑ : ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΛΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ & ΑΠΟΦΥΓΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Αξιότιμοι Κύριοι ,
Ενόψει της γιορταστικής περιόδου και με την προοπτική ανοίγματος των μικρών καταστημάτων του λιανικού εμπορίου, διαπιστώνουμε σύμφωνα με καταγγελίες μελών μας, ότι συγκεκριμένες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων προχωρούν σε λιανική πώληση ειδών, -που η πώλησή τους από αντίστοιχες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έχει ανασταλεί με κρατική εντολή-, «παρουσιάζοντάς»  την , ως  χονδρική.
Συγκεκριμένα έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες προωθητικές ενέργειες από τέτοιες μεγάλες αλυσίδες, μέσω αποστολής μηνυμάτων και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, όπου ενημερώνουν τους καταναλωτές για τη δυνατότητα που έχουν να προχωρήσουν σε αγορές χονδρικής μέσω έκδοσης τιμολογίου κάνοντας χρήση του επαγγελματικού ΑΦΜ τους.  Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε ιδιώτες  κατ’ ουσίαν, και όχι σε εμπόρους μεταπωλητές, να πραγματοποιούν αγορές λιανικής βαφτίζοντάς τες ως χονδρική πώληση. Πρόκειται στην ουσία για μια «εικονική» χονδρική πώληση.
Μπορεί η χονδρική πώληση τυπικά να επιτρέπεται, όμως αυτή η απαράδεκτη πρακτική , προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η Πολιτεία οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος της καταναλωτικής ζήτησης του πληθυσμού για είδη λιανεμπορίου, έχει καλυφθεί το τελευταίο διάστημα επιβολής του δεύτερου lockdown στην αγορά, μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Παρουσιάζοντας και προβάλλοντας μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, κυρίως πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, την λιανική πώληση ως χονδρική, προκαλούνται στρεβλώσεις στον υγιή ανταγωνισμό, με πολύ δυσάρεστες οικονομικές επιπτώσεις για τις μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις, που στερούνται σημαντικά εισοδήματα, και σήμερα είναι κλειστές για άγνωστο ακόμα χρονικό διάστημα. Επίσης όταν αυτές, που πωλούν  αντίστοιχα προϊόντα, θα επαναλειτουργήσουν, η ζήτηση των προϊόντων τους θα είναι σημαντικά μειωμένη, αφού θα έχει ικανοποιηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό, από τα προϊόντα που προσφέρονται στις μεγάλες αλυσίδες.
Κύριοι,
Ο λόγος που παρέμεινε κλειστό το λιανεμπόριο με απόφαση της πολιτείας, είναι για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και για την αποφυγή συγκεντρώσεων και συναθροίσεων στο πλαίσιο του περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID - 19. 

Αντιθέτως με τον συγκεκριμένο τρόπο που θέλουν να εφαρμόσουν για να λειτουργούν αυτήν την περίοδο οι αλυσίδες, στην ουσία καταστρατηγούν κάθε μέτρο και κάθε προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας που προσπαθεί να επιβάλλει η πολιτεία, αφού παρακάμπτονται χωρίς πειστικό λόγο τα δημόσια μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας και ανοίγει στην ουσία ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στις εμπορικές επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή.
Για να μπορέσουν οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις να καταφέρουν να επιβιώσουν και να λειτουργήσουν και μετά την έλευση της πανδημίας, εκτιμούμαι ότι θα πρέπει λάβετε υπόψη σας τις επισημάνσεις μας και ευελπιστούμε στην άμεση λύση αυτού του προβλήματος για την αποκατάσταση των στρεβλώσεων στην λειτουργία της αγοράς .
Με εκτίμηση,
Ο Πρόεδρος
Κουφίδης Ιωάννης

 

Επιμελητήριο Χαλκιδικής