Αυτές είναι δύο από τις βασικότερες αλλαγές στη νομοθεσία για τους αιγιαλούς και τις παραλίες, τις οποίες παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες:
Οι δήμοι δεν θα πραγματοποιούν πλέον δημοπρασίες για μισθώσεις αιγιαλών. Όλες οι μισθώσεις θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Οι δημοπρατήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που θα υποστηριχθεί από το gov.gr και θα ολοκληρώνονται έως τα τέλη Μαρτίου κάθε έτους.
Να σημειωθεί πάντως ότι και στο παρελθόν έχει επιχειρηθεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών μίσθωσης έως τις αρχές της άνοιξης, ωστόσο για κάποιον λόγο ποτέ αυτό δεν ήταν εφικτό. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον να διευκρινιστεί είναι τι γίνεται αν ένας δήμος δεν επιθυμεί να μισθωθούν κάποιες ή όλες οι παραλίες στην περιοχή του.
Σχέδιο πέντε αξόνων για την αξιοποίηση και προστασία του αιγιαλού και της παραλίας περιλαμβάνει το νομοσχέδιο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το οποίο καθιερώνεται παράλληλα η έννοια της «απάτητης παραλίας».
Οι παραχωρήσεις αιγιαλού και παραλίας θα γίνονται ηλεκτρονικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου με το υπουργείο να επιστρατεύει drones για την επίβλεψη της νομιμότητας στον αιγιαλό και να βάζει στο παιχνίδι ελέγχου και τους πολίτες οι οποίοι θα μπορούν να καταγγείλουν παρανομίες από το κινητό τους μέσω ειδικής εφαρμογής.
Όπως δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο αιγιαλός θα καταγράφει ηλεκτρονικά, τα τετραγωνικά παραχωρούμενης έκτασης ενώ καθιερώνεται η έννοια της «απάτητης παραλίας» για περιοχές Natura/
Επίσης καθιερώνεται νέα τιμή εκκίνησης με βάση τις αντικειμενικής αξίας με συντελεστή βαρύτητας ανά περιοχή , τυποποιημένα τεύχη διακήρυξης και συμβάσεις παραχώρησης έως 3 ετών και υποχρεωτική ολοκλήρωση της παραχώρησης έως 31 Μαρτίου κάθε έτους ενώ για φέτος ειδικά , έως τις 15 Μαϊου.