27.4.21

Εστίαση: Τα παράδοξα των ΚΑΔ και οι αποκλεισμοί


Νέους αποκλεισμούς επιφέρει το κριτήριο του ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) στην εστίαση, καθώς, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή μπορεί ένα κατάστημα που έχει ΚΑΔ 56.30.10.07, δηλαδή καφετέρια, να σερβίρει το βράδυ ποτά, λειτουργώντας ως μπαρ, και δίπλα να υπάρχει ένα κατάστημα με ΚΑΔ 56.30.10.04, υπηρεσίες που παρέχονται από καφέ μπαρ), το οποίο, όμως θα απαγορεύεται να λειτουργεί, ακόμη

και αν διαθέτει εξωτερικό χώρο. Την ίδια ώρα, επίσης, μπορεί να λειτουργεί ένα εστιατόριο με κύριο ΚΑΔ 56.10, όπου φυσικά οι πελάτες μπορεί να καταναλώνουν αλκοόλ, αλλά όχι ένα μπαρ που σερβίρει και φαγητό, ακριβώς διότι έχει κύριο ΚΑΔ 56.30.10.04.

Το ζήτημα αυτό και όχι μόνο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων από επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι κάνουν λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού και ζητούν να λαμβάνεται υπόψη το τι αναγράφεται στην άδεια της επιχείρησης βάσει της οποίας λειτουργεί και όχι ο ΚΑΔ.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά το ενδεχόμενο να επιτρέψει τη λειτουργία των καφε- μπαρ, πάντα στους εξωτερικούς χώρους, αλλα όχι και αυτών που είναι αποκλειστικά μπαρ. Όλα, πάντως, αναμένεται να διευκρινισθούν στην σχετική ΚΥΑ η οποία αναμένεται να εκδοθεί έως τη Μεγάλη Πέμπτη.

Η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης απέστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα:

1)     Πώς δικαιολογείται επιχειρησιακά η επιλογή παραμονής σε αναστολή συγκεκριμένων ΚΑΔ; Ανακοινώθηκε η παραμονή σε αναστολή των επιχειρήσεων με ΚΑΔ 5621 (catering) και 5630 (υπηρεσίες ποτών). Ωστόσο στον ΚΑΔ 5630 ανήκουν πάρα πολλά μαγαζιά εστίασης, τα οποία μπορούν να δουλέψουν αναπτύσσοντας τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Έχει λοιπόν δημιουργηθεί το εύλογο ερώτημα γιατί να μη δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν στους εξωτερικούς χώρους με τους κανόνες που έχουν τεθεί.

2)     Υπάρχει πρόβλεψη για τους ΚΑΔ που δεν θα επαναλειτουργήσουν;

3)     Μπορεί μια επιχείρηση να επιλέξει να μην επαναλειτουργήσει καίτοι της δίνεται η δυνατότητα; Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αυτές; Όπως πιστεύουμε είναι κατανοητό, υπάρχουν επιχειρήσεις για τις οποίες το να επαναλειτουργήσουν με το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή για πολλούς λόγους (π.χ. μικρός εξωτερικός χώρος ή περιορισμένο ωράριο). Είναι πάρα πολλά τα μαγαζιά εστίασης και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας που η λειτουργία τους ξεκινά από τις 8.00 μμ και μετά πράγμα που σημαίνει ότι τους δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν για λίγες ώρες καθιστώντας την επαναλειτουργία τους ουσιαστικά ζημιογόνα. Ωστόσο από τα ανακοινωθέντα μέτρα δε φαίνεται να υπάρχει ούτε σκέψη ούτε πρόβλεψη για την περίπτωση όπου ένα μαγαζί εστίασης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ επαναλειτουργίας, αποφασίσει να μη λειτουργήσει.

4)     Υπάρχει καμία πρόβλεψη για αλλαγή ωραρίου πέρα των 11.00 μμ;

5)     Η χρήση του μπαρ όπως ανακοινώθηκε χρήζει διευκρίνησης. Αναφέρεται στους κανόνες η χρήση του μπαρ (υπό την προϋπόθεση μέτρων). Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους; Δυστυχώς, θεωρούμε σκόπιμο να ρωτήσουμε καθώς δε φαίνεται να είναι αντιληπτό πως ο χώρος της “μπαρας” είναι κατά κανόνα στο εσωτερικό των καταστημάτων.

Τέλος στην επιστολή γίνεται αναφορά και στο κόστος των τεστ αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self tests) για τα οποία έχει ανακοινωθεί ότι το ένα από τα δύο που πρέπει να κάνει ο κάθε εργαζόμενος θα καλύπτεται από το κράτος, ενώ το άλλο από τον εργοδότη. Στην επιστολή τίθεται το ερώτημα εάν οι εργοδότες (ως απασχολούμενοι στην επιχείρηση) θα συμπεριληφθούν στη δωρεάν παροχή self test.

To θέμα των αποκλεισμών που δημιουργεί το κριτήριο των ΚΑΔ θέτει και η πρωτοβουλία Estiasi Greece σε σχετική ανακοίνωσή της. Επίσης ζητεί παράταση του ωραρίου λειτουργίας έως τις 12 τα μεσάνυχτα, αντί για τις 11 μ.μ. που έχει ανακοινωθεί, και νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση των κοινόχρηστων χώρων ώστε να δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του 2021 για τις άδειες που χορηγήθηκαν το 2020. 

Πηγή moneyreview.gr