30.4.22

Νικήτη: No1 στην οικοδομική δραστηριότητα , αλλά ..??

 


Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ως και 40 οικοδομές κτίζονται ταυτόχρονα αυτή την περίοδο στην Παραλία της Νικήτης, παρά τις ανατιμήσεις στα δομικά υλικά. Η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζεται με ρυθμούς αλματώδεις, οι τιμές στα νεόδμητα πιέζουν προς τα άνω τις 2.200 ευρώ/τ.μ., ενώ η μεγάλη ζήτηση για δεύτερη κατοικία αλλά και για τουριστικά καταλύματα, έχει αναδείξει τη Νικήτη, βάσει του πληθυσμού

της, στην περιοχή της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη οικοδομική δραστηριότητα.

Η Νικήτη, το χωριό αυτό των 2.500 μονίμων κατοίκων στη Σιθωνία Χαλκιδικής, λόγω της μεγάλης ανοικοδόμησης που άρχισε πριν από μία δεκαετία και συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, αποτελεί πραγματικά case study για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ανάπτυξης τουριστικών περιοχών. 

Βορειοελλαδίτες, πάρα πολλοί Βούλγαροι, Ουκρανοί και Ρώσοι, είδαν στη Νικήτη τον παράδεισο των θερινών τους διακοπών. Όμως την Νικήτη έβαλαν στον επενδυτικό τους φακό και πάρα πολλοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού, όπως βέβαια και εργολάβοι – κατασκευαστές. Όλοι έσπευσαν να αξιοποιήσουν τις μεγάλες επεκτάσεις του Ρυμοτομικού Σχεδίου του Παραλιακού Οικισμού, με τις οποίες υπερδιπλασιάστηκε η έκταση της λεγόμενης Νέας Νικήτης.


Επεκτάσεις και, επεκτάσεις επί επεκτάσεων. Η Παραλία Νικήτης, το τμήμα του οικισμού δηλαδή που σηκώνει το μεγαλύτερο μέρος της ανοικοδόμησης, υπερδιπλασιάσθηκε σε έκταση, αφού στα 688 στρέμματα που είχε έκταση το Ρυμοτομικό του Σχέδιο, προστέθηκαν σε δύο στάδια, άλλα 906 στρέμματα και, θα προστεθούν ακόμη 745 όταν γίνει η μελέτη πολεοδόμησης που εκκρεμεί. Κοντολογίς από τα 688 στρέμματα, η Παραλία Νικήτης θα φτάσει να έχει επιπλέον 1.651 στρέμματα και, όλη μαζί 2.339 στρέμματα!


Τι απαιτεί μία τέτοια έκταση σε νέες υποδομές αλλά και συντήρηση υφισταμένων; Πώς και από πού μπορούν να βρεθούν τα χρήματα; Mήπως πρέπει ο Δήμος, ως επισπεύδων και με τη βοήθεια κεντρικών φορέων με μεγαλύτερη εμπειρία να καταρτίσουν κάποιο χρηματοοικονομικό σχέδιο; Mήπως οι ιδιοκτήτες που βλέπουν τα χωράφια τους να γίνονται οικόπεδα και να αποκτούν αξία πρόσθετη, πρέπει να εισφέρουν σε γη και χρήμα;




H ανοικοδόμηση έφερε επενδύσεις και χρήμα στη Νικήτη, αλλά μαζί της ήρθαν και τα προβλήματα στις υποδομές. Δεν υπάρχουν τα χρήματα- υπόθεση πάρα πολλών εκατομμυρίων- για τα βασικά δίκτυα υποδομών, οι εσωτερικοί δρόμοι στις επεκτάσεις είναι χωμάτινοι, ο Βιολογικός Καθαρισμός Λυμάτων έχει φτάσει στα όριά του και ευτυχώς είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την αναβάθμισή του, ενώ ο Δήμος περιμένει πώς και πώς τα έργα Α’ Φάσης του Φράγματος στο Χαβρία, για να μη διψάσουν μόνιμοι κάτοικοι, παραθεριστές και δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών.

«Η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι άθλια, δεν υπάρχουν τα χρήματα για να κατασκευαστούν έργα υποδομής στις επεκτάσεις. Μετά βίας καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα, η μισθοδοσία και τα αυξημένα κόστη για παρεχόμενες υπηρεσίες στη διάρκεια του καλοκαιριού. Ευτυχώς είχε εξασφαλισθεί ένα κονδύλιο 7 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των Βιολογικών Εγκαταστάσεων σε Νικήτη και Νέο Μαρμαρά, κάναμε το διαγωνισμό και περιμένουμε την ανάδειξη αναδόχου μέσα στον Αύγουστο» δήλωσε στο GRTimes.gr ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Κυπαρρίσης Ντέμπλας προσθέτοντας:

«Πώς να αντιμετωπισθούν αυτές οι ανάγκες σε έργα υποδομής, όταν η Νικήτη -Παλιό χωριό και Παραλία- που έχει μόνιμο πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους, φθάνει στα Σαββατοκύριακα του Αυγούστου να δέχεται ως και 30.000 άτομα;»

Χωριό τον χειμώνα, πόλη το καλοκαίρι. 

