Από το καλοκαίρι του 2021 σχεδόν όλοι οι συνεταιρισμοί της Χαλκιδικής προσπαθούν ώστε να αποζημιωθεί ένα μέρος της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης,
πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών, «από το λεγόμενο «πακέτο» αποζημιώσεων του παγετού 2021 εξαιρέθηκε μόνο η ελαιοκαλλιέργεια.Οι αγρότες περιμέναμε το πόρισμα του ΕΛΓΑ. Τα κεντρικά της Αθήνας το είχαν από το Νοέμβριο του 2021 και γνώριζαν το ύψος της ζημιάς. Είμαστε ο πρώτος νομός που ζήτησε ενισχύσεις de minimis. Αλλά τελικά βλέπουμε ότι βρεθήκαμε εκτός αποζημιώσεων. Και μιλάμε ότι η ελιά Χαλκιδικής κατέχει πάνω από το 40% των εξαγωγών επιτραπέζιας ελιάς. Τώρα βλέπουμε κατά εξαίρεση στη Λέσβο ότι ανακοινώθηκε η χορήγηση ενισχύσεων de minimis ύψους 8.190.000 ευρώ. Καλά κάνουν και δίνουν στους παραγωγούς ελαιοποιήσιμης ελιάς ενισχύσεις αλλά θα πρέπει να δώσουν και στους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς».
Ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων, ανακοίνωσε ότι «ακαρπία και μειωμένη παραγωγή είχαμε στην ελιά το 2021 λόγω του παγετού. Επισκεφτήκαμε όλους τους τοπικούς βουλευτές τον Αντιπεριφερειάρχη το Επιμελητήριο όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα και δηλώνουν υποστήριξη στο πρόβλημα που προέκυψε! Τι πετύχαμε ως τώρα. Σε ερωτήσεις βουλευτών την δέσμευση του πρώην υπουργού από τα έδρανα της βουλής πως η Χαλκιδική δεν θα αδικηθεί και θα αποζημιωθεί ανάλογα! Την επίσκεψη τον προέδρου του ΕΛΓΑ το καλοκαίρι του 2021 ώστε να δει το πρόβλημα που υπάρχει με την συμμετοχή στελεχών του υποκαταστήματος της Θεσσαλονίκης και του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής μαζί και τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή.
Μαθαίνοντας το πόρισμα του ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης προφορικά, στο τέλος του 2021, στόχος μας ήταν από τα περασμένα Χριστούγεννα να επισκεφτούμε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Αθήνα. Με πολύ κόπο καταφέραμε τελικά μετά από 5 μήνες περίπου παραμονές Πάσχα να κλειστεί το πολυπόθητο ραντεβού με τον υπουργό, από τον Γιάννη Κουφίδη, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικης. Αυτό που καταφέραμε στην επίσκεψη μας στην Αθήνα ήταν η δέσμευση του υπουργού να αποζημιωθούμε μέσω προγράμματος de minimis με τον όρο πως θα συνταχθεί ο ανάλογος φάκελος. Το Επιμελητήριο ανέλαβε να μας τον συντάξει πάντα με την συνεργασία των συνεταιρισμών.
Το καλοκαίρι του 2022 επισκέπτεται την βόρειο Χαλκιδική η γενική γραμματέας του ΑΑΤ κα Καλογήρου, σε εκδήλωση του επιμελητηρίου Χαλκιδικής και πάλι με πρωτοβουλία του προέδρου του, Γιάννη Κουφίδη, καταφέρνουν κάποιοι αγρότες να έρθουν σε επαφή μαζί της για να της υπενθυμίσουν για το πρόβλημα, το οποίο ήδη γνώριζε. Πάλι υπήρχαν κάποιες δεσμεύσεις και δηλώσεις ότι βλέπουν θετικά το θέμα της Χαλκιδικης.
Μέσα καλοκαιριού, εφόσον το πόρισμα του ΕΛΓΑ δεν μπορούσε κανείς να το πάρει, ώστε να δρομολογηθούν οι περαιτέρω ενέργειες, αναλαμβάνει ένας συνεταιρισμός - που αγωνίζεται από την πρώτη στιγμή για το θέμα ακαρπίας - και με μια αίτηση του στον Οργανισμό λαμβάνει το πολυπόθητο πόρισμα το οποίο έχουμε στα χέρια μας. Το πόρισμα κάνει λόγο για μείωση της παραγωγή σε ποσοστό 70% και προτείνει την Χαλκιδική να μπει στο πρόγραμμα ΚΟΕ.
Έρχονται οι δηλώσεις του υπουργού κ. Γεωργαντά φέτος, παραμονές Χριστουγέννων, που τονίζει ότι περιοχές όπου υπάρχουν πορίσματα θα αποζημιωθούν. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι όσοι μέχρι τώρα δεν αποζημιώθηκαν, για τις ζημίες του προανθικού σταδίου του Παγετού της Άνοιξης 2021, στις καλλιέργειές τους, για τις οποίες ο ΕΛΓΑ έχει συντάξει σχετικά πορίσματα θα αποζημιωθούν.
Μετά από ενάμιση χρόνο αγώνα καθαρά των αγροτών αντιλαμβάνομαστε το τεράστιο πολιτικό έλλειμμα της Χαλκιδικής. Σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές τόσο Εθνικές όσο και Περιφέρειακες. Υποχρέωση μας να εκλεξουμε άξιους ανθρώπους που θα εκπροσωπούν τον τόπο μας. Οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής θα παίξουμε σημαντικό ρόλο δια της ψήφου μας. Αυτό να το λάβουν υπόψιν τους άπαντες από όπου κι αν προέρχονται. Το αίτημα μας είναι δίκαιο. Το μοναδικο μας επιχείρημα είναι η αλήθεια. Δεν δεχόμαστε αποζημιώσεις αλά καρτ. Είμαστε και εμείς Ελλάδα».