20.1.21

Επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα μπαίνουν από σήμερα στη «μάχη» του εμβολιασμού-Στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO δημιουργούνται τα δύο μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας


Στα μεγαλύτερα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας κατά της Covid-19, εμβαδού χιλιάδων τετραγωνικών, αναμένεται να μετατραπούν στο επόμενο διάστημα εκθεσιακοί χώροι της ΔΕΘ-Ηelexpo AE στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο Μαρούσι Αττικής, επί της Λεωφόρου Κηφισίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα δύο αυτά εμβολιαστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αναμένεται να λειτουργήσουν ήδη από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, διευκολύνοντας τον εμβολιασμό χιλιάδων πολιτών στις δύο πόλεις, ενώ η σχετική σύμβαση (για τη διάθεση των χώρων) αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων ημερών.

Για τη δημιουργία του εμβολιαστικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη έχουν προταθεί δύο εναλλακτικά σενάρια ως προς τις συστάδες εκθεσιακών περιπτέρων που θα αξιοποιηθούν: το πρώτο σενάριο προβλέπει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη διάθεση των περιπτέρων 17, 3 και 2, συνολικού ωφέλιμου εμβαδού άνω των 8.500 τετραγωνικών και η δεύτερη εναλλακτική αφορά την αξιοποίηση του 15 και του 13, με εμβαδόν που ξεπερνά τα 10.500 τετραγωνικά μέτρα.

Τον Αύγουστο τα περίπτερα ειδικά στη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αποδεσμευτούν, ώστε να διατεθούν για τις ανάγκες της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η διοργάνωση της οποίας ήδη προετοιμάζεται, με προοπτική να πραγματοποιηθεί στις 11-19 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Γαλλία.

Συζητήσεις με το ΕΚΑΒ

Στο μεταξύ, η διάθεση εκθεσιακών χώρων ως εμβολιαστικών κέντρων δεν είναι η μόνη δράση που έχει αναλάβει η ΔΕΘ-Helexpo AE στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας συζητά με το ΕΚΑΒ για τη φιλοξενία στους χώρους της, στη Θεσσαλονίκη, υποδομής άμεσης ανταπόκρισης σε κλήσεις, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει καθόλη τη διάρκεια του 2021, σε περίπτερο του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Επιπλέον, στους χώρους της ΔΕΘ λειτούργησε το ένα από τα δύο εξεταστήρια για δωρεάν τεστ Covid-19, που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ από το εκθεσιακό κέντρο στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης «εξορμούν» για όλη τη Βόρεια Ελλάδα τα συνεργεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που πραγματοποιούν rapid tests.

Στο περσινό πρώτο κύμα της πανδημίας η εταιρεία φιλοξένησε σε χώρο της, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μονάδες αιμοδοσίας των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και «Θεαγενείου» για τη διενέργεια αιμοληψιών, ενώ στήριξε με υποδομές και εξοπλισμό (τέντες και σύγχρονα μηχανήματα απολύμανσης αέρα), τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου» και «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, καθώς και το γενικό νοσοκομείο Σερρών._

Αλεξάνδρα Γούτα

Επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχουν μπει από σήμερα στη «μάχη» του εμβολιασμού σε όλη τη χώρα, όπως είχε προαναγγείλει την Δευτέρα κατά την ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών ο γγ του Υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

   Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα στα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, έτσι ώστε «να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τα 1.000» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
   Το σύστημα Υγείας έχει προετοιμαστεί κατάλληλα όλους τους τελευταίους μήνες και είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει και άλλες δυνάμεις, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως είπε. Αναφέρθηκε και σε άλλες λύσεις, όπως είναι τα μέγα-εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί και από δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, εάν αυτό απαιτηθεί.

   Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι από χθες, σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους χρησιμοποιούνται 6 δόσεις και όχι 5 δόσεις του εμβολίου από κάθε φιαλίδιο της Pfizer. Η οδηγία αυτή προέκυψε όπως είχε εξηγήσει από καινούργια αίτηση και καινούρια έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. «Έχουμε καινούργιο φύλλο οδηγιών χρήσης και από εδώ και πέρα, θα χρησιμοποιούμε 6 δόσεις ανά φιαλίδιο της Pfizer» είπε και πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται με βάση μια κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία θα εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες. «Και εμείς ήμασταν προετοιμασμένοι γι' αυτό και έχουμε ενημερώσει τα πληροφοριακά μας συστήματα και έχουμε προετοιμάσει και την εφοδιαστική αλυσίδα» απάντησε, εξηγώντας ότι η αλλαγή αυτή δεν δημιουργεί πρόβλημα στην πορεία του εμβολιασμού.

   Η χώρα μας παραμένει σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά την απορρόφηση των δόσεων του εμβολιασμού, επισημαίνει το υπ. Υγειάς. Για να συνεχίσει μάλιστα να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των χωρών που δεν χάνουν δόσεις από τη μη προσέλευση στα ραντεβού - που ας σημειωθεί είναι χαμηλή - διαθέτει πλέον τις δόσεις αυτές στα σώματα ασφαλείας και στο στρατό.

   Επίσης, παρέχοντας πρακτικές συμβουλές στους πολίτες, προσπαθεί να βοηθήσει τους πολίτες ώστε να εφαρμόσουν σωστά τις οδηγίες για τον εμβολιασμό.

   Σύμφωνα με αυτές, εάν ο πολίτης είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και λάβει μήνυμα για ραντεβού, τότε για να ισχύσει το ραντεβού θα πρέπει να επιβεβαιώσει με το να απαντήσει στο sms.

   'Αρα, όσοι πολίτες προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα, θα πρέπει να έχουν επιβεβαιώσει το ραντεβού που τους έχει σταλεί μέσω της άυλης συνταγογράφησης.

   Αν ο πολίτης δεν επιβεβαιώσει ή δεν αποδεχθεί το ραντεβού, δεν χάνει τη σειρά του και μπορεί να κλείσει ραντεβού, είτε μέσω της πλατφόρμας, είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς ή στο ΚΕΠ.

   Επίσης, στην περίπτωση που όταν αναζητούμε ραντεβού στην πλατφόρμα, δεν εμφανίζονται τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμάμε, π.χ αν κάποιος θέλει να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή που είναι κοντά στην εργασία του, τότε μπορεί, αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα, να επιλέξει τα εμβολιαστικά κέντρα της περιοχής που προτιμά.

   Στην ερώτηση αν μπορεί κάποιος να αλλάξει το ραντεβού του, η απάντηση είναι ναι. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως και 72 ώρες πριν και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για τον προγραμματισμό της εμβολιαστικής αλυσίδας.

   Ακόμη, εάν κάποιος κλείσει ραντεβού και δεν προσέλθει, μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού; Η απάντηση και εδώ είναι ναι, με τη διαφορά ότι θα μπορεί να ξανακλείσει ραντεβού μετά από ένα μήνα από τον αρχικό προγραμματισμό.

   «Ο λόγος που γίνεται αυτό δεν είναι για τιμωρήσουμε κάποιον, αλλά για να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να χαθούν πολύτιμες δόσεις εμβολίων» είχε πει κατά την ενημέρωση ο κ. Θεμοσυοκλέους και εξήγησε πως διαχειριζόμαστε ένα πολύ δύσκολο εμβόλιο, ένα εμβόλιο που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου 2-8 βαθμούς μόνο για 5 ημέρες. Η μη προσέλευση στα ραντεβού δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες δόσεις και στο εξωτερικό παρατηρήθηκε ότι ένα ποσοστό πολιτών, που μπορεί να φτάσει έως και 10%, δεν προσέρχεται».

 

ΑΠΕ ΜΠΕ