Θα μπορούσε πράγματι η Νικήτη να γίνει case study για την τουριστική ανάπτυξη, θα έπρεπε να έχει γίνει, γιατί υπήρχε περίοδος προ τριετίας, που όταν στη Θεσσαλονίκη δεν κτίζονταν παραπάνω από 10 οικοδομές ταυτόχρονα, στη Νικήτη κατασκευάζονταν 80!

Σήμερα η Νικήτη είναι το πιο μεγάλο χωριό της Χαλκιδικής, με οικισμό εντός ορίων, ενώ πρόκειται να επεκταθεί κι άλλο όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος, πολιτικός μηχανικός και πρώην βουλευτής κ. Αθανάσιος Ξανθόπουλος, αφού εκκρεμεί η πολεοδομική μελέτη για ακόμη 460 στρέμματα ανατολικά προς Μαρμαρά και, 285 στρ. δυτικά προς Μεταμόρφωση, συνολικά 745 στρέμματα,  σύμφωνα με το Γ.Π.Σ. του προΚαλλικρατικού Δήμου Σιθωνίας.

Στοιχεία για το πως έφτασε να μεγαλώσει τόσο η Νικήτη, για τις τιμές στα ακίνητα, τη ζήτηση, τις επεκτάσεις, τα έργα που χρειάζεται η περιοχή και τους τρόπους (;) χρηματοδότησης, έδωσαν στο GRTimes.gr, πλην των κυρίων Ντέμπλα και Ξανθόπουλου, ο πολιτικός μηχανικός και πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Ανδρέας Χλιούμης και ο μεσίτης κ. Παναγιώτης Κανατάς.

Το μπουμ της ανοικοδόμησης

Όπως είπε ο κ. Κανατάς, η μεγάλη ανοικοδόμηση στην Παραλία Νικήτης, δηλαδή κάτω από τη Λεωφόρο Σιθωνίας, ξεκίνησε το 2012-2013 και εντάθηκε από το 2018-2019, με τη ζήτηση να συνεχίζει να είναι πολύ ισχυρή, έτσι που τα νέα σπίτια πωλούνται  από τα θεμέλια.

«Αρκεί να σας πω ότι μόνο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 είχαν εγκριθεί επενδύσεις σε 2.500 ενοικιαζόμενα δωμάτια, χωρίς να υπολογίσουμε τις νέες κατασκευές κατοικιών, διαμερισμάτων και μεζονετών.

«Αυτή την περίοδο ανεγείρονται πολλές κατασκευές, ακόμη με μεγαλύτερους ρυθμούς καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση από Έλληνες, Ουκρανούς, Ρώσους ( σ.σ. οι Ρώσοι μέχρι πρότινος) και πάρα πολλούς Βούλγαρους».

Όπως φαίνεται από μία αρχική έρευνα, το τετραγωνικό μέτρο στις νεόδμητες κατοικίες  πωλείται από 1.800 έως και 2.200 ευρώ, αλλά εκτιμάται ότι λόγω της ανόδου στο κόστος κατασκευής, ότι η τιμή ανά τ.μ. θα αυξηθεί και μάλιστα αισθητά.

Γιατί δεν επαρκούν οι υποδομές

«Οι πόροι του Δήμου, ενός μικρού Δήμου, δεν επαρκούν για να κατασκευαστούν οι εκτεταμένες υποδομές που απαιτούνται για τις επεκτάσεις αλλά και για πρόσθετα έργα όπως π.χ. η αναβάθμιση της εγκατάστασης του Βιολογικού Καθαρισμού. Η κεντρική κυβέρνηση επιδοτεί τη Χαλκιδική σαν ένα νομό π.χ. 100.000 κατοίκων, ο οποίος όμως το καλοκαίρι φτάνει να έχει ως και 600.000 κατοίκους μαζί με τους τουρίστες και επισκέπτες, επόμενο είναι να δοκιμάζονται οι υποδομές, τα δίκτυα,  αλλά και να μην επαρκούν», υποστήριξε ο κ. Χλιούμης.

Η ανοικοδόμηση στη Παραλία Νικήτης μπορεί να φαίνεται πάρα πολύ μεγάλη και είναι, αλλά ο συγκεκριμένος οικισμός είναι ο μοναδικός στη Χαλκιδική- μαζί με τις Καλύβες Πολυγύρου- που διαθέτει οικόπεδα αδόμητα. Όπως εξήγησε ο κ. Χλιούμης, με τους οικισμούς της Κασσάνδρας κορεσμένους, επόμενο ήταν οι εργολάβοι να στραφούν στις δύο περιοχές που έχουν οικόπεδα ελεύθερα, στην Παραλία Νικήτης και στις Καλύβες Πολυγύρου.

