“Υπάρχουν εποχές που τα σύνορά τους μετατοπίζονται πιο κοντά στους ανθρώπους και τις ελπίδες τους και γίνεται η ζωή
τους καλύτερη και δικαιότερη. Στην πατρίδα μας τέτοια άλματα προόδου συνδέθηκαν πάντοτε με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που στα χρόνια της μεταπολίτευσης πήρε το όνομα τα χρώματα και τη φωνή του ΠΑΣΟΚ“, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Χάρης Καστανίδης.“Στη μεγάλη αυτή παράταξη των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού, που άλλαξε τη μοίρα της χώρας και των πολιτών της, δεν ταιριάζει η κατήφεια ενός ισχνού παρόντος, δεν της ταιριάζει να ζει ανάμεσα στην ανάμνηση ενός λαμπρού παρελθόντος και στη σημερινή μελαγχολία των χαμηλών προσδοκιών”, τονίζει και συνεχίζει: “Είναι ανάγκη να ξαναβρεί την ψυχή της την ταυτότητά της και το βηματισμό της, να ξαναγίνει μεγάλη γιατί μόνο έτσι θα βρουν και το δικό τους βηματισμό προς το μέλλον η Ελλάδα και οι Έλληνες. Η απόφασή μου να διεκδικήσω την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής αυτή την επιδίωξη υπηρετεί. Είναι και το προσωπικό μου χρέος απέναντι στην παράταξη που φιλοξένησε τα πιο ευγενικά όνειρα διαφορετικών γενεών”.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956.
Πατέρας του ο Γεώργιος Καστανίδης, βουλευτής της Ενωσης Κέντρου στην Κοζάνη πριν τη δικτατορία. Ο Γεώργιος Καστανίδης χάθηκε νωρίς, ταλαιπωρημένος από την υγεία του μετά από συνεχείς διώξεις, εξορία και δύο στρατοδικεία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.
Μητέρα του η δασκάλα Ελένη Ξιφιλίδου.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο.
Είναι παντρεμένος με την καθηγήτρια του ποινικού δικαίου στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Συμεωνίδου και έχουν δύο κόρες.
Υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ από τον Οκτώβριο του 1974 μέχρι τον Μάρτιο του 2012.
Υπήρξε από τα ηγετικά στελέχη του φοιτητικού κινήματος την περίοδο της μεταπολιτευτικής έκρηξης και της αποχουντοποίησης. Επικεφαλής του κινήματος στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης, από τις τάξεις της φοιτητικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ.
Υπεύθυνος για θέματα ιδεολογίας και διαφώτισης στη Νομαρχιακή Επιτροπή πόλης Θεσσαλονίκης, πριν την εκλογή του ως βουλευτή το 1981.
Εκλέγεται βουλευτής της πρώτης Α’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης συνεχώς από το 1981, όταν εξελέγη για πρώτη φορά σε ηλικία 25 χρονών.
Υπηρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 1984.
Διετέλεσε Υφυπουργός Εσωτερικών την περίοδο 1985 – 1986 σε ηλικία 29 ετών.
Υφυπουργός Παιδείας για μικρό χρονικό διάστημα το 1988.
Συμμετείχε στην τελευταία Κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου ως αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Με την εκλογή του Κώστα Σημίτη ως πρωθυπουργού, ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών στις 22/1/1996 έως 2/9/1997 οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του.
Από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι τις 4 Ιουλίου 2003 διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Από 7/7/2003 έως 7/3/2004 διετέλεσε Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης.
Από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2008 διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Από τον Απρίλιο του 2008 διετέλεσε Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών και Συντονιστής των Πολιτικών Εκπροσώπων του Κινήματος.
Από τις 7 /10/2009 έως 16/06/2011 διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Από τις 21 Ιουνίου 2011 έως τις 11 Νοεμβρίου 2011 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών.
Από τις 14 Μαρτίου 2012, ημέρα ίδρυσης της “Κοινωνικής Συμφωνίας”, μέχρι τις εκλογές της 5ης Μαΐου 2012 ήταν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του νέου κόμματος. Από το θέρος του 2012 και ύστερα δεν έχει καμία συμμετοχή στα όργανα διοίκησης και τη λειτουργία της «Κοινωνικής Συμφωνίας».
Από τον Ιανουάριο του 2015 συμμετέχει στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ), το οποίο μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την Κίνηση της Ανανεωτικής Αριστεράς και ανεξάρτητες σοσιαλδημοκρατικές κινήσεις δημιούργησαν το Κίνημα Αλλαγής.
Από τον Ιούλιο του 2019 είναι και πάλι Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.