Ήταν η εκδήλωση ανάμνησης του γέροντα Επιφάνιου του Μυλοποταμινού, που αφιέρωσε τη ζωή του στον Άθωνα, κάνοντας γνωστό το Άγιον Όρος στα πέρατα του κόσμου μέσα
από τη μαγική του κουτάλα και την αγάπη του στην αγιορείτικη μαγειρική.Ήταν μια εκδήλωση που επιθυμούσε να πραγματοποιήσει, παρουσία Ιταλών ιερέων της φραγκισκανικής εκκλησίας της Ασίζης, οι οποίοι ήλθαν από τη Ρώμη για να τιμήσουν το έργο του: οι ίδιοι έχουν αναλάβει τη μετάφραση των βιβλίων μαγειρικής στην ιταλική γλώσσα και τη διοχέτευσή τους στην ιταλική αγορά.
Ο γέροντας δεν πρόλαβε να τους υποδεχθεί τόσο επίσημα. Κι έτσι αναλάβαμε να τους υποδεχθούμε εμείς σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που τόσο στήριξε τη δραστηριότητα του πατέρα Επιφάνιου όσο αυτός ήταν εν ζωή.
Ο Γιάννης Χρυσάφης, στενός του συνεργάτης, προλόγισε τη βραδιά στην ιταλική γλώσσα.
Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη συνέχισε στην ελληνική.
Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων χαιρέτησαν.
Μαζί μας Ιταλοί τουριστικοί πράκτορες, εκπρόσωποι της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Τοσκάνης, οι οποίοι ήλθαν από τη Φλωρεντία για να ακολουθήσουν μοναστηριακές διαδρομές εντός και εκτός του Άθωνα.
Εκστασιάστηκαν!
Ο guest chef Γιώργος Παλησίδης, ο Pasqualle Lempo και η executive chef του Xenia Ouranoupolis Ειρήνη Σδούκου μαγείρεψαν, παίρνοντας συνταγές από τα μαγειρικά του βιβλία. Μας θύμισαν ότι ο γέροντας, μέσα από την πραότητα, την απλότητα και τη γαλήνη που κουβαλούσε, επιτέλεσε τεράστιο έργο: όχι μόνο για την προώθηση του Αγίου Όρους, αλλά και για την προώθηση της προαθωνικής χερσονήσου, η οποία υιοθέτησε τον τρόπο αγιορείτικης μαγειρικής, κουλτούρας, συμπεριφοράς.
Στο γέροντα Επιφάνιο το Μυλοποταμινό οφείλουμε. Μόνο οφείλουμε.
Γιατί χωρίς τη γνώση, αλλά μόνο με το ένστικτο, την ευφυία και το ταλέντο απέδειξε πως η αγάπη και μερικές κατσαρόλες αρκούν για να φτάσεις στο θαύμα.
Δώσαμε υπόσχεση πως κάθε χρόνο θα τιμούμε τα θαύματά του. Μέσα από απλούς, αλλά καθαρούς επικοινωνιακούς λόγους.
http://www.cluster-aristotle.travel