«Πέραν αυτού» πρόσθεσε ο κ. Χλιούμης, «η Νικήτη το αξίζει, γι’ αυτό και  προσελκύει το ενδιαφέρον εργολάβων, αγοραστών και τουριστικών επιχειρηματιών. Έχει γίνει η ανάπλαση της παραλίας του οικισμού, υπάρχουν όμορφες κοντινές παραλίες για λουόμενους, αξιόλογες τουριστικές υποδομές, ενώ ο παλιός οικισμός που έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος, ξεχωρίζει σαν οικιστικό σύνολο».

Η οικοδομική δραστηριότητα συνεχίζεται λοιπόν με πυρετώδεις ρυθμούς, αλλά γεγονός είναι ότι οι ανατιμήσεις στα δομικά υλικά,αλλά και στο ενεργειακό κόστος, έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τους εργολάβους που έκαναν συμβόλαια με παλαιότερες τιμές και πρέπει να παραδώσουν φέτος στους αγοραστές. Επίσης πρέπει να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.

Το σερί των επεκτάσεων

Με τις επεκτάσεις του 1992 και του 2004, η Νέα Νικήτη -και ουσιαστικά κάτω από τη Λεωφόρο Σιθωνίας- υπερδιπλασιάστηκε σε έκταση, αφού στα 688 στρέμματα του προϋπάρχοντος Τομέα Γ που αφορούσε το Ρυμοτομικό Σχέδιο Παραλίας Νικήτης (έτος 1970), προστέθηκαν 341 στρέμματα με την επέκταση του 1992  ανατολικά προς Μαρμαρά (περιοχή Αγίου Γεωργίου) και, δυτικά προς Μεταμόρφωση, ακόμη 565 με την επέκταση του 2004. Συνολικά με τις επεκτάσεις αυτές, στο παράλιο χωριό προστέθηκαν 906 στρέμματα.

Να σημειωθεί πως η Παλιά Νικήτη, Τομέας Β, έχει έκταση 477 στρέμματα. Πριν τις δύο μεγάλες επεκτάσεις του 1992 και 2004, είχε δοθεί μία επέκταση το 1988, άνωθεν του οδικού άξονα, 142 στρεμμάτων. Το μεγάλο όμως μπουμ των επεκτάσεων, έγινε προς την πλευρά της παραλίας , τα έτη 1992 και 2004.

Στις επεκτάσεις ο συντελεστής δόμησης είναι 0,4 , που συνεπάγεται ότι σε αυτές μπορούν να κτιστούν ως 360.000 τ.μ. Εκτίμηση είναι, ότι οι εργολάβοι θα έχουν ακόμη δουλειά στη Νικήτη, για τα επόμενα τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Χωρίς εισφορά σε γη και χρήμα

Το πρόβλημα με τις υποδομές στις επεκτάσεις προκύπτει επειδή, δυστυχώς, δεν έχουν εισφορά σε γη και σε χρήμα. Τα έργα σε αυτές τις επεκτάσεις, δρόμοι, δίκτυα, ηλεκτροφωτισμός, διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, θα έπρεπε να έχουν γίνει μέσα από εισφορές σε γη και σε χρήμα, κάτι που δεν συνέβη τα προηγούμενα πολλά χρόνια, επισήμανε ο κ. Ντέμπλας.

Πέραν αυτού, ο Δήμος κινδυνεύει να χάσει δεσμευμένους από το 1992 κοινόχρηστους χώρους, επειδή με νόμο του 2020 του ΥΠΕΝ (πρώην υφυπ. Δημήτρης Οικονόμου), μετά την παρέλευση 15ετίας από την ημερομηνία δέσμευσης, αυτή αίρεται εάν δεν έχει ήδη γίνει η απαλλοτρίωση και δεν έχει αποζημιωθεί ο ιδιοκτήτης.

Συνεπώς ο Δήμος βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο πολύ μεγάλα προβλήματα: α) Δεν έχει χρήματα για έργα υποδομών που απαιτούν άγνωστο πόσες δεκάδες εκατομμυρίων. β) Κινδυνεύει να χάσει κοινόχρηστους χώρους- πάρκα, παιδικές χαρές, χώρους στάθμευσης- αν οι ιδιοκτήτες προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και ζητήσουν, άρση της δέσμευσης στην περιουσία τους.

Υπάρχει λύση σε αυτό το πρόβλημα; Προφανώς πρέπει να γίνει ένα σχέδιο χρηματοδότησης των βασικών υποδομών, σε βάθος χρόνου. Θα μπορούσε να επιβληθεί από πλευράς Δήμου, κάποιο τέλος στους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά θα μπορούσε να εξετασθεί και ένα σχήμα που θα συμπεριλάμβανε δανεισμό όπως και ενίσχυση από πόρους της κεντρικής κυβέρνησης.

Στο μεταξύ η Νικήτη μεγαλώνει και ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους καλοκαιρινούς παραθεριστές.

Πηγή : https://www.grtimes.gr