14.8.18

Δείτε που πηγαίνει η ανακύκλωση που κάνετε! Μπλε και πράσινοι κάδοι μαζί στον Δήμο Αριστοτέλη και όχι μόνο σε αυτόν τον Δήμο !!

Χαλκιδική, Δήμος Αριστοτέλη, περιοχή Ουρανούπολης. Δευτέρα 13 Αυγούστου, 11 το πρωί. 

Ένα απορριμματοφόρο του Δήμου περνάει στην καθιερωμένη αποκομιδή. Σταματάει και φορτώνει ταυτόχρονα και τον μπλέ κάδο της ανακύκλωσης και τον πράσινο μαζί! Η φωτογραφία αποτυπώνει τη στιγμή και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. 
Και δεν πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό». Στο ίδιο σημείο, την Παρασκευή 10 Αυγούστου είχε επαναληφθεί ακριβώς η ίδια διαδικασία. (* είναι και "πρώτη φορά αριστερά" ο Δήμαρχος !!)
Η συγκεκριμένη καταγγελία έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες καταγγελίες πολιτών που έχουν αγανακτήσει με την κοροϊδία της υποτιθέμενης ανακύκλωσης. Στην Κρήτη έχουν υπάρξει και οι «αντίστροφες» καταγγελίες, δηλαδή απορριμματοφόρα της ανακύκλωσης να φορτώνουν και τους πράσινους κάδους! Ή και καταγγελίες από πολίτες που ακολούθησαν τα απορριματοφόρα της ανακύκλωσης τα οποία πήγαν απ’ ευθείας… στη χωματερή! 

Μάλιστα, το 2015, στην πυρκαγιά που ξέσπασε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στον Ασπρόπυργο, το οποίο διαχειριζόταν μια από τις εταιρίες οι οποίες έχουν υποτίθεται αναλάβει την ευθύνη της ανακύκλωσης στη χώρα μας, φάνηκε ποια είναι η πραγματικότητα. Ήρθαν στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από το συγκεκριμένο εργοστάσιο, στις οποίες φαίνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών που φιλοξενούσε, και όχι κάποια λίγα «υπολείμματα ανακύκλωσης» φορτώνονταν αδιακρίτως για να μεταφερθούν στη Φυλή.  

*** 

Είναι εξοργιστικό να μας βάζουν να μαζεύουμε ξεχωριστά την ανακύκλωση στο σπίτι μας, να καθαρίζουμε τα ανακυκλώσιμα για να τα πηγαίνουμε σε ξεχωριστούς κάδους και μετά να καταλήγουν… ακριβώς εκεί που καταλήγουν και τα υπόλοιπα σκουπίδια! 

Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που ρίχνουν την ευθύνη της αποτυχίας της ανακύκλωσης στους πολίτες. Προφανώς υπάρχουν κάποιοι που από άγνοια ή αδιαφορία πετάνε κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους, κάτι που σίγουρα δυσχεραίνει ιδιαίτερα, ή ακόμη και καταστρέφει τη δυνατότητα ανακύκλωσης. Αυτό αν βέβαια υπήρχε η πρόθεση να γίνει πράγματι ανακύκλωση από τις εταιρίες που διαχειρίζονται τους κάδους αυτούς… Σαφώς και είναι απαραίτητο να καλλιεργηθεί στην κοινωνία τόσο η διάθεση, όσο και η γνώση γύρω από το πως μπορούν και πως πρέπει να ανακυκλώνονται τα απορρίμματα που παράγουμε. Και κυρίως, πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για το αν το συγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης από άποψη σχεδιασμού είναι το καλύτερο. 

Το θέμα όμως είναι ότι ακόμα και αν τα κάνουμε όλα σωστά, η μεγάλη πλειονότητα των ανακυκλώσιμων καταλήγει και πάλι στις χωματερές – προφανώς γιατί δε συμφέρει στις εταιρίες ανακύκλωσης να τα διαχωρίσουν και να τα ανακυκλώσουν!  

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει το έργο της ανακύκλωσης (κατά κανόνα οι ίδιες που παράγουν τις συσκευασίες είναι οι ίδιες που έχουν αναλάβει να τις ανακυκλώνουν) μας έχουν βάλει να πληρώσουμε εμείς για την ανακύκλωση, εντάσσοντας το κόστος ανακύκλωσης στην τιμή των προϊόντων τους. Επιπλέον, παίρνουν επιδοτήσεις για να κάνουν αυτή την ανακύκλωση, που όμως αποδεικνύεται ότι τελικά σε μεγάλο βαθμό… δεν κάνουν! 

Κοινώς, πληρώνουμε διπλά για μια ανακύκλωση η οποία δεν γίνεται όπως πρέπει και επιπλέον μας κατηγορούν ότι φταίμε εμείς!  

 
*** 

Στην επίσημη σελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, της μεγαλύτερης εταιρίας ανακύκλωσης στη χώρα μας, η οποία ιδρύθηκε από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της συσκευασίας (είναι η γνωστή εταιρία των «μπλε κάδων») περηφανεύεται: «Τίποτα δεν πάει χαμένο»! 
Μας κοροϊδεύουν και μπροστά στα μούτρα μας δηλαδή!

  Πηγή net.xekinima.org