5.1.22

ΕΦΕΤ Απέσυρε κολουράκια μούστου- κανέλας από δύο διαφορετικές εταιρείες με κουμαρίνη (είναι μέτρια τοξική για το ήπαρ και τα νεφρά )

 


Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ΕΦΕΤ Απέσυρε κολουράκια από δύο διαφορετικές εταιρείες με κουμαρίνη (είναι μέτρια τοξική για το ήπαρ και τα νεφρά )ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με στοιχεία: «Κουλουράκια με μούστο» με την επωνυμία ΜΙΤΖΕΛΑ των 400 γρ., με ημερομηνία λήξης 22.05.2022.

Το προϊόν παράγεται από την επιχείρηση ΚΑΟΥΝΑΣ ΑΕ, με έδρα την Αμαλιάπολη Αλμυρού. Εξετάστηκε από την Α' Χημική Υπηρεσία Αθηνών, της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους, της ΑΑΔΕ, όπου διαπιστώθηκε ότι περιέχει κουμαρίνη σε τιμή που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο.


Εξάλλου, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με στοιχεία: «Κουλουράκια κανέλας» με την επωνυμία ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΤΕΛΙΑΣ, των 400 γρ., με ημερομηνία παραγωγής 18.11.2021, ημερομηνία λήξης 18.05.2022 και αριθμό παρτίδας 142.

Το προϊόν παράγεται από τον ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΤΕΛΕΟΥ με έδρα τον Πτελεό Μαγνησίας. Εξετάστηκε από την Α' Χημική Υπηρεσία Αθηνών, της Γενικής Διεύθυνσης Γενικού Χημείου του Κράτους, της ΑΑΔΕ, όπου διαπιστώθηκε ότι περιέχει κουμαρίνη σε τιμή που υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπτό όριο.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση των συγκεκριμένων προϊόντων. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Τι είναι η κουμαρίνη

Η κουμαρίνη είναι μια ηπατοτοξική φυσική ένωση που βρίσκεται σε διάφορα είδη του φυτικού βασιλείου. Κουμαρίνη σε υψηλή περιεκτικότητα απαντάται σε διάφορα είδη του γένους Cinnamomum, όπως το Cinnamomum cassia, το Cinnamomum loureiroi και το Cinnamomum burmannii. Και τα τρία αυτά είδη αναφέρονται συνήθως ως cassia. Η cassia περιέχει υψηλές ποσότητες κουμαρίνης σε αντίθεση με το πιο ακριβό και λιγότερο χρησιμοποιούμενο είδος Cinnamomum verum ή πιο κοινά κανέλα Κεϋλάνης, που αναφέρεται και ως αληθινή κανέλα (true cinnamon). Η ευρωπαϊκή ένωση έχει θέσει σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων ανώτατο όριο για την συγκέντρωση κουμαρίνης με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1334/2008. Έχει καταγραφεί, βέβαια κουμαρίνη και σε άλλα βότανα και μπαχαρικά όπως το τσάι, το χαμομήλι, το μαχλέπι, το φασόλι Tonka και η φυσική βανίλια. Σε μικρή ποσότητα η κουμαρίνη βρίσκεται και σε πολλούς βρώσιμους καρπούς όπως φράουλες, μαύρες σταφίδες, βερίκοκα και κεράσια.
Ποιες είναι οι διαφορές κανέλας Κεϋλάνης και cassia;
Cassia ή αλλιώς κινέζικη κανέλα, καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα και την Ινδονησία. Αναπτύσσεται σε τροπικά κλίματα σε όλο τον κόσμο. Η κανέλα Κεϋλάνης, είναι γνωστή και ως «αληθινή κανέλα» αλλά δεν είναι η πιο συνηθισμένη μορφή που βρίσκουμε στο εμπόριο. Καλλιεργείται κυρίως στη Σρι Λάνκα, η οποία παλαιότερα λεγόταν Κεϋλάνη.

    Η γεύση: Η cassia θεωρείται πιο πικάντικη στη γεύση ενώ η κανέλα Κεϋλάνης είναι πιο ελαφριά με ήπιο άρωμα, πιο απαλή στην υφή και πιο γλυκιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αιθέρια έλαια. Οι σεφ προτιμούν συχνά την Κασία σε αλμυρά πιάτα όπως τα κρέατα και τις σούπες ενώ την γλυκιά, ηπιότερη Κεϋλάνης σε επιδόρπια.
    Ο φλοιός: Οι ράβδοι της cassia έχουν ένα μόνο στρώμα από παχύ φλοιό, ο οποίος είναι πιο ανοιχτόχρωμος, πιο σκληρός και σπάει πιο δύσκολα. Αντίθετα, τα ραβδιά της κανέλας Κεϋλάνης έχουν αρκετά στρώματα λεπτού φλοιού, ο οποίος είναι πιο σκούρος, πιο μαλακός και σπάει ευκολότερα.
    Η τιμή: Η cassia έχει χαμηλότερη τιμή και αυτός είναι ο λόγος που στο εμπόριο τα προϊόντα με την ονομασία «κανέλα», περιέχουν αυτό το είδος. Αντιθέτως η τιμή της Κεϋλάνης είναι πιο υψηλή και είναι συνεπώς πιο δυσεύρετη στην αγορά και με μικρότερη συχνότητα κατανάλωσης.
    Τα συστατικά: Η βασιυγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με στοιχεία: «Κουλουράκια με μούστο» με την επωνυμία ΜΙΤΖΕΛΑ των 400 γρ., με ημερομηνία λήξης 22.05.2022.