3.2.21

Παραλλαγή του κορονοϊού: Ανησυχία Τσιόδρα για Χαλκιδική και Λασίθι

 

Η Θεσσαλονίκη κρατά ακόμη κάποιες εστίες κορωνοϊού ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τα εργαλεία παρακολούθησης της πανδημίας και τους δείκτες που αποτυπώνουν την κατάσταση, ενημέρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Παράλληλα τόνισε ότι στη Χαλκιδική και στο Λασίθι επικρατεί η παραλλαγή του ιού κυρίως σε
ασυμπτωματικούς και μεσήλικες, πράγμα το οποίο είναι αρκετά ανησυχητικό.
 Για τις μεταλλάξεις είπε ότι έχει δημιουργηθεί δίκτυο και τα ποσοστά σε επιλεγμένα δείγματα έφτασαν, κάποια στιγμή, και το 40%. "Το δεύτερο κύμα ήταν διαφορετικό από το πρώτο, όσον αφορά τις μεταλλάξεις", είπε ο κ. Τσιόδρας και ζήτησε να τηρούνται τα μέτρα και να υπάρχει επαγρύπνηση μέχρι το τέλος Μαρτίου, γιατί "μπορεί να έχουμε πρόβλημα", με τις μεταλλάξεις.


Σχετικά με την πληρότητα των ΜΕΘ ο καθηγητής τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 34%, ενώ στην Αττική είναι στο 63%.


Εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στην Αττική, όπου -όπως είπε - τα ενεργά κρούσματα είναι πάνω από 4.000,ενώ υπάρχει αυξητική τάση στις νέες νοσηλείες. Όπως εξάλλου είπε, οι εκτιμήσεις είναι ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα είναι 7.000 έως 8.000 πανελλαδικά.

"Έχει μεγάλη σημασία να μην δίνουμε λάθος μηνύματα", είπε για τα εμβόλια και σημείωσε: "Τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι το εμβόλιο προστατεύει από τη λοίμωξη, από τις νοσηλείες και τους θανάτους. Το εμβόλιο της Οξφόρδης, με χθεσινή δημοσίευση, μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού κατά 67%. Εγώ πιστεύω ότι με τα εμβόλια θα τελειώσει αυτή η πανδημία. Αρκεί τα εμβόλια να είναι δημόσιο αγαθό, όπως οφείλουν να είναι".