Πρόταση κατέθεσε, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Αναπληρωτής Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Χαλκιδικής, κ. Πάνας Απόστολος, για την δυνατότητα εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων για την οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής λόγω του φαινομένου της ακαρπίας.
Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής επισήμανε, πως την τελευταία τριετία οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής βρίσκονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο της ακαρπίας για δεύτερη φορά, τονίζοντας πως έπειτα από πληθώρα κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, δεν επιτεύχθηκε καμία οικονομική ενίσχυση των παραγωγών, αφού ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, αποτιμά την ακαρπία ως μη ζημιογόνο αίτιο, καθώς δεν είναι ασφαλιστικά καλυπτόμενο.
Τονίζει μάλιστα, ότι σύμφωνα με τις απαντήσεις που του απέστειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν διαφαίνεται καμία θετική προοπτική αποζημιώσεων, αφήνοντας για ακόμη μια χρονιά τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής εκτεθειμένους και την ελαιοκαλλιέργεια απροστάτευτη.
Για τους λόγους αυτούς, o κ. Πάνας πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις, προς τον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, ζητώντας να δοθεί έμφαση α) στην επιστημονική τεκμηρίωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια της Χαλκιδικής, β) στη σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης, που θα λαμβάνει υπόψη του ζημιές που προκαλούνται στον πρωτογενή τομέα και στην Εθνική Οικονομία και γ) σύσταση Ειδικής Επιτροπής για την υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης.
Ο κ. Πάνας δήλωσε σχετικά : «Με την κοινοβουλευτική μου αυτή πρόταση, επιδιώκω να διερευνηθούν όλες εκείνες οι δυνατότητες, για την εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την αποζημίωση των παραγωγών Ελιάς Χαλκιδικής, με σκοπό τον κατ΄ ελάχιστον ισοσκελισμό των οικονομικών απωλειών των εισροών των ελαιοπαραγωγών και την διατήρηση της βιωσιμότητας της ελαιοκαλλιέργειας στην Χαλκιδική ».
To ακριβές κείμενο της ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ του κ. Πάνα έχει ως εξής :
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ
Αναπληρωτής Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας
Βουλευτής Χαλκιδικής
30-10-2023
ΠΡΟΣ : τον Υπουργό Αγροτικής
Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη Ελευθέριο.
Θέμα: Πρόταση για την δυνατότητα εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων για την οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής εξαιτίας του φαινομένου της ακαρπίας.
Την τελευταία τριετία οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής βρίσκονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο της ακαρπίας για δεύτερη φορά. Οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και οι διαφοροποιημένες κλιματολογικές συνθήκες της άνοιξης, είχαν ως αποτέλεσμα τα δέντρα να μην καρπίσουν ή και όπου αν αυτά έχουν καρπό να είναι ελάχιστος σε σχέση με τη δυναμική των ελαιόδεντρων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το ποσοστό απώλειας της παραγωγής αγγίζει το 90% και σε πολλές περιπτώσεις το 100%.
Παρότι η παραγωγή ήταν μειωμένη έως και μηδαμινή στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας, οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται να πραγματοποιήσουν κανονικά τις καλλιεργητικές φροντίδες των ελαιώνων τους, καθώς μιλάμε για μια εντατική καλλιέργεια η οποία απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και εργασίες, προετοιμάζοντας έτσι τα ελαιόδεντρα για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι το κόστος καλλιέργειας της επιτραπέζιας Ελιάς Χαλκιδικής αγγίζει τα 700-800€ ανά στρέμμα.
Δυστυχώς, με αφορμή τον παγετό της άνοιξης του 2021 και έπειτα από πληθώρα κοινοβουλευτικών μας παρεμβάσεων, δεν επιτεύχθηκε καμία οικονομική ενίσχυση των παραγωγών, αφού ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, αποτιμά την ακαρπία ως μη ζημιογόνο αίτιο, καθώς δεν είναι ασφαλιστικά καλυπτόμενο.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο φαινόμενο και το έτος 2023, δεν διαφαίνεται καμία θετική προοπτική αποζημιώσεων, αφήνοντας για ακόμη μια χρονιά τους ελαιοπαραγωγούς της Χαλκιδικής εκτεθειμένους και με την πλάτη στον τοίχο, βλέποντας να απειλείται, τόσο η βιωσιμότητα της ελαιοκαλλιέργειας στη Χαλκιδική όσο και ο βιοπορισμός τους.
Οποιαδήποτε ενέργεια την τρέχουσα χρονική στιγμή, για επικαιροποίηση ή τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα είναι χρονοβόρα και σίγουρα δεν θα καλύπτει αναδρομικά καμία απώλεια παραγωγής παρελθόντων ετών.
Θα έπρεπε ήδη να είχαμε διαμορφώσει έναν λειτουργικό , δίκαιο και προληπτικό κανονισμό που θα ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα της εποχής και στις αντικειμενικές ανάγκες των καλλιεργειών.
Οι κινήσεις μας σε Εθνικό Επίπεδο, αφού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιβεβαίωσε σε κοινοβουλευτικές μου παρεμβάσεις ότι, δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για το παραπάνω φαινόμενο, άρα και καμία δυνατότητα αποζημίωσης, τα έως τώρα δεδομένα και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, μας οδηγούν ως επιτακτική ανάγκη στην εξεύρεση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων εξετάζοντας πλέον και τις δυνατότητες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε αυτή λοιπόν την δύσκολη συγκυρία, λόγω των καταστροφών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αναλογιζόμενος την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων, ασκώντας όμως συγχρόνως τον θεσμικό μου ρόλο ως εργαλείο διεκδίκησης και στήριξης των δικαίων αιτημάτων των συμπολιτών μου, καταθέτω πλαίσιο πρότασης με μοναδικό σκοπό την εξεύρεση λύσης για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών και παραγωγών.
Συγκεκριμένα :
1. Επιστημονική τεκμηρίωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια της Χαλκιδικής, ως τη βασικότερη απόδειξη ότι η ακαρπία δεν οφείλεται σε κάτι άλλο παρά μόνο σε διαφοροποιημένες κλιματολογικές συνθήκες.
2. Σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης, που θα λαμβάνει υπόψη του ζημιές που προκαλούνται στον πρωτογενή τομέα και στην Εθνική Οικονομία και δεν εμφανίζονται καταγεγραμμένα στα επίσημα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, με σκοπό την ακριβή εκτίμηση των οικονομικών απωλειών σε Τοπικό και Εθνικό επίπεδο. Η συγκεκριμένη μελέτη θα πρέπει να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο αποτίμησης οικονομικών απωλειών στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας, αφού θα δίνει τη δυνατότητα διαχείρισης ιστορικών, ποσοτικών και οικονομικών δεδομένων, σε όλη την επικράτεια και στο σύνολο των καλλιεργειών.
3.Ως Χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διεθνοποιήσουμε το θέμα, συστήνοντας Ειδική Επιτροπή, καταθέτοντας ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη και αιτιολογημένη πρόταση χρηματοδότησης σε Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης.
Στην προσπάθεια αυτή, θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι και συναρμόδιοι φορείς, να παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία ή δεδομένα άμεσα, για την επίσπευση των διαδικασιών και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών.
Έχοντας την πεποίθηση ότι κοινός στόχος είναι η ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών της Χαλκιδικής, θεωρώ ότι θα φανείτε αρωγός στην επίλυση του εν λόγω προβλήματος και θα προβείτε στις ανάλογες ενέργειες για τη στήριξη του κλάδου.
Σας ευχαριστώ
Με εκτίμηση
ΠΑΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Βουλευτής Χαλκιδικής
ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