24.3.22

Δήμος Προποντίδας: Εγκαίνια Υπαίθριας Πινακοθήκης "1821- 2021" -αφηγείται τα γεγονότα της επανάστασης της Χαλκιδικής του 1821.

 


Παρουσία πλήθους μαθητών των σχολικών μονάδων των Ν. Μουδανιών, εκπαιδευτικών αλλά και πολιτών πραγματοποιήθηκαν το πρωί 24-3-22 τα εγκαίνια της υπαίθριας πινακοθήκης, που τοποθετήθηκε κατά μήκος της εξωτερικής όψης του ΕΠΑΛ και αφηγείται τα γεγονότα της επανάστασης της Χαλκιδικής του 1821.

Με τη συμβολή εικαστικών δημιουργών, μελών τόσο του συλλόγου εικαστικών δημιουργών Ν. Προποντίδας όσο και καλλιτεχνών από άλλες περιοχές, κυρίως αυτοδίδακτων, αποδόθηκαν με εικόνα τα ιστορικά γεγονότα που τη φροντίδα καταγραφής τους είχε ο εκπαιδευτικός Χρήστος Φυλαχτός.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η βουλευτής του νομού Κυριακή Μάλαμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιώργος Ιωάννης και η Προϊσταμένη Α/θμιας Εκπαίδευσης Ζελιλίδου Χρυσούλα. Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και του Κοινοτικού Συμβουλίου Ν. Μουδανιών, ενώ τον Υφυπουργό Εσωτερικών για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Στ. Καλαφάτη εκπροσώπησε η συνεργάτης του Ζαφειρούλα Μυλωνά.
«Για εμάς ως Δήμος η επετειακή χρονιά επικεντρώθηκε στην απόδοση τιμής στους δικούς μας ανθρώπους, στους δικούς μας ήρωες, στους προγόνους μας. Στόχος μας ήταν η ανάδειξη της άγνωστης από πολλούς και αδικημένης επανάστασης της Χαλκιδικής. Μίας επανάστασης πάνδημης. Ο καθένας, η καθεμία από άκρη σε άκρη του νομού πήραν ό, τι μέσα διέθεταν και ρίχτηκαν στον αγώνα.
Στοχεύοντας στο να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα βασικά γεγονότα και οι πρωταγωνιστές αυτής αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την υπαίθρια πινακοθήκη και με τη βοήθεια της τέχνης και του λόγου με τρόπο εύληπτο και άμεσο, μικροί και μεγάλοι να μάθουν για αυτήν.
Αντί τα έργα να περιοριστούν σε μία κλειστή αίθουσα μουσείου, στόχος ήταν να στηθούν σε σημείο που να μπορούν όλοι με ευκολία να τη δουν και να διδαχθούν. Επιλέχθηκε σκόπιμα ένας από τους δρόμους που κυρίως φιλοξενούνται σχολεία. Μας ενδιέφερε αυτό. Μας ενδιαφέρει η επαφή παιδιών με την ιστορία για την απόκτηση της ιστορικής γνώσης και μνήμης αλλά και η διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας. Ευχή μας είναι να επισκεφθούν στο μέλλον όλα τα σχολεία του Δήμου μας την υπαίθρια αυτή πινακοθήκη, και γιατί όχι και τα σχολεία άλλων Δήμων» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Μ. Καρράς.
Ποιοι εργάστηκαν για την υπαίθρια πινακοθήκη:
•Σύλληψη ιδέας, επιμέλεια εντύπων: Γραφείο Επικοινωνίας Δήμου Ν. Προποντίδας (Κεφάλα Ελευθερία, Θεοχαρίδου Δέσποινα)
•Την ευθύνη για την εγκυρότητα των ιστορικών γεγονότων της εποχής την έχει ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Χρήστος Φυλαχτός.
•Την οργάνωση, τον συντονισμό της συλλογής των έργων, τη σύνδεση του κειμένου με την εικόνα, μέχρι την τελική μορφή της ιστοριογραμμής, ανέλαβε η εκπαιδευτικός Αθανασία Εμμανουηλίδου.
•Τη φωτογράφιση των έργων, την ψηφιακή οργάνωση - γραφιστική, την επιμέλεια εκτύπωσης και την καλλιτεχνική τοποθέτηση των έργων ανέλαβε ο ζωγράφος Συμεών Δερμεντζίδης.
•Εικαστικοί δημιουργοί που συμμετείχαν (με αλφαβητική σειρά) είναι: Δερμεντζίδης Συμεών, Εμμανουηλίδου Αθανασία, Καραγιάννη Αναστασία, Καραγιάννη Αργυρώ, Καρανικόλα Ελευθερία, Καρυπίδου Κατερίνα, Κυπαρίσσης Αθανάσιος, Λιάμπας Δημήτρης, Μαλτέζου Ειρήνη, Νικόλτσιος Βασίλειος, Πανταζίδου Βασιλική, Παπαγεωργίου Σπάσιτς Σουζάνα, Παπαδοπούλου Βούλα, Παυλής Βασίλης, Σβίτης Γεώργιος, Τσιτσάνη Μαρία και Τουμπέκης Χαράλαμπος.