11.3.21

ΜΕΙΖΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΙΘΩΝΙΑΣ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΑΜΜΟΚΡΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ

   
Συνεπείς στην εξαγγελία μας για τακτική ενημέρωση των συνδημοτών μας,κάτι που δυστυχώς δεν είναι σε θέση να κάνει η διοίκηση του Δήμου,τουλάχιστον στο συγκεκριμένο θέμα της εντολής για κατεδάφιση των αμμοκρατών και του πεζόδρομου της παραλίας της Νικήτης, επιχειρούμε την αντικειμενική ενημέρωση με σκοπό την απόδοση ευθυνών και παράλληλα τη συμβολή μας στην  επίλυση του θέματος.
    Ο Δήμος καλείται να αντιμετωπίσει τρία διαφορετικά θέματα:
1)Αμμοκράτες που έγιναν πριν από τις 28/7/2011.
2)Αμμοκράτες που έγιναν μετά τις 28/7/2011.
3)Πεζόδρομοι και γενικά έργα ανάπλασης στη παραλία της Νικήτης.
    Σύμφωνα με τη κείμενη Νομοθεσία,οι  επεμβάσεις  που γίνονται στην παραλιακή ζώνη θα πρέπει να πραγματοποιούνται κατόπιν αδειοδότησης της πολιτείας.Κατ'αρχάς υπήρχε διαμορφωμένη αδράνεια περί την εφαρμογή του Νόμου αφού το ίδιο το κράτος διατηρούσε τον ίδιο νόμο από το 1940 έως το 2001.
    Επόμενο ήταν,όταν παρατηρούνταν φαινόμενα διάβρωσης των ακτών,κάτοικοι με δική τους πρωτοβουλία ή και με την προτροπή των αρμόδιων Δημοκοινοτήτων,να προβαίνουν στη κατασκευή αμμοκρατών(κάτι που ξεκίνησε στη Νικήτη από το 1970)χωρίς να προστρέχουν στην εξασφάλιση της αδειοδότησης που προβλέποταν από το Νόμο του 1940 και χωρίς καμμιά ενόχληση από μεριάς της πολιτείας. Έτσι και κατασκευάστηκε σημαντικός αριθμός αμμοκρατών πριν και μετα τις 28/7/2011.
    Για τις εργασίες όμως της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης  της Νικήτης,ο Δήμος ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει σε αίτηση παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης του αιγιαλού και έγκριση της μελέτης ανάπλασης,πράγμα που έκανε,πλην όμως κατά εγκληματικά αλαζονικό και πρόχειρο τρόπο.Εδώ έγκειται η ευθύνη του τότε Δημάρχου, κυρίου Τζίτζιου.
    Αγνοούμε τους λόγους για τους οποίους ζήτησε την επέμβαση σε έκταση μόνο 4 στρεμμάτων,ενώ υλοποιήθηκε μελέτη σε έκταση 10 στρεμμάτων,προφανώς σε απόλυτη άγνοια των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήταν και είναι γνωστή εξάλλου  η αλαζονική συμπεριφορά του,σύμφωνα με την οποία αγνοούσε όλους τους “συνεργάτες του” οι οποίοι ως άβουλα όντα ήταν βυθισμένοι στην αδράνεια που τους είχε επιβάλει ο Δήμαρχος.Είναι χαρακτηρηστικό(κάτι που θα χρειαστεί και στη συνέχεια )πως από τότε είχε γνωστοποιηθεί η “αυθαίρετη” ύπαρξη των αμμοκρατών.Τελικά υλοποιήθηκε η αναπλαση του χώρου της παραλίας σε 10 στρέμματα αντί των 4 που είχαν παραχωρηθεί με αποτέλεσμα να θεωρούνται αυθαίρετες οι εργασίες στα υπόλοιπα 6.
    Η πολιτεία αναγνωρίζοντας την  αδράνεια της περί την εφαρμογή της Νομοθεσίας,ιδιαίτερα στην κατασκευή των αμμοκρατών, τον Απρίλιο του 2019 με νεότερο νόμο ,έδωσε περιθώριο 2 ετών να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες αυθαίρετων κατασκευών που είχαν εκτελεσθεί πρίν από τις 28/7/2011.Το θέμα τέθηκε υπ'οψη του τότε Δημάρχου κύριου Τζίτζιου,ο οποίος προκλητικά δεν ενημέρωσε τη διάδοχη κατάσταση του στη διοίκηση του Δήμου η οποία απαρτιζόταν στην πλειοψηφία της από δικούς του πρώην συνεργάτες .Το αποτέλεσμα ήταν αφού ο Δήμος δεν είχε προβεί σε καμμιά ενέργεια τακτοποίησης των εκκρεμμοτήτων του , τον Οκτώβρη του 2020 να σκάσει η βόμβα της εντολής κατεδάφισης όλων των αμμοκρατών που είχαν κατασκευασθεί πρίν και μετά τις 28/7/2011 αλλά και της ανάπλασης των 6 στρεμμάτων που στερούταν αδειοδότησης.
     Η Διοίκηση του Δήμου ξεκίνησε τότε τη διαδικασία αδειοδότησης των αμμοκρατών που είχαν κατασκευασθεί πρίν από τις 28/7/2011.Πρέπει να υπογραμμισθεί βέβαια το γεγονός πως υπήρχε σιγή περί την εφαρμογή των πρωτοκόλλων κατεδάφισης,ώσπου το Φεβρουάριο το 2021 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας,δίνει εντολή υλοποίησης τους στην Κεντρική Μακεδονία,σε εφαρμογή Κυβερνητικής εντολής που αφορούσε σ' όλη την Ελλάδα.
    Ξεκίνησε αμέσως μια τεράστια προσπάθεια του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας για την αποτροπή του εγκλήματος  ,γιατί για έγκλημα πρόκειται η κατεδάφιση των αμμοκρατών και της ανάπλασης από τη στιγμή που είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη η αναγκαιότητα επανακατασκευής τους .  Άλλωστε είναι γνωστή η συμβολή τους στην εκτόξευση της τουριστικής ανάπτυξης της Νικήτης, . Ευτυχώς η Κυβέρνηση κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή που ψηφίστηκε στις 4/3/2021,που προβλέπει αναστολή εκτέλεσης των πρωτόκολλων κατεδάφισης των αυθαίρετων παραλιακών εγκαταστάσεων μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2021. Η διάταξη αυτή “σώζει”μόνο τους αμμοκράτες που έγιναν πρίν από τις 28/7/2011.Οι υπόλοιποι καθώς και η ανάπλαση της παραλίας της Νικήτης θα πρέπει μετά τον Οκτώβριο να κατεδαφιστούν.
    Το παράλογο είναι ότι Νομοθετικά δίνεται η δυνατότητα με νέες μελέτες και εγκρίσεις να ξαναγίνουν!!!Εδώ έρχεται η συμβολή του συνδυασμού μας ,που με πρωτοβουλία του επικεφαλής μας λόγω της βουλευτικής του εμπειρίας ,να  ξεκίνησει σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Δήμου προσπάθεια για νομοθετική ρύθμιση που θ' αποβλέπει στην δυνατοτητα τακτοποίησης  του έργου στο σύνολο του.
    Η πρόταση μας για σχετική τροπολογία,θα αφορά στην δυνατότητα παράτασης για τακτοποίηση αυθαίρετων εγκατάστασεων σε παραλιακή ζώνη ΜΟΝΟ για όσες υπάρχουν στα μέτωπα οικισμών,που προφανώς αναφέρονται σε δημόσιο και κοινωνικό όφελος .
    ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ!!!
    Για την προώθηση-προβολή της πρότασης μας σε συνεργασία με τη συμπολίτευση και της προτεινόμενης βοήθειας των τοπικών βουλευτών,πρόταση που αφορά σ' όλη την Ελλάδα και είναι απορίας άξιο πως έχει περάσει απαρατήρητη η αναγκαιότητα αυτής της ρύθμισης με αντικειμενικά  κοινωνικό όφελος.
    Ευελπιστούμε ότι η αδιαπραγμάτευτη επιχειρηματολογία μας θα κάμψει τυχόν αντιδράσεις των κομμάτων,στο να ψηφιστεί η πρόταση μας.Εχει ξεκινήσει ήδη η προσπάθεια με επαφές του Δημάρχου και του κυρίου Ξανθόπουλου με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και εκπροσώπους των κομμάτων.
 
   



ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ 

ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ 

ΔΣ. ΔΗΜΟΥ ΣΙΘΩΝΙΑΣ