24.1.21

Παγκόσμια ανησυχία και διχογνωμίες για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού


Άλλο ένα κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους από το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίστηκε στη χώρα μας, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 27. Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει ανησυχία για την έξαρση που παρατηρείται σε άλλες χώρες από τη Βρετανία και την αποκαλούμενη μετάλλαξη Κεντ. Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι αν τα νέα στελέχη ξεφεύγουν από τη δράση των εμβολίων, κάτι, πάντως, που δεν προκύπτει από τις έρευνες.

Οι υγειονομικές αρχές προχωρούν σε στενή επιτήρηση των μεταλλάξεων που παρατηρούνται στη χώρα μας ώστε να αποφευχθεί τρίτο κύμα της πανδημίας. Με τις μέχρι τώρα ενδείξεις από άλλες χώρες, η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο κής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής.

Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών θα συγκεντρώνει δείγματα από όλη την Ελλάδα, που θα ελέγχονται και θα αναλύονται ως «ύποπτα» κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών. Έχει τη δυνατότητα ταυτοποίησης περισσότερων από 3000 δειγμάτων κάθε μήνα.

Τζόνσον: Το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να είναι πιο θανατηφόρο

Ωστόσο, η βρετανική μετάλλαξη καλύπτεται από το εμβόλιο, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει με τις άλλες δύο βασικές μεταλλάξεις του ιού, τηνοτιοαφρικανική και τη βραζιλιάνικη.

«Ανεπάρκεια δεδομένων για ασφαλή συμπεράσματα»

Μία μέρα μετά από την ανακοίνωση Τζόνσον ότι η μετάλλαξη Κεντ ενδέχεται να είναι πιο θανατηφόρα επικρατεί ανησυχία αλλά και έντονη συζήτηση για την αξιοπιστία των συμπερασμάτων της μελέτης.

Ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν από το πρωί στα βρετανικά μέσα την ανεπάρκεια δεδομένων για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Ωστόσο οι αριθμοί παραμένουν το αποδεικτικό στοιχείο της NERVTAG, της ειδικής Ομάδας η οποία διεξήγαγε τη μελέτη που δείχνει ότι το στέλεχος “Κεντ” είναι περίπου 30% πιο θανατηφόρο.

Ο Σερ Πάτρικ Βάλανς επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης έδωσε τα στοιχεία που δείχνουν την αύξηση των θανάτων σε ασθενείς με το βρετανικό μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι “υπάρχει πολλή αβεβαιότητα” γύρω από αυτούς τους αριθμούς.

Ο κυριότερος λόγος για την αβεβαιότητα είναι η διάρκεια διεξαγωγής της μελέτης, ο μικρός αριθμός περιπτώσεων αλλά και η πίεση που δέχεται το βρετανικό σύστημα υγείας.

Ωστόσο ο καθηγητής Πίτερ Χόρμπι, ο οποίος προεδρεύει της NERVTAG υποστήριξε ότι η ανακοίνωση έγινε για λόγους διαφάνειας των ερευνών που διεξάγονται, ότι πρέπει να μπουν σε προοπτική αλλά να ληφθούν σοβαρά.

O υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον Σκάι σημείωσε ότι «έχουμε φροντίσει από τις πρώτες μέρες που εμφανιστήκαν τα νέα στελέχη του ιού να περιχαρακώσουμε την είσοδο στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι υπάρχει αυστηρό σύστημα εισόδου από το εξωτερικό και επιτρέπονται λίγες χώρες έκτος ΕΕ. Παράλληλα σημείωσε ότι πολύ λίγα μεταλλαγμένα κρούσματα έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα, και όσα έχουν εμφανιστεί είναι στεγανοποιημένα.

Η Βρετανία καθυστερεί τη δεύτερη δόση από 3 σε 12 εβδομάδες

Ένα ακόμη θέμα που έχει προκαλέσει ανησυχία, είναι η αυτόβουλη απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον και παρά τις αντιδράσεις της ίδια της Pfizer αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να καθυστερήσει την δεύτερη δόση του εμβολίου από τις 3 εβδομάδες στις 12. Η βρετανική Ιατρική Ένωση κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την απόφαση αυτή και να μειώσει το διάστημα τουλάχιστον στις 6 εβδομάδες.

Ασφαλής υφασμάτινη μάσκα: Βαμβακερή, πυκνής ύφανσης με δυο στρώσεις

Διχογνωμίες έχουν προκύψει, και για την καταλληλότητα της υφασμάτινης μάσκας. Την Παρασκευή ο ΠΟΥ ανέφερε ότι οι υφασμάτινες μάσκες είναι αποτελεσματικές ακόμα και στα μεταλλαγμένα στελέχη της Covid.
Σε σχέση με την υφασμάτινη μάσκα οι ελληνικές αρμόδιες αρχές επισημαίνουν ότι είναι ασφαλής εφόσον τηρούνται συγκριμένες προδιαγραφές δηλαδή να είναι βαμβακερή, πυκνής ύφανσης με δυο στρώσεις.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Σμαράγδα Αγορογιαννη, Κάλλη Λέκκα, Σοφία Πατραμάνη
Λονδίνο- Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη