H Χαλκιδική με αιχμή του δόρατος ορισμένα πολύ αξιόλογα γαστρονομικά εστιατόρια σε πολυτελή ξενοδοχεία, ξεδιπλώνει τη μεγάλη δυναμική της στην σκηνή του fine dining, ενώ το ψηφιδωτό συμπληρώνουν ελάχιστες μεν, αλλά εξαιρετικές παραδοσιακές ταβέρνες που αξίζουν την προσοχή.
ANDROMEDA RESTAURANT
Εστιατόριο που σερβίρει και σε εξωτερικό χώρο, εστιατόριο με δικό του parking ή παρκαδόρο, εστιατόριο με ιδιαίτερα γοητευτική τοποθεσία ή διακόσμηση, εξαιρετική λίστα κρασιών.
«Φιλοξενείται» σε μια μαγευτική βεράντα την οποία σκιάζουν πανύψηλα πεύκα, έχει θέα τον Τορωναίο Κόλπο και είναι το à la carte εστιατόριο του Danai Resort, στο οποίο σερβίρεται μια ραφιναρισμένη καλοκαιρινή κουζίνα. Στο Andromeda, ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης ενσωματώνει κάποια πιάτα που απαντούν πιο καθημερινές ανάγκες των ενοίκων του ξενοδοχείου, αλλά την ίδια στιγμή πολλές από τις προτάσεις του καταλόγου κατατάσσονται στην κατηγορία της υψηλής γαστρονομίας. Η πρόσβαση στο μυθικό κελάρι του ξενοδοχείου, αλλά και οι εξαιρετικές δημιουργίες του pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη αναβαθμίζουν την εμπειρία.
BUBO FINE DINING
Εστιατόριο που σερβίρει σε εξωτερικό χώρο, εστιατόριο με δικό του parking, εστιατόριο με ιδιαίτερα γοητευτική τοποθεσία ή διακόσμηση.
Στο ανακαινισμένο all day και à la carte εστιατόριο του μοντέρνου και ντιζαϊνάτου Ekies All Senses Resort, το Bubo Fine Dining, ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης παρουσιάζει ένα μοντέρνο και ταυτόχρονα γευστικό μενού, στο οποίο συνδυάζει επιτυχημένα και παιχνιδιάρικα τα πολύ σύγχρονης αντίληψης πιάτα του με μερικές αναθεωρημένες – σήμερα πια – κλασικές του δημιουργίες. Το μποστάνι του ξενοδοχείου προσφέρει πλέον όλα του τα αγαθά για να δημιουργηθούν τα πιάτα.
CABANA
Εστιατόριο που σερβίρει σε εξωτερικό χώρο, εστιατόριο με δικό του parking ή παρκαδόρο, εστιατόριο με ιδιαίτερα γοητευτική τοποθεσία ή διακόσμηση.
Ο σεφ Σωκράτης Λειβαδάς στο εστιατόριο Cabana, δίπλα στην πολύ όμορφη παραλία του Sani Club, τραβά επάξια τα βλέμματα επάνω του μέσα από μία κουζίνα που χαρακτηρίζεται από λεπτότητα και ισορροπίες. Υψηλές τεχνικές, πετυχημένες μεταβάσεις από τη θάλασσα στη γη και τέλος ένας εξαιρετικός pastry chef, ο Γιώργος Αυγέρος, για να κλείσει με ιδανικό τρόπο το γεύμα.
FRESCO
Εστιατόριο που σερβίρει σε εξωτερικό χώρο, εστιατόριο με δικό του parking ή παρκαδόρο, εστιατόριο με ιδιαίτερα γοητευτική τοποθεσία ή διακόσμηση.
Ο Έκτορας Μποτρίνι για ακόμη μια χρονιά συνεχίζει να κεντά με δεξιοτεχνία το μενού στο καλαίσθητο εστιατόριο Fresco εντός του πολυτελούς Sani Dunes, κατεβάζοντας όμως λίγο ταχύτητα. Ραφινάρει με άψογη τεχνική, πάντα, τις κλασικές συνταγές της Ιταλίας, τις οποίες επίσης ραντίζει με γευστικά στοιχεία από την ιδιαίτερη πατρίδα του: την Κέρκυρα. Πιάτα πολύ υψηλού επιπέδου το cappuccino σουπιάς και οι γαρίδες a la puttanesca με ελιές.
KAMARES BY SPONDI
Εστιατόριο που σερβίρει σε εξωτερικό χώρο, εστιατόριο με δικό του parking ή παρκαδόρο, εστιατόριο με ιδιαίτερα γοητευτική τοποθεσία ή διακόσμηση.
O Arnaud Bignon επιμελείται με προσοχή το εστιατόριο Kamares by Spondi στο μαγευτικό μπαλκόνι του ξενοδοχείου Eagles Palace στην Ουρανούπολη. Ο πολυβραβευμένος σεφ, δίνοντας στην κουζίνα μία γοητευτική γαλλική χροιά, μαζί με το σεφ της Θάνο Γιαννακό οδηγούνται σε ένα ενδιαφέρον γαστρονομικό μενού που ναι μεν έχει τις γευστικές του βάσεις στην Ελλάδα, αλλά συχνά ρίχνει ματιές στη Γαλλία. Υψηλού ενδιαφέροντος πιάτο ο ντολμάς με αφρό από hollandaise, καθώς και το pithivier. Ονειρεμένη θέα και πανέμορφα χρώματα στο ηλιοβασίλεμα.
ΜΑΡΙΝΑ
Ανοιχτό όλο τον χρόνο, εστιατόριο που σερβίρει και σε εξωτερικό χώρο,εστιατόριο με δικό του parking.
