Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με το κόμμα «Αριστερά» τόσο στον δήμο του Στίπ, όσο και στον δήμο του Αεροντρόμ υπέγραψαν πανηγυρικές δηλώσεις που
Τι επικαλούνται
Σε δήλωσή τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι αγωνιζόμαστε για ολοένα και πιο μαζική χρήση της συνταγματικής ονομασίας που εγκρίθηκε με το δημοψήφισμα του 1991, το οποίο είναι τυπικά νόμιμο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, επειδή η αλλαγή του ονόματος μετά το αποτυχημένο δημοψήφισμα του 2018 είναι αντισυνταγματική και ενάντια στην εκφρασμένη βούληση των πολιτών.
Οι σύμβουλοι επικαλούνται το άρθρο 38 του Νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που αναφέρει ότι «θα σέβονται το Σύνταγμα, τον νόμο, τους κανονισμούς του συμβουλίου και θα προστατεύουν τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
.
Ενταση προκλήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Στιπ καθώς 9 δημοτικοί σύμβουλοι από τις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος SDSM αρνήθηκαν να υπογράψουν τις πανηγυρικές δηλώσεις και αποχώρησαν από την ιδρυτική συνεδρίαση.
Σε αντίθεση με αυτούς, οι σύμβουλοι του SDSM στο Αεροντρόμ υπέγραψαν τις πανηγυρικές δηλώσεις με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η εκπρόσωπος της Αριστεράς στο δημοτικό συμβούλιο του Στιπ, Σενάντα Ιμπραΐμοβα, τηρώντας τις θέσεις του Κόμματός της τόνισε ότι η πανηγυρική δήλωση θα υπογραφεί όπως ορίζει ο Νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και κάλεσε όλους τους δήμους να πράξουν το ίδιο.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του συμβουλίου του δήμου Αεροντρόμ δήλωσε ότι δεν πρόκειται για πολιτικοποίηση ή ασέβεια της συνταγματικής ονομασίας, αλλά για δράση σύμφωνα με τον Νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ορίζει ότι τα νεοεκλεγέντα μέλη του συμβουλίου πρέπει να προστατεύουν το συνταγματικό πρόσταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Παραδέχεται ο υπουργός…
Ο υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Γκόραν Μιλέφσκι παραδέχτηκε ότι το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» υπάρχει ακόμα στον νόμο και οι τροπολογίες στις οποίες θα αναγράφεται το νέο συνταγματικό όνομα δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή διότι για την επικύρωσή τους απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία από τα δύο τρίτα των βουλευτών, η οποία επί του παρόντος δύσκολα μπορεί να εξασφαλιστεί».
Ωστόσο, ο Μιλέφσκι κάλεσε όλες τις μονάδες της τοπικής αυτοδιοίκησης να μην διεξάγουν πολιτικό μάρκετινγκ και να σεβαστούν το Σύνταγμα καθώς υπερέχει κάθε άλλης πολιτικής ρύθμισης.
Με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών
Σχετικά με το φαινόμενο αυτό στις καταστατικές συνεδριάσεις των συμβουλίων του δήμου Στιπ και Αεροντρόμ, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ανησυχία του για αυτές τις ενέργειες των δήμων που βλάπτουν, όπως σημειώνει, τη διεθνή φήμη του κράτους και καλούν τους συμβούλους να σεβαστούν το Σύνταγμα.
Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί για συνεπή εφαρμογή των συνταγματικών διατάξεων με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας υπόψη ότι «η μη τήρηση του Συντάγματος και των κυρωμένων διεθνών συμφωνιών βλάπτει σοβαρά τη διεθνή φήμη της χώρας και υπονομεύει την έννομη τάξη της Δημοκρατίας Βόρειας Μακεδονίας».
«…από τον Ιανουάριο του 2019, η συνταγματική ονομασία του κράτους είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και όλα τα κρατικά όργανα και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης υποχρεούνται να σέβονται το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και να εναρμονίζουν όλες τις πράξεις που εγκρίνονται από το Σύνταγμα.
»Δηλαδή, όπου αναφέρεται το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας στους νόμους και τους καταστατικούς χάρτες των κρατικών οργάνων και μονάδων τοπικής αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης δήλωσης, από την ημέρα έναρξης ισχύος των παραπάνω πράξεων να χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγή: slobodenpecat, time, sitel, kajgana, echedoros-a.gr