6.6.21

«ΑΠ.ΠΑΝΑΣ: ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ»


Ερώτηση κατέθεσε ο Γραμματέας της Βουλής και Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής Πάνας Απόστολος προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Οικονομικών και  Ανάπτυξης , ζητώντας  την ένταξη  όλων των  μικρομεσαίων  επιχειρήσεων  τουρισμού  της Χαλκιδικής  στην οικονομική ενίσχυση της  Νέας Δράσης (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Στην Ερώτησή του επισημαίνει, πως οι πρόσφατες ανακοινώσεις από τα αρμόδια Υπουργεία  για τη στήριξη του τουρισμού έχουν προκαλέσει  πολλές αντιδράσεις στους ενασχολούμενους με τον τουρισμό, γιατί κάθε άλλο παρά στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής.

Κριτήριο ένταξής τους  σύμφωνα με το Πρόγραμμα  είναι   να διαθέτουν 3 εργαζομένους, κάτι πολύ δύσκολο, αφού το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων αυτών, είναι οικογενειακού χαρακτήρα με αυτοαπασχόληση μελών της οικογένειας.

Ο κ. Πάνας τονίζει μάλιστα, πως η κατάσταση αδικεί τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ειδικότερα τον κλάδο των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα) καθώς στην πλειοψηφία τους μένουν εκτός ενίσχυσης. Τη στιγμή μάλιστα, που  οι  κρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα δεν είναι ικανοποιητικές,  το 40% των επιχειρήσεων της   Χαλκιδικής, έχει  αποκλειστεί  από τα Προγράμματα  ενίσχυσης της Περιφέρειας και τα προβλήματα στις πύλες εισόδου για τους τουρίστες που έρχονται από τα Βαλκάνια συνεχίζονται.

Ο κ. Πάνας σημειώνει: «Με την παρέμβασή  μου ζήτω από τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης , Οικονομικών , Τουρισμού να μην τίθεται η απαίτηση 1 ΕΜΕ (Ετήσια Μονάδα Επεξεργασίας), ως κριτήριο οικονομικής ενίσχυσης για τις  μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που δοκιμάστηκαν σκληρά το τελευταίο δεκαεξάμηνο  και να αποκατασταθεί, έστω και μια ανάσα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, η αδικία σε βάρος τους.»


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


                                                                     ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς 1)Τουρισμού κ. Θεοχάρη Χάρη
                                                 2) Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.Γεωργιάδη Σπυρίδωνα- Άδωνη
                                                 3)  Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο
                                                
ΘΕΜΑ: «Οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής εκτός της κρατικής ενίσχυσης από το ΕΣΠΑ 2021-2027».
 
Κύριοι Υπουργοί
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την επανεκκίνηση  του τουρισμού, έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στο σύνολο των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Χαλκιδικής.
Αυτό γιατί, από τη Νέα Δράση (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021-2027-που αφορά κρατικές ενισχύσεις για τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και πλήττονται από την έξαρση του κορωνοϊού, συνολικού προϋπολογισμού 420  εκατ. ευρώ- αποκλείονται στην πράξη όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς κριτήριο της  ένταξής τους είναι, η επιχείρηση να διαθέτει προσωπικό έτους 2019 τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας.
Για την εξασφάλιση της παράμετρου της μιας ΕΜΕ σε όλα τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα) απαιτούνται 3 εργαζόμενοι πλήρους 8ωρης απασχόλησης, γεγονός που καθιστά απαγορευτική την ένταξη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακού χαρακτήρα με αυτοαπασχόληση των μελών της οικογένειας, χωρίς αυτή να αποτυπώνεται στις καταστάσεις του ΕΡΓΑΝΗ ή με μικρό αριθμό εργαζομένων κάτω των 3 με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα, στην αρχή του καλοκαιριού δεν υπάρχουν ικανοποιητικές ακόμη κρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα.
Δεδομένου ότι τα ταξίδια από τη Μ.Βρετανία προς τη χώρα μας αποθαρρύνονται, καθώς η Ελλάδα δεν μπήκε στην "πράσινη" λίστα της, αλλά στην "πορτοκαλί.
Δεδομένου ότι το υψηλό κόστος των PCR τεστ είναι «φρένο» για την ανάκαμψη του τουρισμού και των ταξιδιών και η δαπάνη της μετακίνησης (αεροπορικό εισιτήριο, τεστ) αυξάνει σημαντικά το τελικό κόστος, για έναν μεμονωμένο ταξιδιώτη πόσο μάλλον για μια οικογένεια.
Δεδομένου ότι τα κρούσματα  κορωνοϊού εμμένουν σε τριψήφιο αριθμό αρχές Ιουνίου.
Δεδομένου ότι το 40% των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής αποκλείστηκαν από τα Προγράμματα ενίσχυσης της Περιφέρειας.
Δεδομένου ότι ο τουρισμός χτυπήθηκε περισσότερο από άλλους  το δεκαεξάμηνο της πανδημίας και πρέπει επιτέλους να μπει σε πορεία κανονικότητας με προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης περισσότερο ευέλικτα.
Δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στις πύλες εισόδου για τους τουρίστες που έρχονται από τα Βαλκάνια.
 
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

    Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας, ώστε να μην εξαιρεθούν από το πρόγραμμα κρατικής οικονομικής ενίσχυσης για τον τουρισμό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Χαλκιδικής (μη κύρια τουριστικά καταλύματα : ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα), έστω και μια ανάσα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου ;

 

    Σκοπεύετε να ορίσετε διαφορετικά κριτήρια, εκτός της παραμέτρου της μιας ΕΜΕ, για την ένταξή τους στο πρόγραμμα, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των οικογενειακών αυτών επιχειρήσεων;

 
 
 
                                                                                           Οι ερωτώντες  Βουλευτές
 
                                                                                                   
 
                                                                                                   Πάνας Απόστολος
 
                                                                                                
 
                                                                                                  
                                                                                                  Φραγγίδης Γεώργιο