1.1.22

Αύξηση στην τιμή του take away και delivery καφέ και φαγητού κάνει ποδαρικό το 2022, από σήμερα λόγω «πλαστικών»

 


Με αύξηση στην τιμή του take away και delivery καφέ και φαγητού κάνει ποδαρικό το 2022, καθώς από σήμερα τίθεται σε ισχύ η εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης. Από σήμερα το take away καφέ ή άλλωνπροϊόντων που σερβίρονται σε πλαστικές συσκευασίες μιας χρήσης, λαμβάνει «φορο-καπέλο» 10 λεπτών του ευρώ.


Η ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος ύψους 4 λεπτών συν ΦΠΑ επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι και χωριστά για το καπάκι και ευρύτερα, σε συνάρτηση με το πλήθος των πλαστικών τεμαχίων που συνθέτουν τη συσκευασία τροφίμων και ποτών. Έτσι αν κάποιος από τον Ιανουάριο αγοράζει καφέ, θα επιβαρυνθεί με 4 λεπτά για το ποτήρι κι άλλα 4 λεπτά για καπάκι του ποτηριού. Αν σε αυτά προσθέσουμε και ΦΠΑ 13%, τότε η συνολική επιβάρυνση φτάνει στα 9 λεπτά και με την στρογγυλοποιηση το πράσινο «καπέλο» θα φτάσει στα 10 λεπτά.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ «από την 1η Ιανουαρίου 2022 επιβάλλεται εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος σε take away και delivery για τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης, που διατίθενται ως συσκευασία των τροφίμων και των ποτών κατά την πώλησή τους από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και από επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, οι οποίες πωλούν τρόφιμα και ποτά».
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος. «Το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά».