Στη ριζική αναγέννηση του Στρατωνίου, ενός χωριού περίπου 1300 ατόμων που είναι γνωστό για τα μεταλλεία του, προχώρησαν νέοι και νέες απ΄ όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαιδευτικού κι εθελοντικού χαρακτήρα. Τα προγράμματα υλοποιεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου ο μη κερδοσκοπικός φορέας «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», με τη στήριξη του δήμου Αριστοτέλη και χρηματοδότηση των
προγραμμάτων Erasmus+ και European Solidarity Corps της Ευρωπαϊκής Ένωσης.«Ήταν όνειρό μου να υλοποιήσω προγράμματα στην περιοχή, απ' όπου κατάγομαι από την πλευρά της μητέρας μου, και να φέρω κόσμο από άλλες χώρες ώστε να αλληλεπιδράσει με τους κατοίκους» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του φορέα «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων», Άρης Παράσχου, εξαίροντας και τη συνεργασία -για την επιτυχία των προγραμμάτων- με τον πρόεδρο της κοινότητας Στρατωνίου, Γιώργο Βαγιωνά και με τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλιάνο.
Σημειώνεται, ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο δήμος Αριστοτέλη και ειδικότερα το Στρατώνι, αλλά και η Αρναία, θα φιλοξενήσει περισσότερους από 300 νέες και νέους από επτά χώρες της Ευρώπης οι οποίοι, μαζί με ντόπιους, εργάζονται εθελοντικά για τις ανάγκες των κοινοτήτων των χωριών.
«Μας παραχωρήθηκαν προσωρινά, χώροι του κτιρίου που στέγαζε πριν από 30 χρόνια τη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ και κάναμε παρεμβάσεις ώστε να γίνει βιώσιμο. Φτιάξαμε για τις ανάγκες των προγραμμάτων έναν ξενώνα 50 ατόμων με προσωπική εργασία, αλλά και με την αφιλοκερδή συμμετοχή επαγγελματιών του χωριού. Οι κάτοικοι βρέθηκαν αμέσως στο πλευρό μας, δίνοντάς μας από πλυντήριο και κουζίνα μέχρι σεντόνια και διάφορα άλλα είδη οικοσκευής» λέει ο κ.Παράσχου.
Μάλιστα, η αρχική δυσπιστία των κατοίκων για τους νέους και νέες που πλημμύρισαν το χωριό τους, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός, κάμφθηκε όταν τους είδαν να σκουπίζουν πρωί- πρωί τα πεζοδρόμια και να βάφουν τις διαβάσεις!
Έμειναν έκπληκτοι και κατάλαβαν ότι το χωριό αλλάζει μέσα από τα χέρια των εθελοντών, οι οποίοι έβαψαν πεζοδρόμια, το σχολείο και τα κάγκελα του γηπέδου, καθάρισαν παραλίες και δασικά μονοπάτια από τα χόρτα, έφτιαξαν γκράφιτι και τοίχο αλληλεγγύης, όπου μπορεί όποιος θέλει, να κρεμάσει μια σακούλα με πράγματα που δωρίζει σε όποιον έχει ανάγκη. Παράλληλα, συγκεντρώθηκαν περίπου 8000 βιβλία από δωρεές και έχουμε σκοπό να δημιουργήσουμε δανειστική βιβλιοθήκη ενώ στον αύλειο χώρο του κτιρίου όπου στεγαστήκαμε, ξεκίνησε να λειτουργεί χάρη στους εθελοντές, θερινό σινεμά με παιδικές ταινίες». Στο πλαίσιο δε των προγραμμάτων, οι συμμετέχοντες έφτιαξαν και προωθητικά βίντεο με θέμα τα παραδοσιακά επαγγέλματα των κατοίκων, όπως η μελισσοκομία και η αμπελουργία ενώ επόμενος στόχος είναι και η διακόσμηση της εισόδου του Στρατωνίου με παλιές, παροπλισμένες βάρκες που ανακατασκευάζονται!
«Με την έλευση των εθελοντών, "τονώθηκαν" και οι τοπικές επιχειρήσεις, αλλά γενικότερα, κατάλαβαν όλοι ότι το χωριό μπορεί να μεταμορφωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι από ένα σημείο και μετά, δεν προλαβαίναμε να... φάμε τις πίτες, τα κέικ και τα γλυκά που έφερναν για να κεράσουν τα παιδιά οι γυναίκες του χωριού, δείχνοντας μ΄αυτό τον τρόπο την εκτίμηση στο έργο τους» καταλήγει ο κ.Παράσχου.
Νατάσα Καραθάνου
* φωτογραφίες που παραχώρησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων»