Ήταν μόλις δώδεκα ετών όταν έβαλε για πρώτη φορά τη δική του πινελιά στην κατασκευή των αρμάτων των καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Τριάντα χρόνια μετά και χωρίς ούτε μία απουσία όλο αυτό το διάστημα, έχει πλέον τον πρώτο λόγο στις κατασκευές και χάρη στην πολυετή εμπειρία του όχι μόνο είναι ο αρχιμάστορας των εντυπωσιακών αρμάτων αλλά και διδάσκει σε νεότερους την τέχνη του.
Σημειώνει δε ότι όλο αυτό είναι μεράκι και μεγάλη αγάπη, ενώ η διαδικασία να φτιάξει κάποιος άρματα δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς απαιτεί όχι μόνο την ιδέα και τη φαντασία, αλλά και το να πιάνουν τα χέρια σου, να έχεις υπομονή και καλή διάθεση.
«Αρκεί να σας πω ότι για τα άρματα χρησιμοποιούνται σχεδόν τα πάντα από υλικά, πράγματα που μπορεί να είναι άχρηστα για άλλους, μπορεί να γίνουν με έναν ειδικό τρόπο και μια συγκεκριμένη επεξεργασία κάτι χρήσιμο και να αποτελέσουν κομμάτι της διακόσμησής μας. Τίποτα δεν πάει χαμένο. Θέλουμε με όλο αυτό να περάσουμε και ένα μήνυμα ανακύκλωσης, π.χ. με πλαστικά μπουκάλια ή αλουμινένια κόβονται φυλλαράκια και γίνονται λέπια για τα ψάρια μας, τα κουτάλια τα πλαστικά γίνονται τέλεια λουλούδια, κυρίως τριαντάφυλλα» σημειώνει ο έμπειρος κατασκευαστής.
«Ζωντανεύουν» φέτος τα μαμούθ...
Οι εργασίες της ομάδας του κ. Ματαφτσή γίνονται όλες σε εξωτερικό χώρο. Έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιες σκηνές για να μην υπάρχει πρόβλημα τις ημέρες που βρέχει και το τελευταίο πενθήμερο τα εργαλεία τους έχουν πάρει ...φωτιά για να ολοκληρωθεί το εντυπωσιακό άρμα που θα «ζωντανεύει» τα μαμούθ. Στην ομάδα κατασκευής συμμετέχουν περισσότερα από 45 άτομα από όλους τους επαγγελματικούς χώρους- από αγρότες και τεχνίτες μέχρι νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, λογιστές και βέβαια πολλά παιδιά.
Αναστασία Τελιανίδου
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού Πολυγύρου Γ. Λελεγιάννης