6.1.23

Γαλάτιστα αναβίωση του εθίμου της καμήλας

 

video fb Η Γαλάτεια
Με σύμμαχό τον καιρό πραγματοποιήθηκε
αναβίωση του εθίμου της καμήλας ανήμερα των Θεοφανίων, στην πλατεία

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Δήμαρχος Αστέριος Ζωγράφος η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Σαράντη, Δημοτικοί Συμβούλοι Ιφιγένεια Κυριακού Χρήστος Φυλαχτός, Καραφουλίδης Τάσος, Γιώργος Καλλιμάνης Μαρία Αβερη Καλλιμάνης, Κατερίνα Ανδρίτσου. ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ελλάδος Γρηγόρης Τασιος, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Χαλκιδικής Arzoumanidis Yannis, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής Panagiotis Tsialoukis η Περιφερειακή Σύμβουλο Mela Kiriakidou!







Το έθιμο, έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και βασίζεται στο γεγονός της αρπαγής της όμορφης Γαλατσάνας Μανιώς από τον αγά του χωριού με σκοπό να την κλείσει στο χαρέμι του.
Τα παλικάρια του χωριού, με επικεφαλής τον αγαπημένο της Μανιώς, μη μπορώντας να ανεχτούν την αρπαγή και την προσβολή, αντέδρασαν και αποφάσισαν να πάρουν πίσω την κοπέλα! Σοφίστηκαν λοιπόν το τέχνασμα της «Καμήλας», κάτι παρόμοιο με το… Δούρειο Ίππο και τα κατάφεραν. Στην αναβίωση του εθίμου συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι και η φιλοξενία ήταν για ακόμη μια φορά υποδειγματική