Φίλες και φίλοι
Ο Μάρτιος που πέρασε, αφήνει τα μεγάλα αποχετευτικά έργα σε Αρναία και Παλαιοχώρι, Ιερισσό, Στάγειρα και Στρατονίκη, να έχουν πάρει τη σειρά τους και να βρίσκονται σε φάση προχωρημένης υλοποίησης.
Σε φαση έναρξης μπαίνουν οι αναπλάσεις μας σε Μεγάλη Παναγία και Βαρβάρα. Συνεχίζονται οι αναπλάσεις στους κεντρικούς δρόμους σε Ολυμπιάδα και Ιερισσό, οπως και τα έργα αναπλάσεων σε Αρναία (Κεντρική Πλατεία, Είσοδος από Στανό) και Ιερισσό (δρόμοι Αγίου Νικολάου και Ηρώων) αλλα δυστυχώς όχι χωρίς χρηματοδοτικά προβλήματα απο την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών ,που δημιουργούν τις αντίστοιχες καθυστερήσεις.
Η σχετική σύμβαση για την ανάπλαση που θα αναβαθμίσει την αισθητική, την ποιότητα της καθημερινότητας, αλλά και τον χαρακτήρα της Μεγάλης Παναγίας με το νέο δίκτυο πεζοδρόμων, υπεγράφη και το έργο βρίσκεται στην αφετηρία. Όπως στην αφετηρία τους, βρίσκονται και τα δρομολόγια του νέου απορριμματοφόρου που παραλάβαμε για να εξυπηρετήσει ειδικά τις κοινότητες της συγκεκριμένης Δημοτικής Ενότητας: Μεγάλη Παναγία, Γομάτι, Πυργαδίκια.
Ο απολογισμός αυτού του μήνα αφορά και στα λιμάνια μας. Οι 39 μελέτες που περιλαμβάνει η πρόσφατα υπογραφείσα σύμβαση και απαιτούνται για την αναβάθμιση έξι λιμενικών εγκαταστάσεων (Ιερισσού, Ολυμπιάδας, Αμμουλιανής, Πυργαδικίων, Τρυπητής και Νέων Ρόδων), είναι μόνο ένα μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού, για τη συνολική αναβάθμιση του παραλιακού μας μετώπου. Τόσο στην αισθητική του, όσο και στην λειτουργική του αξία, για την προσέγγιση και τον ελλιμενισμό αλιευτικών και τουριστικών σκαφών. Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει φυσικά το μεγάλο έργο του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στην Αμμουλιανή, την «ανάσταση» του ταλαιπωρημένου έργου του λιμανιού της Ουρανούπολης και φυσικά, την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του Στρατωνίου.
Το Στρατώνι άλλωστε, έχει να αναμένει και τη συνολική εξυγίανση και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του οικισμού, ένα μεγάλο έργο, που για πρώτη φορά -και οριστική- έχει μπει σε πορεία δίχως άλλα πισωγυρίσματα, καθώς ήδη πέρασε στην επόμενη φάση προετοιμασίας με την έναρξη της Δημόσιας Διαβούλευσης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ο Μάρτιος επισης ήταν ο μήνας που εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση για την κατασκευή δύο νέων γεωτρήσεων πόσιμου νερού σε Ιερισσό και Μεγάλη Παναγία απο το προγραμμα εταιρικης κοινωνικής ευθύνης της εταιριας Ελληνικος Χρυσός με προυπολογισμό 180.000 ευρω , ενω απο το ιδιο προγραμμα χρηματοδοτηθηκε μεσα στον Μαρτιο η προμηθεια και εγκατασταση φωτιστικων σωματων στην εισοδο του Παλαιοχωρίου απο Μεγαλη Παναγία ,αξίας 100.000 ευρω, αλλα και οι εργασίες συντήρησης του Νηπιαγωγείου Αρναίας με προϋπολογισμό 52.000 ευρώ.
Ο στόχος της τουριστικής ανάπτυξης, δεν έλλειψε ούτε τον Μάρτιο από την επιχειρησιακή δράση μας. Κορυφαία στιγμή η μετάβαση στην Κίνα, για την ολοκλήρωση μιας τολμηρής δικτύωσης με ένα τεράστιο, αντιστρόφως ανάλογο, γεωγραφικό και πληθυσμιακό μέγεθος. Η Qufu, γενέτειρα του Κομφούκιου, μια πόλη 650.000 κατοίκων και μαζί της μια ευρύτερη περιφέρεια 100.000.000 κατοίκων, είναι πλέον επισήμως δικτυωμένη με τον τόπο που γέννησε τον Αριστοτέλη, τον Δήμο των 18.000 κατοίκων, με την τεράστια όμως ιστορία και οικουμενική ακτινοβολία του αρχαίου Μακεδόνα φιλοσόφου και πανεπιστήμονα.
Ξεχωριστές αξίες, η συμμετοχή μας στην έκθεση ITB του Βερολίνου, την μεγαλύτερη και πλέον κομβική τουριστική έκθεση του κόσμου, αλλά και μια επίσκεψη στον Δήμο μας, που θεμελίωσε μια σχέση με προεκτάσεις που υπερβαίνουν το τουριστικό ενδιαφέρον.
Αναφέρομαι στην επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο είχα την χαρά και την τιμή να υποδεχτώ στον Δήμο μας, λίγες ώρες πριν την μετάβασή του στο Άγιον Όρος, για πρώτη φορά με την επίσημη ιδιότητά του. Η ευκαιρία που είχαμε για συζήτηση χωρίς την βαρύτητα μια συνάντησης με πλήρες πρωτόκολλο, είμαι βέβαιος πως θα αποτελέσει θεμέλιο ενίσχυσης των ήδη ενεργών, όσο και ιστορικών σχέσεων της γης του Αριστοτέλη με την Κύπρο, στο μέτωπο της οποίας έδωσε τη ζωή του το 1974, μια από τις ηρωικές μορφές της ιστορίας του τόπου μας, ο Βασίλης Τσιπινιάς από την Μεγάλη Παναγία.
Επειδή όμως, ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης δεν είναι μόνο η διαχείριση της καθημερινότητας, τα έργα υποδομής και οι αναπτυξιακές πολιτικές, ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας με πλούσια δραστηριότητα και στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Με την ετήσια εκδήλωση των πολυτέκνων της Χαλκιδικής που φιλοξενήθηκε στην Αρναία, αλλά και με εκδηλώσεις ενημέρωσης και παρέμβασης στον κοινωνικό διάλογο, για σοβαρά θέματα που ειδικά τα τελευταία χρόνια απασχολούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας: το bullying μεταξύ ανηλίκων, την έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, την παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους...
Ανάλογες δράσεις θα επαναληφθούν και νέες θα οργανωθούν τους επόμενους ΄μήνες. Διότι η εμπεριστατωμένη επιμόρφωση και ενημέρωση, στη βάση στοιχείων και επιστημονικών προσεγγίσεων, όχι διαδικτυακών κραυγών και εκφράσεων του θυμικού, αποτελεί σίγουρα ένα πεδίο στο οποίο η Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει έναν πιο ενεργό και υπεύθυνο ρόλο...
Στέλιος Βαλιάνος