Διετής αποκλεισμός από έργα που χρηματοδοτεί ο διεθνής Οργανισμός μετά την δίωξη για διαφθορά - Καμπανάκι και από τους ορκωτούς για τον Άκτωρα
Σε επιδείνωση της θέσης, της φήμης αλλά και του διεθνούς της κύρους με αδιευκρίνιστες επιπτώσεις και στις εγχώριες κατασκευές, οδηγεί η απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να αποκλείσει για δύο χρόνια την
Άκτωρ από την ανάληψη έργων.Ο παγκόσμιος Οργανισμός προσθέτει την εταιρεία στην «μαύρη λίστα» των μη επιλέξιμων εταιρειών για έργα που χρηματοδοτεί από τις 15 Δεκεμβρίου του 2020 έως και τις 14 Μαρτίου του 2022, με την κατηγορία της διαφθοράς για παλαιότερη υπόθεση που συνδέεται με πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε έργα του εξωτερικού. Κατά πληροφορίες η υπόθεση αφορά την Κολομβία.
Η εταιρεία μάλιστα προ διμήνου διέρρευσε στον τύπο ότι η δίωξη σε βάρος της από το 2018, βρίσκεται υπό έλεγχο αφού ισχυριζόταν ότι είχε προσλάβει εξειδικευμένο σε υποθέσεις της World Bank, νομικό γραφείο της Ουάσιγκτον, το οποίο εγγυόταν την επίλυση του προβλήματος.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ίδιοι κύκλοι της εταιρείας έκρουαν το καμπανάκι του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι μια διαφορετική τροπή της υπόθεσης, όπως ο αποκλεισμός της εταιρείας από άλλα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας κινδύνευε να συμπαρασύρει και τις χρηματοδοτήσεις έργων από τη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανάπτυξη και την Ανασυγκρότηση!
Η πρόσφατη απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας, εναντίον της Άκτωρ επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την εταιρεία, η οποία επιχειρεί να κλείσει πολλαπλά μέτωπα και δίνει μάχη να κρατηθεί όρθια.
Τρανή επιβεβαίωση αποτελούν και οι παρατηρήσεις του ορκωτού ελεγκτή για τα αποτελέσματα του 2019 που δημοσιεύτηκαν προ διμήνου.
Στην έκθεση, οι ελεγκτές της Price waterhouseCoopers επισημαίνουν τις σοβαρές ταμειακές δυσκολίες της εταιρείας και τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και εφιστούν την προσοχή στην σημείωση των οικονομικών καταστάσεων και στην συνεχιζόμενη στήριξη από την μητρική εταιρεία. Όπως διαπιστώνεται η Άκτωρ παραμένει ζωντανή χάρη στις ταμειακές ενισχύσεις της Ελλάκτωρ και της θυγατρικής της Άκτωρ Παραχωρήσεις μέσω διαδοχικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και ενδοομιλικού δανεισμού.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, η Άκτωρ είχε χρηματοδοτηθεί με 145,6 εκ. ευρώ και μέχρι τα τέλη του 2019 με 171,5 εκ. ευρώ στα οποία πρέπει να προστεθούν και κεφάλαια ύψους 62,5 εκ. ευρώ που ενίσχυσαν τα ταμεία της στο α΄εννεάμηνο του 2020.
Συνολικά δηλαδή την τελευταία τριετία ο τομέας των κατασκευών έχει απορροφήσει πόρους 379,7 εκ. ευρώ παρά το γεγονός ότι η «μαύρη τρύπα» στην εταιρεία εξακολουθεί να παραμένει ανοικτή με μεγάλες αβεβαιότητες για το μέλλον.
- Μαριάννα Τζάννε
- https://www.newmoney.gr