3.1.19

Στην Ελλάδα με ψευτο-αριστερή Κυβέρνηση η 3η ακριβότερη αμόλυβδη στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η Ελλάδα βρισκόταν στις 17 Δεκεμβρίου στην τρίτη θέση της κατάταξης των τιμών της αμόλυβδης βενζίνης μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Μόνο στην Ιταλία και την Ολλανδία η αμόλυβδη βενζίνη κοστίζει ακριβότερα. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα η μέση τιμή ήταν 1,51 ευρώ το λίτρο, στην Ιταλία 1,52 και στην Ολλανδία 1,516 ευρώ το λίτρο (τιμές με φόρους). 

Η μέση τιμή της αμόλυβδης για την επίμαχη εβδομάδα του Δεκεμβρίου ήταν 1,367 ευρώ το λίτρο.
Η εικόνα βελτιώνεται λίγο στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, όπου η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση της ακρίβειας. Συγκεκριμένα ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης από την Ελλάδα εμφανίζονται να έχουν η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία, το Βέλγιο και η Γαλλία, ενώ ακριβότερο θέρμανσης η Δανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Σουηδία, η Πορτογαλία και η Ολλανδία. 
Βασικός υπεύθυνος είναι η ανηλεής φορολογία των καυσίμων στη χώρα μας: το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής τιμής είναι ανελαστικό και προέρχεται από το σταθερό ειδικό φόρο κατανάλωσης. Για παράδειγμα στην τιμή της αμόλυβδης στις 28 Δεκεμβρίου που ήταν  1,489 ευρώ το λίτρο, τα 0,9979 ευρώ το λίτρο δηλαδή το 67% της τιμής ήταν φόροι και τέλη. Και από τους συνολικούς φόρους και τέλη, το ποσό των 0,7 ευρώ το λίτρο αντιστοιχεί στον ανελαστικό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που παραμένει σταθερός ανεξαρτήτως διακύμανσης της τιμής του καύσιμου.