Δικαίως το εστιατόριο του Κωνσταντίνου Κανακάρη στη Ποτίδαια, δίπλα στα καρνάγια, θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία σημεία θαλασσινής εστίασης στην Ελλάδα. Η πρώτη ύλη που σπαρταράει και αστράφτει από φρεσκάδα, σε συνδυασμό με τη μαεστρία σε τηγάνι και σχάρα, αλλά ακόμη και ορισμένες λεπτές τεχνικές επάνω στην ωμοφαγία, το καθιστούν εξαιρετικά νόστιμο, διαχρονικό και σύγχρονο μαζί.
ΜΠΟΥΚΑΔΟΥΡΑ
Ανοιχτό Μάρτιο – Νοέμβριο, εστιατόριο που σερβίρει και σε εξωτερικό χώρο, εστιατόριο με δικό του parking, εστιατόριο πλάι στη θάλασσα με ιδιαίτερα γοητευτική τοποθεσία.
Μια αγέρωχη καπετάνισσα της γευστικής παράδοσης, η Γιώτα Κουφαδάκη, καταφέρνει να συγκινεί με τα κορυφαία μαγειρευτά της στη Μπουκαδούρα, μετατρέποντας το εστιατόριο σε κανονικό προσκύνημα για όλους εκείνους που αναζητούν την αυθεντικότητα στην εθνική κουζίνα μας. Ό, τι και να πιάσει με τα χέρια της το κάνει με τόσο μεράκι και αφοσίωση που ξεχειλίζει νοστιμιά και Ελλάδα. Αν προσθέσετε σε αυτή τη διαχρονική περιγραφή και την απίθανη τοποθεσία της Μπουκαδούρας, η οποία σου προσφέρει την ευκαιρία να βγάλεις φωτογραφίες για καρτ ποστάλ, τότε μία επίσκεψη κρίνεται αναγκαία.
SQUIRREL
Εστιατόριο που σερβίρει σε εξωτερικό χώρο, εστιατόριο με δικό του parking ή παρκαδόρο, εστιατόριο με ιδιαίτερα γοητευτική τοποθεσία ή διακόσμηση, εξαιρετική λίστα κρασιών.
To σοφιστικέ εστιατόριο Squirrel φιλοξενείται σε ένα υπέροχο μαρμάρινο μπαλκόνι, επάνω από τη θάλασσα και κάτω από τα ψηλά πεύκα, εντός του υπερπολυτελούς Danai Beach Resort & Villas. Ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πολυσυλλεκτικό γαστρονομικό εστιατόριο που για χρόνια λαμβάνει τη μέγιστη διάκριση των τριών αστεριών FNL, καθιστώντας το ένα από τα πέντε εστιατόρια στην Ελλάδα που το καταφέρνουν για το 2022. Οι σύνθετες βαθιές γεύσεις που απορρέουν από την υψηλής τεχνικής μαγειρική του, σε συνδυασμό με την art de la table, τις γλυκές αλχημείες του εξαιρετικού pastry chef Σπύρου Πεδιαδιτάκη, αλλά και την ολοκληρωμένη οινική εμπειρία που μπορεί κανείς να ακολουθήσει μέσα από τα μονοπάτια που ανοίγει ο sommelier Απόστολος Πλαχούρας, οδηγούν σε μία απόλυτη fine dining εμπειρία.
Εστιατόριο που σερβίρει σε εξωτερικό χώρο, εστιατόριο με δικό του parking, εστιατόριο με ιδιαίτερα γοητευτική τοποθεσία ή διακόσμηση.
Το γκουρμέ εστιατόριο του μοντέρνου και ντιζαϊνάτου Ekies Αll Senses Resort, το The Treehouse, φιλοξενείται σε ένα πολύ ατμοσφαιρικό δεντρόσπιτο, ανάμεσα στα κλαδιά ενός από πανύψηλου δέντρου του πευκοδάσους του Ίταμου. Εδώ ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης, με απόλυτη λεπτότητα στις γεύσεις και με αριστοτεχνικές μαγειρικές κινήσεις, δημιουργεί ένα ξεχωριστό γαστρονομικό αφήγημα. Ορισμένα δε σημεία του μενού, όπως ο μπακαλιάρος με μανιτάρια ή το περιστέρι, είναι στο επίπεδο του αριστουργηματικού, με αποτέλεσμα να μετατρέπουν αυτομάτως το “Δεντρόσπιτο¨ σε γαστρονομικό προορισμό.
Εστιατόριο που σερβίρει και έξω, εστιατόριο με δικό του πάρκιν ή παρκαδόρο.
Η ταβέρνα-«θρύλος» του Γιώργου Σουσούρα στη Κρυοπηγή. Άνοιξε το 1983 και σταδιακά μετατράπηκε σε ένα σπουδαιό εστιατόριο δημιουργικής ψαροφαγίας. Το 2001 ήταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που «τόλμησε» να βάλει σκορπίνα και μπακαλιάρο στα κάρβουνα και να σερβίρει σασίμι τόνου. Τώρα έχει αναλάβει ο γιος του ο Αστέριος, μέγας γνώστης του ψαριού και σοβαρός γαστρονόμος. Μια εντυπωσιακά σπαρταριστή ψαριέρα με ψαροντουφεκισμένα ψάρια τα οποία ψήνει υποδειγματικά ενώ από τα πιο δημιουργικά πιάτα ξεχωρίζει το καπνιστό σκουμπρί με sauce γαλλικής κρεμμυδόσουπας και η σαρδέλα με μπουρδέτο. Κλείσιμο με ενα εκπληκτικό δικό τους χαλβά με βουβαλίσια κρέμα. Αρκετά ενημερωμένη λίστα κρασιών.
https://www.fnl-guide.com/gr/el/fnl-best-restaurants/halkidiki-bra-2022/