4.11.21

Αντιδράσεις για τα μέτρα σε εστίαση και λιανεμπόριο

 


Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την Κυβέρνηση, βάζουν στο στόχαστρο για μια ακόμη φορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Εν μέσω των ενδιάμεσων εκπτώσεων, έρχεται μια απόφαση να αποτρέψει χιλιάδες καταναλωτές από την προσέλευσή τους στα εμπορικά καταστήματα, λόγω της υποχρέωσης των ανεμβολίαστων πολιτών να υποβάλλονται σε rapid test κάθε φορά που επισκέπτονται ένα κατάστημα.
Από την άλλη, καλείται ο υπάλληλος και ο επιχειρηματίας να μετατραπούν σε ελεγκτές και να έρχονται σε αντιπαράθεση με τους καταναλωτές που θα αρνούνται αυτή τη διαδικασία. Πώς είναι δυνατόν να μετατραπούν οι επιχειρηματίες και οι υπάλληλοι των καταστημάτων σε αστυνομικούς;
Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί το εμπόριο να «πληρώσει το μάρμαρο» για μια ακόμη φορά. Η συγκεκριμένη απόφαση θα ενισχύσει μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα και θα αποτελέσει χαριστική βολή για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
Για μια ακόμη φορά προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των εμπορικών καταστημάτων και υπέρ των υπεραγορών τροφίμων που πωλούν βιομηχανικά είδη του εμπορίου.
Η Ομοσπονδία Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής – Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που εκπροσωπεί τριάντα επτά (37) πρωτοβάθμια Σωματεία, καλεί την Κυβέρνηση να πάρει πίσω άμεσα τα νέα περιοριστικά μέτρα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί το μόνο που θα προσφέρουν είναι κάθετη μείωση στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού και απώλεια εσόδων, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη οικονομικά ταλαιπωρημένες από τη δωδεκαετή οικονομική και πανδημική κρίση, μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ


 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών
Επαγγελμάτων σχολιάζει ότι ο κλάδος μπαίνει ξανά σε «πολύμηνο άτυπο lockdown» και προβλέπει δύσκολο χειμώνα για τις επιχειρήσεις εστίασης. 

 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων ότι θα απαιτείται PCR ή rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων και στους μικτούς χώρους διασκέδασης. 

 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δήλωσε: «H πρόσβαση σε όσους συμπολίτες μας δεν έχουν εμβολιαστεί, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις τράπεζες, σε όλους τους μικτούς χώρους διασκέδασης, σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει, στα εμπορικά καταστήματα και σε όλες τις δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες, όπως είναι τα κομμωτήρια και κάθε άλλη δράση, θα γίνεται υποχρεωτικά με PCR ή rapid test». 

 

«Ένας δύσκολος χειμώνας περιμένει τις επιχειρήσεις τις εστίασης καθώς τα νέα μέτρα  που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης δημιουργούν νέα δεδομένα και περιορίζουν σημαντικά, με βάση τη μέχρι σήμερα εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την πελατειακή βάση των επιχειρήσεων του κλάδου», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων. 

 

Έτσι από το μίνι lockdown, η αγορά της εστίασης μπαίνει πλέον στον κύκλο του lockdown, συνεχίζει η ανακοίνωση. «Τα μέτρα της κυβέρνησης αναμφισβήτητα μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown», επισημαίνεται ακόμη. 

 

Η Ομοσπονδία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εργαλειοποιεί ξανά τις επιχειρήσεις εστίασης, «χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου». 

 

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων, επισημαίνει η ΠΟΕΣΕ, που καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει τις επιχειρήσεις με πρόσθετα αντισταθμιστικά μέτρα.  

 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει: 

  • Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
  • Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
  • Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας

 

«Στόχος όλων είναι να αντιμετωπιστεί η πανδημία με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αλλά παράλληλα οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα», καταλήγει η ανακοίνωση.