7.12.21

«ΑΠ.ΠΑΝΑΣ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ -ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ»


Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο Γραμματέας της και Βουλευτής Χαλκιδικής με το Κίνημα Αλλαγής Πάνας Απόστολος, ζητώντας από τέσσερις Υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών, Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη στήριξη των δομών και των λειτουργικών αναγκών των ΑμεΑ στη Χαλκιδική.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής αναφέρει, πως σύμφωνα με τις διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων φορέων και πολιτών οι

δομές που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες  των ατόμων με αναπηρίες αλλά και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν και διαθέτουν μειωμένο και ανειδίκευτο προσωπικό, ενώ αδυνατούν να υλοποιήσουν στο ακέραιο προγράμματα που καλύπτουν τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.


Παράλληλα ο κ. Πάνας στην παρέμβασή του επισημαίνει, πως σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ενδιαφερομένων υπάρχει μειωμένη δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους , ενώ σημειώνει και την ανάγκη για  υλοποίηση προγραμμάτων που θα βελτιώσουν την πρόσβασης των παιδιών ΑμεΑ σε παιδικές χαρές ανάλογων προδιαγραφών. Ταυτόχρονα, τονίζεται και η αδυναμία έγκαιρης είσπραξης των προνοιακών επιδομάτων από τους ενδιαφερομένους λόγω της υποστελέχωσης των ΕΛ.ΤΑ.


Ο κ. Πάνας δήλωσε χαρακτηριστικά : «Η ενίσχυση των δομών που υποστηρίζουν και εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία, όπως επίσης και η βελτίωση των υπηρεσιών που άπτονται των αναγκών τους είναι αδιαπραγμάτευτη. Με την παρέμβασή μου στη Βουλή ζητώ από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, να προχωρήσουν στη στήριξη των ατόμων με αναπηρία στη Χαλκιδική, στελεχώνοντας κατάλληλα με προσωπικό τις δομές, βελτιώνοντας την πρόσβασή τους σε κοινόχρηστους χώρους, αλλά και μεριμνώντας για έγκαιρη είσπραξη των προνοιακών επιδομάτων τους».



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


                                                      ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους κ.κ. Υπουργούς 1) Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη Κωστή

                                               2) Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο

                                                 3) Υγείας κ. Πλεύρη Αθανάσιο


«Θέμα : Απαραίτητη η άμεση στήριξη των δομών και των λειτουργικών αναγκών των ΑμεΑ στη Χαλκιδική»

 

Κύριοι Υπουργοί,


Είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις μέρες μας με την πανδημία σε εξέλιξη, συγκεκριμένες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας, να στερούνται σημαντικών παροχών και υποδομών από την Πολιτεία, καθιστώντας την καθημερινότητά τους δυσκολότερη.H κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα εμφανής στη Χαλκιδική με τους αρμόδιους φορείς, αλλά και τους ενδιαφερόμενους πολίτες, να δηλώνουν, πως τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα νιώθουν εγκαταλελειμμένοι.

Συγκεκριμένα αναφέρουν, πως οι δομές που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες  των ατόμων με αναπηρίες αλλά και τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν και διαθέτουν μειωμένο και ανειδίκευτο προσωπικό. Ταυτόχρονα, λόγω της κατάστασης αυτής παρουσιάζονται και δυσκολίες στο να υλοποιηθούν στο ακέραιο προγράμματα πρόληψης, αγωγής υγείας, ψυχολογικής-κοινωνικής υποστήριξης, αυτόνομης διαβίωσης, προ-επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης.

Επιπλέον, τονίζεται η μειωμένη δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες αλλά και κοινόχρηστους χώρους, καθώς δεν έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες δομές που θα διευκολύνουν την πρόσβαση και την εκεί παραμονή τους . Μάλιστα σημειώνουν, πως δεν υπάρχει προγραμματισμός, ώστε να είναι προσβάσιμες και ασφαλείς σε παιδιά  ΑμεΑ, οι υποδομές των παιδικών χαρών.

Επιπλέον τα άτομα με αναπηρία , φορείς ΑμεA στη Χαλκιδική και  κατά κύριο λόγο άτομα που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, αναφέρουν ότι , λόγω της έλλειψης προσωπικού και της υποστελέχωσης υπηρεσιών , δημιουργούνται πολλαπλά προβλήματα , καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες όχι μόνο στους ενδιαφερομένους αλλά και στα άτομα που τους εξυπηρετούν.


Επειδή είναι απαραίτητη η ενίσχυση των δομών που υποστηρίζουν και εξυπηρετούν τα άτομα με αναπηρία.

Επειδή στόχος πρέπει να είναι η ομαλή ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό του τόπου διαβίωσής τους.

Επειδή οι υπηρεσίες που άπτονται των αναγκών των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, πρέπει να στελεχωθούν με το απαιτούμενο προσωπικό.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :

1)Προτίθεσθε να προχωρήσετε στη στελέχωση των δομών ΑΜΕΑ στη Χαλκιδική με το κατάλληλο προσωπικό, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες τους;

2)Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για τη βελτίωση των υποδομών και της πρόσβασής σε κοινόχρηστους χώρους των ΑμεΑ,;

3)Τι σκοπεύετε να πράξετε με την στελέχωση των υπηρεσιών, ώστε να εξυπηρετούνται έγκαιρα τα άτομα με αναπηρία;

                                                                                                               Ο ερωτών Βουλευτής Χαλκιδικής

                                                                                                                                 

 

                                                                                                                                        Πάνας Απόστολος 


http://www.apostolospanas.gr/