Δεύτερον, το σχετικό αίτημα του ΥΠΑΑΤ προς το Υπουργείο Οικονομικών για την de minimis αποζημίωση πυρηνοκάρπων λόγω βροχοπτώσεων του καλοκαιριού 2022, σε ορισμένες όμως Περιφερειακές Ενότητες, εξαιρουμένης της Χαλκιδικής , η οποία καλλιεργεί και όψιμες ποικιλίες βερίκοκων που υπέστησαν αντίστοιχες ζημιές και έχουν αποσταλεί σχετικά αιτήματα.
Τρίτον, τη διατύπωση που υπάρχει σε νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο κατατέθηκε προ ολίγων ημερών στη Βουλή και μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα απαλλοτρίωσης ιδιωτικών εκτάσεων για την υλοποίηση έργου σχετικό με ΑΠΕ (αιολικό πάρκο, φωτοβολταϊκά, σταθμών αποθήκευσης ενέργειας).
Το γεγονός αυτό , μαζί με τον μη χωρικό σχεδιασμό της κατανομής των ΑΠΕ, αποτελεί σαφέστατα πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, δημιουργεί συνθήκες έλλειψης γεωργικής γης για παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών που τόσο έχουμε ανάγκη ως χώρα και αυξάνει υπέρογκα τις δαπάνες ενοικίασης και απόκτησης γεωργικής γης.
Ας ελπίσουμε έστω και την ύστατη ώρα , το ΥΠΑΑΤ να αντιληφθεί το μέγεθος της μεροληψίας και της ανισότητας και να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες.
Katerina Zografou
ΚΑΤΕΡΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΓΕΩΠΟΝΟΣ Msc - ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ & ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Κ.Μ.