8.2.21

Η Δημοτική Παράταξη "Ανεξάρτητο Ψηφοδέλτιο" για τον Προϋπολογισμό & το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου το 2021

 

Για μία ακόμα χρονιά, η δημοτική Αρχή του Δήμου Πολυγύρου υστέρησε  να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό βασισμένο στις ανάγκες που έχει ο Δήμος μας για οικιστική ανάπτυξη, αγροτικές υποδομές, τουρισμό, κοινωνική δικαιοσύνη κ.α.
   Καταρχάς έγινε συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021 όταν δεν έχει κλείσει ακόμα απολογισμός για τα έτη 2019, 2020.


   Συζητηθηκε κατόπιν το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 χωρίς καμία προταση τεχνικου προγραμματος από τις κοινότητες του Δήμου όπως ορίζει ο νόμος. Πλήρης απαξίωση του θεσμού των Κοινοτήτων.
  Συζητηση προϋπολογισμού, χωρίς να υπάρχει εικόνα των προτάσεων της επιτροπής διαβούλευσης της οποίας ο τρόπος λειτουργίας ειδικά φέτος αποτελεί ανέκδοτο.

   Με προχειρότητα,  χωρίς  κατηγοριοποίηση των έργων, ανάλογα με την ωρίμανση τους, απλά κατεγραψαν κωδικούς που είναι  άγνωστο  ποτέ θα πάρουν σάρκα και οστά προς όφελος των δημοτών. Εδώ αναφέρονται ακόμα σε αυτό μικρά έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθει προ καιρού.

  Πεντε πολεοδομικά σχέδια περιμένουν να ολοκληρωθούν εδώ και χρόνια (Επέκταση Πολυγύρου, Γαλάτιστα, Ζερβοχώρια , Ορμύλια, παραλιακό μετωπο) με ευθύνη της διοίκησης του Δήμου. Καθυστερεί χαρακτηριστικά το γενικό χωροταξικό στο δημο μας με αποτέλεσμα να βάζει φρένο σε όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή. Οι υποδομές στον αγροτικό τομέα ανύπαρκτες (λύσεις άρδευσης με μικρά φράγματα κ.α.)

 

  Για τον τουρισμό πολλές παραθαλάσσιες περιοχές μένουν εκτός  ανάπτυξης λογω προβληματικων προσβάσεων, με κακό εσωτερικό οδικό δίκτυο, με ανύπαρκτα λιμάνια, με μηδενικές συνθήκες υποστηριξης των ΑΜΕΑ, με τριτοκοσμικές υποδομές από εποχής Δικτατορίας ακομα.

 Με άλλα λόγια, ο προϋπολογισμός του Δήμου Πολυγύρου για το 2021, είναι απλά διεκπεραιωτικός χωρίς όραμα χωρίς νέα έργα. Έχουμε να κάνουμε μόνο με την συνέχιση προηγούμενων έργων πολλά εκ των οποίων είχαν προαποφασίστει ακόμα και πριν την παρούσα δημοτική αρχή, η οποία τα παρουσιάζει δικά της(για παράδειγμα ο βιολογικός Πολυγυρου είχε ενταχθει στο πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ μαζί με τα αποχετευτικά δικτυα επί θητείας Δημάρχου Καπλανη).

  Παράλληλα, παρουσιάζει και αδρά σημάδια κοινωνικής αναλγησίας. Ενώ θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη σοβαρά οι οικονομικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία COVID-19, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Ο προϋπολογισμός είναι ίδιος πάνω – κάτω σε όλους τους κωδικούς και σε όλες τις υπηρεσίες με πέρσι. Τα ποσά στα όρια των Απευθείας Αναθέσεων. Δεν αναφέρονται οι ενισχύσεις που ελαβε ο Δήμος από το κράτος για την πανδημία.

 Θα περίμενε κανείς, το πρώτο στοιχείο που έπρεπε να εχει ο προϋπολογισμός στην παρούσα οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, να ήταν, η γενναία και δίκαιη μείωση των ανταποδοτικών τελών για επαγγελματίες, αλλά και την απαλλαγή για άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνες, τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Αρκείται η Δημοτική αρχή να διατυμπανίζει ότι κρατάνε για άλλο ένα έτος τα Δημοτικα τέλη σταθερά. Ότι είναι τα ακριβότερα σε όλο τον Νομό Χαλκιδικης και από τα υψηλότερα στη Βόρεια Ελλάδα πως να το πουν.

  Η απόφαση για δυνατότητα μείωσης συμβαδίζει τόσο με τις ανάγκες της κοινωνίας, όσο και με τη διατήρηση του οικονομικού πλεονάσματος για τον Δήμο, καθώς για το 2021 οι εκτιμώμενες εισπράξεις από ανταποδοτικά τέλη, είναι αυξημένες κατά 650.000€ με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων.

   Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός συντάχτηκε με τα δεδομένα που είχε η Οικονομική Υπηρεσία στις 31/07/2020 και φυσικά δεν υπολογίζει πολλά οικονομικά στοιχεία, όπως η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνει ο Δήμος λόγω Covid. Επισημαίνουμε ακόμα ότι, στο σκέλος των επενδύσεων, για ένα ακόμα έτος, οι πληρωμές κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και απέχουν πολύ από τους στόχους που τίθενται στον προϋπολογισμό. Το να μιλάει ο κύριος δήμαρχος, επανειλημμένα, για έργα της τάξης των 40.000.000€ με τις εκταμιεύσεις από τον Δήμο ετησίως στα επενδυτικά προγράμματα να είναι λιγότερες από 3.000.000€, νομίζουμε ότι απέχει πολύ από το όραμα και τις προσδοκίες της Διοίκησης του Δήμου.

Η δημοτική Αρχή του Δήμου Πολυγύρου για μία φορά χρόνια, εμφανίζεται ανάλγητη προς τους δημότες και απούσα από κάθε αναπτυξιακή προοπτική.
Η Δημοτική Παράταξή Ανεξάρτητο Ψηφοδελτιο, επισημαίνει ότι, οι δημότες του Δήμου Πολυγύρου θα βιώσουν μία ακόμα χαμένη χρονιά, με μία διοίκηση μακριά από τα άλυτα προβλήματα, τα οποία η ίδια δημιούργησε και δημιουργεί. Παράλληλα, θα υπάρξουν αδιέξοδα από την έξοδο της πανδημίας COVID-19, με πενιχρή την συνδρομή του Δήμου προς τους δημότες.