ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΑΡΑΚΙΟΥΛΑΧ Από το φύλλο της THESSNEWS
Το Πόρτο Κουφό, το ωραιότερο και μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Β. Ελλάδας με την άγρια ομορφιά, γέμισε με ελεύθερους κατασκηνωτές. Ιταλοί, Βούλγαροι, Σέρβοι, Πολωνοί και Ρουμάνοι κάνουν διακοπές στη Χαλκιδική με τα τροχόσπιτά τους, παρκάρουν όπου θέλουν και δεν τους ελέγχει κανείς.
«Βρίσκονται εδώ από τον Μάιο», καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής. «Άλλοι έρχονται, άλλοι φεύγουν, ποτέ το σημείο δεν μένει άδειο. Το χειρότερο απ’ όλα είναι τα λήμματά τους. Εγώ ψαρεύω κάθε βράδυ εδώ. Τους βλέπω με τις “βαλίτσες”
(είναι ειδικοί χώροι συλλογής λημμάτων του τροχόσπιτου που μοιάζουν σαν βαλίτσες) χημικές τουαλέτες, να τις αδειάζουν είτε στη θάλασσα, είτε στην παρακείμενη λιμνοθάλασσα, είτε μέσα στο δάσος, τους έχω δει ακόμα να βάζουν μπρος και να αφήνουν τα λήμματα να χύνονται στον δρόμο καθώς φεύγουν».
Οι αλλοδαποί ελεύθεροι κατασκηνωτές με τις οικογένειές τους έχουν παρκάρει περίπου 12 μεγάλα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα, το ένα πίσω από το άλλο κατά μήκος του παραλιακού δρόμου, ακριβώς πάνω στην ακτή, μόλις 3 μέτρα από τη θάλασσα και περίπου 20 μέτρα από τον κεντρικό δρόμο Μαρμαρά - Τορώνης.
Τορώνης.
Μπροστά από τα τροχόσπιτα και πάνω στην άμμο τοποθέτησαν μεγάλες τέντες, τραπέζια, καρέκλες, στρώματα, δεξαμενές με νερό και οτιδήποτε άλλο για την πολυήμερη διαμονή τους εκεί.
Ελεύθεροι, ωραίοι και ανενόχλητοι…. Κανείς δεν τους ενοχλεί. Κανείς δεν τους ελέγχει. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την ελεύθερη κατασκήνωση με τα τροχόσπιτα ακριβώς πάνω στον αιγιαλό. Κάνουν ό,τι θέλουν, όπως θέλουν σε μια χώρα που τους φιλοξενεί, γιατί μπορούν.
Ο «Κωφός Λιμήν»
Ακριβώς μπροστά τους απλώνεται το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Β. Ελλάδας, το Πόρτο Κουφό.
Στον πανέμορφο κόλπο ελλιμενίζονται πολυτελή σκάφη, μεγάλα γιοτ, καταμαράν και ιστιοπλοϊκά, ενώ καραβάκια μεταφέρουν τουρίστες από άλλες περιοχές για μερικές βουτιές στα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά του Τορωναίου.
Ο όρμος του Πόρτο Κουφό αποτελεί καταφύγιο και για τα αλιευτικά σκάφη, μιας και είναι το ασφαλέστερο λιμάνι της Σιθωνίας. Ο Θουκυδίδης αναφέρεται στον αρχαίο «Τορωναίο λιμήν» αποκαλώντας τον «Κωφός Λιμήν», διότι αν βρεθείς μέσα στον κόλπο, δεν ακούς τη βουή της θάλασσας.
Το απάνεμο αγκυροβόλιο του Πόρτο Κουφό έχει μια ηρεμία και συγχρόνως μια άγρια ομορφιά. Ο μυχός του δημιουργεί την είσοδο του λιμανιού, με το στενό πέρασμα των θεόρατων βράχων να παραπέμπει σε περιγραφές του Ομήρου, ενώ οι απόκρημνες ακτές του σχηματίζουν σπηλιές που μπορεί κανείς να τις επισκεφθεί με βάρκα.
Το αρκετά βαθύ λιμάνι του όρμου (έως και 23 μέτρα βάθος και έως 33 μέτρα στην είσοδο) χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου για τον ελλιμενισμό των γερμανικών υποβρυχίων, ενώ παράλληλα παρείχε αντιαεροπορική κάλυψη και εύκολη πρόσβαση στο Αιγαίο. Ακόμα και σήμερα μπορεί κανείς να διακρίνει το γερμανικό πολυβολείο στην είσοδο του όρμου αλλά και τα απομεινάρια των συρμάτινων υποθαλάσσιων φραχτών που τοποθέτησαν οι Γερμανοί για την προστασία των υποβρυχίων.
Το Πόρτο Κουφό είναι ένα πανέμορφο ψαροχώρι, όπου μπορεί κανείς να γευτεί υπέροχο ψάρι στις ταβέρνες του αλλά και να απολαύσει τη θάλασσα ήσυχα, χωρίς την πολύβουη παρουσία των Beach Bar.
Από το φύλλο της THESSNEWS (25/08/2018-26/08/2018)